Raskausajan osteopatia auttaa esimerkiksi liitoskipuihin sekä lantion ja alaselän kiputiloihin. Osteopatiasta on apua myös synnytyksen jälkeisessä palautumisessa.

Viimeksi päivitetty 14.5.2025

 



 

Raskausaikana keho on kovilla – esimerkiksi jalkojen turvotus, päänsärky, närästys, liitoskivut ja erilaiset selkävaivat ovat yleisiä. Näihin kipuihin on kuitenkin mahdollista saada apua raskausajan osteopatiasta.

”Osteopaatille kannattaa ehdottomasti hakeutua silloin, kun perushieronta ei auta. Osteopatiassa hoidetaan kehoa hieman syvemmin ja eri tavalla kuin hieronnassa; ei keskitytä ainoastaan pehmytkudoskäsittelyyn, vaan mukana on esimerkiksi aktiivisia venytyksiä”, osteopaatti ja Wario Mama’s -äitiysosteopaattiyrityksen perustaja Pinja-Lotta Waris kertoo. 

Useimmiten osteopaatin vastaanotolle hakeudutaan erilaisten kiputilojen myötä, mutta osteopatiasta on apua läpi raskauden silloinkin, kun erityisiä kipuja ei ole.

”Raskauden aikana kehon kannatus muuttuu luiselta rakenteelta pehmytkudokselle, mikä aiheuttaa kovaa jännitystä varsinkin alaselän lihaksistossa. Osteopatiassa kehon kannatusta koitetaan saada puhtaasti paremmaksi.”

Raskausosteopatiassa voi käydä läpi raskauden

Osteopatiaan voi turvallisin mielin tulla missä tahansa raskauden vaiheessa, ensivaiheista aivan laskettuun aikaan saakka. Akuutteihin kipuihin jo kertakäyntikin voi auttaa, mutta kroonisiin vaivoihin tarvitaan yleensä useampia käyntejä. 

”Moni käy raskausajan osteopatiassa keskimäärin kerran kuukaudessa, lähempänä synnytystä käyntejä voi olla tiheämminkin, kuten kerran viikossa. Lasketun ajan lähestyessä hyödynnämme sellaisia tekniikoita, jotka auttavat lantiota olemaan mahdollisimman auki ja rento synnytystä varten. Lisäksi käymme läpi myös erilaisia hengitystekniikoita ja lantiopohjan rentoutusharjoituksia.”

Wariksen mukaan osteopaatti ohjaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä myös muihin ammattilaisiin, kuten fysioterapeuttiin tai gynekologiin.

”Mikään raskausajan vaiva ei kuitenkaan ole sellainen, etteikö osteopaatille voisi tulla. Jos lääkäri on todennut vaikkapa veritulpan pohkeessa, niin sitten käsittelen pohkeen sijaan esimerkiksi niskaa. Osteopatiassa pyritään myös aina selvittämään kivun juurisyy – eli ei ainoastaan hoideta oiretta, vaan selvitetään, mistä kipu ylipäätään johtuu.”

Synnytyksen jälkeinen osteopatia auttaa kehon palautumisessa

Osteopaatille voi tulla pian myös synnytyksen jälkeen. Hoito suoritetaan kuitenkin aina yksilöllisesti ja riippuen siitä, missä kunnossa keho synnytyksen jälkeen on.

”Esimerkiksi vatsalihasten erkaumat tai välilihan leikkaus eli episiotomia otetaan aina huomioon, ja tällöin vatsan ja lantionpohjan alue jätetään rauhaan. Sektio taas aiheuttaa omat kiputilansa, mikä sekin otetaan huomioon.”

Synnytyksen jälkeisen osteopatian tarkoituksena on rentouttaa kehoa ja auttaa sitä palautumaan, on osteopatiasta apua myös akuutteihin kipuihin. 

”Mikäli synnytys on tapahtunut selinmakuulla, pakaraan tai ristiluuhun saattaa tulla kova paine. Pakarakipu onkin todella yleinen syy tulla vastaanotolle. Myös imetysasennot saattavat aiheuttaa kipua: jos vauva on paljon rinnalla, saattaa siitä aiheutua niska- ja hartiakipua.”

Mitä mieltä olet artikkelista?