Suurin osa Suomessa myytävästä kanelista sisältää kumariinia, joka voi liian suurina annoksina aiheuttaa maksavaurioita. Lapset saavat joulun aikaan helposti liikaa kumariinia. Pitäisikö joulupipareista ja muista herkuista siis luopua?

Joulun alla kanelin kulutus lisääntyy huimasti, ja myös lapset saattavat nauttia sitä jouluherkkujen myötä huomattavasti runsaammin kuin muina ajankohtina. Kaneli sisältää aromaattista yhdistettä nimeltä kumariini, joka on maksalle myrkyllinen aine.

”En suosittele säännöllistä kanelin syömistä pienille lapsille. Runsas kumariinin nauttiminen saattaa aiheuttaa maksavaurioita”, Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakainen sanoo.

Vältä jatkuvaa käyttöä

Välittömästi hengenvaarasta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan ennemminkin jatkuvan käytön välttämisestä. Pienten lasten ei tulisi nauttia monia kanelipitoisia tuotteita päivittäin.

”Kumariini ei ole myrkky, jota ei saisi laisinkaan syödä. Kaneli on hyvin pitkään ja yleisesti käytetty mauste, eikä vakavia myrkytystapauksia ole raportoitu”, Viljakainen huomauttaa.

Turvallisen käytön raja ylittyy helposti

Suomessa myydään pääasiassa niin sanottua kassiakanelia, jonka kumariinipitoisuus on yleensä 2-3 mg grammaa kohden. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut kumariinin päiväsaannin rajaksi 0,1 milligrammaa kehon painokiloa kohden vuorokaudessa.

Turvallinen raja 15 kiloiselle lapselle on siis 1,5 milligrammaa kumariinia päivässä. Tämä ylittyy käytetyn kanelin kumariinipitoisuudesta riippuen esimerkiksi 0,5–2 korvapuustilla, 2–10 joulupiparilla tai 0,5–1 annoksella kanelilla maustettua riisipuuroa.

Vaihtoehtona miedompi ceyloninkaneli

EFSA:n mukaan ei kuitenkaan ole huolestuttavaa, vaikka kumariinia saisi yhden tai kahden viikon ajan kolminkertaisen määrän suhteessa turvallisena pidettyyn rajaan. Lapsen terveyden kannalta ei siis ole vaarallista, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti esimerkiksi joulun aikoihin parin viikon ajan.

Jos kassiakanelin tarjoaminen lapselle kuitenkin arveluttaa, sille on olemassa vaihtoehto: ceyloninkaneli. Tässä kanelilaadussa on vain murto-osa kumariinia tavalliseen kassiakaneliin verrattuna. Maultaan se on pehmeää ja kassiakanelia miedompaa. Ceyloninkanelia löytyy esimerkiksi luontaistuotekaupoista sekä usein myös hyvin varustelluista marketeista.

Mitä mieltä olet artikkelista?