Raisa Cacciatore luennoi 13.3. Jyväskylässä lasten itsetunnosta. Lue, mitä neuvoja Väestöliiton asiantuntijalääkäri antaa vanhemmille.

Viimeksi päivitetty 20.3.2012

Raisa CacciatoreKun lapsi kokee pärjäävänsä maailmassa, on hänen itsetuntonsa kohdillaan. Raisa Cacciatoren mukaan lapsia ei pysty luomaan tällaista kuvaa yksin. Avuksi lapsi tarvitsee aikuisia, joilla hän voi peilata omaa minuuttaan.”Ei riitä että kotona on miehen ja naisen malli, jos vanhemmat istuvat Facebookissa koko illan”, Cacciatore huomauttaa luennollaan.

Innostu lapsestasi!

Lapsen itsetunnon kehittymisen kannalta on tärkeää, että aikuiset innostuvat hänen näkemisestä ja hänen asioistaan. Silloin lapsi kokee olevansa tärkeä osa maailmaa.

Cacciatore kehottaa myös luentoa seuraavia kasvatusalan asiantuntijoita suhtautumaan positiivisesti ja innostuneesti lapseen. Kun opettaja tai valmentaja kehuu lasta, saa lapsi tunnustusta kodin ulkopuoliselta maailmalta.

Kodin ulkopuolinen tuki on lapselle erityisen tärkeää. Silloin lapsi saa kokemuksen siitä, että hän pärjää ja on hyvä myös kodin ulkopuolisessa suuressa maailmassa.

Mankuminen on positiivista

Monilla vanhemmilla on nuiva suhtautuminen lasten jatkuvaan haluamiseen. Cacciatore pitää kuitenkin haluamista hyvänä asiana.

”Evoluutioympäristössä haluaminen oli elintärkeä taito. Kun metsästäjät toivat mammuttia pöytään, kannatti lasten olla mankumassa itselleen palaa”, Cacciatore kertoo.

Sisäinen halu luo tervettä itsetuntoa. Lapsen haluja ei pidä toteuttaa taika-automaatin tavoin, mutta haluamista voi silti tukea. Jos lapsi haluaa todella paljon sukellusnaamaria, voi vanhemmat sopia työtehtäviä, joita hoitamalla lapsi saa tavaran.

Hyvä ilmapiiri, hyvät ajatukset

Monet vanhemmat vuodattavat työhuolet kotona ruokapöydässä. Negatiivisiin asioihin keskittyvä ilmapiiri ei ruoki lapsen terveen itsetunnon kehittymistä.

”Rumaa puhetta ei pidä istuttaa lapseen”, Cacciatore huomauttaa.

Kun lapsi alkaa ajatella, muistuttaa ajatusten kulku hyvin paljon koti-ilmapiiriä. Jos ruokapöydässä aina vain valitetaan, tulee helposti myös lapsen ajatuksista samankaltaisia.

Ole aikuinen!

Vanhempien velvollisuus on toimia rakentavasti. Cacciatore muistuttaa, että hyvä riitely ei ole rikkirepivää. Hyvän riidan jälkeen molempien osapuolien pitäisi kunnioittaa toisiaan entistä enemmän.

Kolmevuotiaan kanssa ei kannata kilpailla siitä, kumpi huutaa kovempaa”, Cacciatore kiteyttää.

Cacciatoren mukaan lapsen kiukutteluun ja vihaan pitää suhtautua rakkaudella.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock, Väestöliitto

 

Lue myös:

Kun pinna palaa
Mitä lapsen tulisi oppia?
Oppiminen kodin ulkopuolella

Mitä mieltä olet artikkelista?