Olet täällä: Lapsi > Terveys > Ravinto ja syöminen

Ravinto ja syöminen


Lapsen ylipaino kuriin ruutuaikaa rajoittamalla

Television katselun ja tietokoneen käytön vähentäminen saattavat auttaa ylipainoisia lapsia laihtumaan, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Lue lisää

Aamiainen pitää solakkana

Lisäkilot näyttävät kertyvän helpommin niille, jotka eivät syö aamupalaa, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.
Lue lisää

Sokeri vie vauvan kivulta terän?

Makealla on kipua lievittäviä ja vauvaa rauhoittavia ominaisuuksia, tuore tutkimus väittää. Sokeri ehkä estää kipuimpulssien etenemistä selkäytimessä ja vapauttaa mielihyvähormoneja.
Lue lisää

D-vitamiini kampittaa diabeteksen?

D-vitamiinilisiä saavat lapset näyttävät sairastuvan nuoruustyypin diabetekseen muita lapsia harvemmin.
Lue lisää

Nirsoilu kiristää pinnaa

Elli suostuu syömään vain kalapuikkoja, Jesse söisi melonia aamuin, päivin ja illoin, Nooraa ei syöminen kiinnosta lainkaan. Vanhempia raivostuttaa, mutta kuitenkin enimmäkseen huolestuttaa: Saako lapsi tarpeeksi ravintoaineita ja vitamiineja?
Lue lisää

Limu ei välttämättä lihota

Kohtuus ja kokonaisuus ratkaisevat lapsenkin ruokavaliossa: Sokeroituja limuja juovat lapset eivät ehkä lihokaan sen helpommin kuin muut lapset, tuoreessa selvityksessä vihjataan.
Lue lisää

Täällä syön minä

Me suomalaiset olemme tottuneet syöttämään lapsemme tehokkaasti: vauva istutetaan syöttötuoliin ja aikuinen mättää ruoan lapsen suuhun.

Vauvat kuitenkin nauttivat omatoimisesta napostelusta.

Saa nauttia!

Ruoka on pienelle lapselle nautinto sellaisenaan. Hyvä ruokailutunnelma opettaa vauvaa nauttimaan myös tilanteeseen liittyvistä väreistä, tuoksuista ja ihmisistä. Syödessään lapsi saa ensimmäiset kokemukset siitä, että elämässä saa nauttia, kertoo lastenpsykiatri Raisa Cacciatore Väestöliitosta.
Lue lisää

Mitä vauva ei saa syödä ja miksi? Asiantuntijat vastaavat

MIksi kiinteitä ei saa aloittaa liian aikaisin? Mitä haittaa on hunajasta? Miksi lehmänmaito ei sovi pikkuvauvalle? Vauvojen ravintosuositukset ovat tiukkoja.

Asiantuntijat kertovat, minkälaista haittaa kielletyistä ruoka-aineista ja suositusten rikkomisesta saattaa olla lapselle.

Ruokaa ja höpötystä

Suu on mahtava lihaskimppu. Sillä jauhetaan ruoka muusiksi ja tuotetaan sanoja ja lauseita. Häiriöt vauvan syömisessä voivatkin vaikuttaa myöhemmin lapsen puheen kehitykseen.
Lue lisää

Supervitamiini D

Uusien tutkimusten valossa korkea D-vitamiinipitoisuus veressä auttaa ennaltaehkäisevästi moneen vaivaan. Kansalliset suositukset pysyvät kuitenkin matalalla. Mistä kiikastaa, suomalaisten D-vitamiininsaantia tutkinut elintarviketieteiden tohtori Heli Viljakainen? Lue lisää

Hermoilu ja pakottaminen pahentavat nirsoilua

Kun lapsi ei syö, vanhempien pinna kiristyy. Ruokakasvatuksessa maltti on kuitenkin valttia, sillä hermoilemalla lapsen nirsoilu vain pahenee. Hoitoa vaativat tapaukset tunnistaa usein siitä, että ongelmaperheissä ruokailusta on tullut tahtojen taistelu.

Perusnirsoilusta ruokapöydässä ei kannata alkaa hössöttää.

