Kun tekee ruoan vauvalle itse, saa päättää mitä aineita ruoka pitää sisällään. Ruoasta tulee myös monipuolisempaa kuin valmisruoasta. Ravitsemusasiantuntija Maiken Walle jakaa parhaat reseptinsä hyvään, terveelliseen ja helppoon vauvanruokaan!

Hyvä vauvanruoka koostuu juureksista, puurosta, viljatuotteista ja hedelmistä. Niistä vauva saa runsaasti tarvitsemaansa rautaa, C-vitamiinia ja muita tärkeitä vitamiineja. On tärkeää, että lapsi saa ravinnostaan riittävästi energiaa kasvuun ja kehitykseen myös pitkällä tähtäimellä. Itse tehty ruoka voi sisältää jopa kolminkertaisen määrän rautaa verrattuna kaupan valmisruokiin.


 


Syy, miksi kaikki vanhemmat eivät laita itse ruokaa lapselleen, ei ole useinkaan tiedon vaan vaan ajan puute. Jotkut vanhemmat viettävät mieluummin aikaa lapsensa kanssa kuin laittavat ruokaa. Voisiko asiat yhdistää ja tehdä ruokaa yhdessä lapsen kanssa?

Maiken Walle on ravitsemusasiantuntija, blogisti ja Sunn Start -sivuston perustaja. Hän pitää työkseen vauvanruokakursseja ja antaa ruoanlaittotunteja perheille. Lisäksi hän tarjoaa ravitsemusohjausta raskaana oleville ja imettäville äideille sekä perheille.

Testaa syödäänkö teidän perheessä liikaa sokeria!

Hyviä syitä tehdä vauvanruokaa itse

Wallen mukaan on olemassa monia hyviä syitä tehdä itse ruokaa vauvalle.

”Itse tehty ruoka on usein ravitsevampaa ja siinä voi yhdistellä loputtomasti erilaisia makuja ja ruokalajeja. Ennen kaikkea lapsi saa kokemuksia ruoanlaitosta. Itse tehty ruoka on lisäksi halvempaa ja paremman makuista. Kaupasta valmiina ostettu ruoka on aika mautonta”, Walle sanoo.

”Kokkaaminen on upea tapa viettää aikaa yhdessä. Ruokaa laittaessa lapset pääsevät kokemaan verrattomalla tavalla uusia tuoksuja, makuja ja koostumuksia. He saavat tutustua myös ruoan ainesosiin ja voivat leikkiä niillä ennen kuin ruoka päätyy lautaselle. On tärkeää, että lapset tutustuvat ruokaan kaikilla aisteillaan ja oppivat rakastamaan sitä. Hyvät ruokailutavat opitaan jo lapsena ja ne viedään mukana aikuisuuteen”, Walle sanoo.

Helpompaa kuin luulisi

Vauvan ruoan tekeminen itse voi kuulostaa vaativalta. Monet miettivät, pystyvätkö he siihen. Walle on sitä mieltä, että ehdottomasti kyllä. Riittää kun tietää oikeat niksit. Hän vinkkaa tekemään kerralla ison määrän ruokaa ja pakastamaan osan. Yleisin kommentti Wallen kursseilla on: ”Uskomatonta, että se on näin helppoa!”

Mitä vauvan sitten pitäisi syödä aloittaessaan kiinteät? Valmiissa ruokapurkeissa on aina ikämerkinnät, joten valitseminen on helppoa ja turvallista. Jos haluat tehdä ruokaa itse, muttet tiedä mitä kaikkea ruoan pitäisi sisältää, lue Wallen neuvot.

Vinkkejä ensimmäisiin ruokiin:

Kypsennetty bataatti

Bataatissa on paljon A-vitamiinia, E-vitamiinia ja C-vitamiinia ja se on todellinen vihannesten antioksidanttipommi. Bataatin makea maku tekee siitä myös lasten suursuosikin. Makeus muistuttaa kokematonta maistelijaa äidinmaidosta. Sen vuoksi bataatti on erinomainen vaihtoehto ensimmäiseksi kiinteäksi ruoaksi.

Tarvitset:
2 bataattia (enemmän, jos haluat paljon pakastettavaa)

Näin valmistat:
– Kuumenna uuni 180 asteeseen.
– Pese bataatit.
– Pistä kumpaakin bataattia 10-15 kertaa haarukalla.
– Aseta bataatit uunipellille tai vuokaan.
– Laita uuniin ja anna kypsentyä noin 1 tunti.
– Ota jäähtymään.
– Poista kuori ja soseuta koneella tai käsin sopivan sileäksi.