Lapsuuden elintavat näkyvät valtimoissa aikuisena

Sydän- ja verisuonitautien kehittymistä voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla jo lapsuudessa, pitkä suomalaistutkimus vahvistaa.
Lue lisää

Probiootit hillitsevät lapsen ylipainoa

Lapsen varhaisvaiheen suoliston mikrobiston muokkaus probiootilla näyttää hillitsevän lapsen ylipainon kehittymistä ensimmäisten elinvuosien aikana, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.
Lue lisää

D-vitamiinisuosituksia seurataan huonosti

D-vitamiinivalmisteiden käytöstä annetut suositukset lapsille, nuorille ja raskaana oleville sekä imettäville äideille päivitettiin vuosi sitten, mutta viesti on mennyt huonosti perille. Kuinka paljon D-vitamiinia sitten tarvitaan? Se selviää tästä jutusta.

Lue lisää

D-vitamiinin puute lisää lasten hengitystietulehduksia

D-vitamiinin vähyys saattaa osaltaan lisätä lasten hengitystietulehduksia ja hengityksen vinkunaa, hiljattain julkaistu tutkimus osoittaa. Suomessa lasten, nuorten ja raskaana olevien D-vitamiinin saantisuosituksia on vastikään päivitetty.

Lue lisää

Suomalaislapsille syötetään eniten purkkiruokaa Euroopassa

Suomalaiset ostavat vuosittain 55 miljoonaa lastenruokapurkkia. Se on yhtä vauvaa kohti enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Laiskojako täällä ollaan vai mistä moinen johtuu? Osallistu kyselyyn ja kerro, kuinka usein sinun lapsesi saa ruokaa purkista.

Lue lisää

Korvikkeesta diabetes?

Suomalaisessa tutkimuksessa annettiin insuliinitonta erikoismaitoa yli tuhannelle lapselle, joilla oli perinnöllinen taipumus diabetekseen. Saadut tulokset viittaavat siihen, että korvikemaidon insuliini aiheuttaa ykköstyypin diabetesta.

Lue lisää

Onko kaneli haitallista lapsille?

Suurin osa Suomessa myytävästä kanelista sisältää kumariinia, joka voi liian suurina annoksina aiheuttaa maksavaurioita. Lapset saavat helposti liikaa kumariinia varsinkin joulun aikaan. Onko piparit siis pistettavä pannaan? Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakainen vastaa.

Lue lisää

Tutkimus: Esikoislapsi lisää luomun ostamista

Tuoreen tutkimuksen mukaan esikoislapsi lisää huomattavasti luomun käyttöä perheessä. Luomuruuan puhtaus ja aitous puhuttelevat pienten lasten vanhempia.

Lue lisää

Tuttipullo saattaa lihottaa kaksivuotiasta

Tuttipulloa vielä kahden vuoden iässä käyttävät saattavat mukaan lihoa muita herkemmin, selviää tuoreesta Yhdysvalloissa tehdystä tutkimuksesta.

Lue lisää

Ruokatottumukset luodaan kotona

Perheen asenne ruokaan ja aterioihin tarttuu lapseen, eli lapsi todennäköisesti omaksuu vanhempien ruokatottumukset.

Lue lisää

Lapselle tervettä energiaa

Terveellinen ruoka antaa energiaa ja hyvän olon keholle.Terveellinen ruoka sisältää vähintään viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä, mielellään kolme annosta vihanneksia ja kaksi hedelmiä tai marjoja. Lapsen annos mahtuu lapsen kouraan. Lisäksi terveellinen ruoka käsittää vähärasvaista lihaa ja kaikenlaista kalaa, vähärasvaisia meijerituotteita, täysjyväleipää ja muita kuorimattomia viljatuotteita sekä lisäksi hieman sokeria.

Lue lisää

Puolivuotiaan ravinto

Ateria saa lapsen kannalta uutta sisältöä, kun hän alkaa syödä muutakin ruokaa kuin äidinmaitoa. Maidontuotannon ylläpitämiseksi on tärkeää, että imetät lapsen ennen muun ruoan antamista. Kun haluat vähentää imetystä, voit antaa lapselle rintaa ruoan jälkeen. Tässä on joukko ohjeita ja reseptejä ruoista, joita lapsi toivottavasti syö halukkaasti.

Lue lisää

9-12 kuukautisen ravinto

Lapsi saa nyt luultavasti aiempaa vähemmän äidinmaitoa. Lapset tutkivat innokkaasti uusia ruokia ja makuja. Jotkut antavat jo tässä vaiheessa merkkejä siitä, mistä he pitävät ja mitä eivät ehdottomasti halua. Lapsi on luultavasti laajentanut ruokavalikoimaansa, eikä sinun pidä pelätä, että erilaiset makukokeilut veisivät häneltä ruokahalun. Juusto on hyvä särvin tässä iässä.

Lue lisää

Yli 1-vuotiaan ravinto

Lapselle muodostuu vähitellen muun perheen ateriamalli. Jos teette nyt maultaan, koostumukseltaan ja väriltään uudenlaisia ruokia,

lapsi kokeilee uutta ja kehittää näin hyviä ruokatottumuksia jo varhain.

Ruoka-allergiat ja -yliherkkyys

Parille kolmelle prosentille lapsista kehittyy ruoka-allergia. Vain harvat heistä syntyvät allergiasta kärsivään sukuun, eikä heillä siten ole erityistä allergiataipumusta. Perinnöllisesti allergiaan taipuvainen lapsi voi olla viisasta tutustuttaa allergiaa aiheuttaviin ruoka-aineisiin, kun hän saa vielä äidinmaitoa.

Lue lisää

Karkkia 8-kuiselle – ”Elimistö ei ole valmis”

Karkkipusseja ja herkkuja notkuu joka puolella: tienvarsien mainoksissa ja koulujen ja työpaikkojen automaateissa. Kaupoissa on vielä kassankin kupeessa suklaapatukoita tyrkyllä. Lapsia ympäröi siis melkoinen herkkupaljous. Nelikuista karkinsyöjää kauhistellaan keskustelufoorumeilla, kuten myös 8 kuukauden ikäisen vauvan karkkipäivää. Ravitsemusterapeutti on melko ehdoton karkin tarjoamisen sopivasta ajankohdasta.

Nelikuista karkinsyöjää kauhistellaan keskustelufoorumeilla, kuten myös 8 kuukauden ikäisen vauvan karkkipäivää. Ravitsemusterapeutti on melko ehdoton karkin tarjoamisen sopivasta ajankohdasta.

Lapselle margariinia ja makeutusainetta?

Tulisiko lapsen leivälle levittää voita ihan kuin ennen vanhaan? Onko keinotekoinen makeutusaine vaarallista?

Lue lisää

Suolanhimo opitaan jo puolivuotiaana

Mieltymys suolaiseen ruokaan opitaan puolen vuoden iässä, kun lapset alkavat saada kiinteää ruokaa ja sen mukana suolaa.

Lue lisää

Oma valinta, paras valinta

Sormiruokailevat lapset saattavat ajautua terveellisemmille raiteille. Englantilaisen tutkimuksen valossa lapsen syöttäminen lusikalla nimittäin nostaa lapsen myöhempää lihavuusriskiä.

Lue lisää

Ruokaa suusta suuhun -menetelmällä

Alicia Silverstone on kohauttanut syöttämällä lastaan suusta suuhun -menetelmällä. Lintutekniikalla sanotaan olevan paljon hyötyjä. 

Katso Silverstonen omalta videolta, miten tekniikka toimii.

Saako simaa antaa lapselle?

Vapun perinteisiin kuuluu sima. Monet vanhemmat kuitenkin pelkäävät, että simassa oleva alkoholi on liikaa lapselle. Kaupasta ostettavan simapullon kyljestä löytyy merkintä juoman alkoholipitoisuudesta. Kotisimaa valmistettaessa hiivan määrä on ratkaisevassa asemassa. Lue Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri Outi Lapatto-Reiniluodon neuvot.

Lue lisää

Vältä näitä lisäaineita!

Aspartaami, butyylihydroksianisoli, natriumglutamaatti, propyyligallaatti. Jossain vaiheessa lapsesi tutustuu ruokateollisuuden haitallisimpiin lisäaineisiin. Sinä voit vaikuttaa, kuinka varhain se tapahtuu. Lue lista seitsemästä haitallisesta lisäaineesta. 

Lue lisää

Näytä lapselle terveellisen syömisen malli

Haluatko lapsesi oppivan syömään terveellisesti? Siinä tapauksessa sinun pitää itse näyttää esimerkkiä. Pitsat piiloon ja salaattia pöytään! 

Lue lisää

Kiinteitä ensimmäistä kertaa

Kokonainen uusi maailma avautuu lapselle, kun hän pääsee maistamaan kiinteitä ensimmäistä kertaa.

Katso videoilta, miten pienokaiset reagoivat.

Sokeri ja lohduttaminen – vaarallinen yhdistelmä

Kaikki lapset pitävät sokerista. Kun lapsi saa makeasta lohdun, hänen makutottumuksensa kallistuvat epäterveelliseen suuntaan. Lapsi tottuu nopeasti sokeriin ja alkaa karttaa muita makuja. 

Lue jutusta, miksi sokerilla ei pitäisi lohduttaa lasta.

Moni kakoo, ani harva tukehtuu

"Kaverini lapsi meinasi joskus tukehtua kaurapuuroon. Äiti työnsi kiireissään lusikkaa koko ajan suuhun, eikä tarkistanut onko entinen mennyt jo alas", keskustelupalstalla päivitellään. Ruoan käsittelyn oppimisessa on runsaasti yksilöllisiä eroja. Mitä vanhempien pitäisi ajatella, kun lapsi kakoo jo pienimmästäkin ruoan palasta, vaikka toinen samanikäinen mussuttaa jo tottuneesti leivänkannikkaa. Tulisiko toisten lasten vain pysyttäytyä vellissä?

Oikeanlainen syöttämistekniikka auttaa, asiantuntija opastaa.

Lisääkö varhainen kiinteiden aloittaminen vauvan sairasteluriskiä?

Sosiaali- ja terveysministeriön antaman imetyssuosituksen mukaan vauvan kannattaa aloittaa kiinteiden ruokien syöminen puolivuotiaana. Suurin osa suomalaislapsista saa kuitenkin kiinteitä jo aikaisemmin. Minkälaisia riskejä kiinteiden popsiminen ennen suositeltua kuuden kuukauden rajaa aiheuttaa? Entäpä jos kiinteät aloittaa jo ennen neljän kuukauden ikää? Asiantuntijat kommentoivat.

Entäpä jos kiinteät aloittaa jo ennen neljän kuukauden ikää? Asiantuntijat kommentoivat.

Kun kiinteät eivät maistu

Vauva ei välttämättä riemastu siitä, että hänen odotetaan siirtyvän pikkuhiljaa tissimaidosta kiinteisiin ruokiin. Saattaa jopa käydä niin, että vauva jättää kiinteät syömättä. Jutussa ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen kertoo, miten vauvan saa innostumaan ihan tavallisesta perheruoasta.

Lue lisää

Vauvalle turvalliset jouluruoat

Jouluna koko perhe herkuttelee. Myös perheen pienimmille voi antaa jouluisia makupaloja.

Alle yksivuotiaallekin on mukava tarjota jouluista juhlaruokaa.

Parasta lapselle? Vertailussa vegaani-, liha- ja limsaperhe

Lihan ajatellaan kuuluvan saumattomasti lapsen ruokavalioon. Hyvin lihapitoisella ruokavaliolla elävää perhettä ei syytetä siitä, että he vaarantavat lapsensa tulevaisuuden toisin kuin esimerkiksi vegaaniperheitä, joita ryöpytetään keskustelupalstoilla jyrkinkin sanakääntein. Paljon lihaa sisältävä ruokavalio ei kuitenkaan ole riskitön. Miten siis on, onko huonosti koostettu sekaruokavalio jopa huonompi vaihtoehto lapselle kuin hyvin koostettu vegaaniruokavalio?

Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.