Pakasta sose jääpalamuoteissa ja siirrä jäätyneet bataattisosepalat pakastepussiin, josta voit ottaa annospaloja myöhemmin tarpeen mukaan.

Luumusose

Luumusose on erittäin helppo valmistaa ja sillä on laksatiivinen vaikutus. Luumut eivät ainoastaan taistele vatsakipua vastaan, vaan ne sisältävät myös paljon rautaa, antioksidantteja, folaattia ja C-vitamiinia. Luumut ovat ravitsevia ja maistuvat hyvältä. Useimmat lapset nauttivat luumujen makeudesta ja nielevät mielellään tätä ”vatsalääkettä”.

Ohje ei ole vaikea tai aikaa vievä ja lapset rakastavat luumusosetta.

Tarvitset:
– 3-5 luumua

Näin valmistat:
– Keitä luumut pehmeiksi kattilassa.
– Laita luumut ja pieni määrä keitinvettä tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa luumut käsin.

Pullota loppu keitinvesi ja saat nauttia myöhemmin luumumehusta.

Vinkki: Tee kerralla isompi määrä. Kun jäädytät soseen jääpalamuotissa, voit sulattaa helposti sopivan määrän esimerkiksi puuron kanssa syötäväksi.

Lue myös: Onko kaneli haitallista lapsille?

Päivällinen 6 kk eteenpäin:

Kanaa ja maissia

Kana-maissipata sisältää paljon vihanneksia ja tarjoaa paljon vitamiineja ja mineraaleja pienelle tenavallesi. Jos et ole vielä antanut lapselle lihaa, tämä on hyvä tapa aloittaa liha-ateriat.

Tarvitset:
– 1 tl öljyä
– ½ sipuli
– 2 porkkanaa
– 2 perunaa
– ½ bataatti
– 1 kanan rintapala
– 1 pakkaus maissia
– 3 dl vettä

Näin valmistat:
– Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipulit kuutioiksi.
– Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista sipulia ja porkkanoita n. 2 minuuttia.
– Lisää vesi, kana, perunat ja maissi.
– Kiehauta ja hauduta kannen alla n. 15 minuuttia.
– Soseuta käsin tai tehosekoittimella koostumus lapselle sopivaksi.

Vinkki: Kun lapsi on yli 10 kuukautta vanha, voit korvata puolet vedestä maidolla ja sulattaa sekaan kourallisen juustoraastetta kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin syntyy kermaisen herkullinen koostumus.

Palsternakkamuusi omenan ja porkkanan kera 

Palsternakka ei kuulu kovinkaan monen ihmisen päivittäiseen ruokavalioon. Lastenruokien tuoteselosteita lukiessa kuitenkin huomaa, että sitä on hyvin useissa ruoissa. Palsternakassa on makea ja pähkinäinen maku ja se sopii yli 6 kuukautta vanhoille lapsille. Lisäksi tämä herkullinen juures on täynnä C-vitamiinia, joka vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa raudan imeytymistä.

Tarvitset:
– 4 palsternakkaa
– 4 porkkanaa
– 2 omenaa

Näin valmistat:
– Kuori omenat, palsternakat ja porkkanat.
– Leikkaa kaikki kuutioiksi.
– Höyrytä tai keitä kasvikset pehmeiksi.
– Soseuta joko käsin tai tehosekoittimessa.

Kun lapsesi on hieman vanhempi, voit hienontaa kasvikset haarukalla hieman karkeammaksi soseeksi. Vaihtoehtoisesti voit leikata kasvikset suikaleiksi ja tarjota ne sormiruokana.

Reseptejä yli 10 kuukautta vanhoille

Traktoriletut

Nämä ”letut” ovat salaisuuteni, jolla saa lapset syömään kasviksia. Ne maistuvat uskomattoman hyvältä ja ne voi täyttää lähes millä tahansa.

Tarvitset:
– 1 kukkakaali
– 1 peruna
– 1 porkkana
– 1 palsternakka
– 3 munaa
– 2 dl juustoraastetta
– 2 dl korppujauhoja

Näin valmistat:
– Kuori ja leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi.
– Keitä n. 15 minuuttia ja valuta keitinvesi pois.
– Sekoita kaikki ainekset kulhossa. (Jos haluat, että letuissa ei ole isoja palasia voit soseuttaa aineet tehosekoittimessa.)
– Paista letut paistinpannussa.

Letut voivat aluksi tuntua hajoavan, mutta kiinteytyvät heti kun juusto alkaa sulaa. Käännä letut varovaisesti. Letuista kannattaa tehdä pieniä, jotta niitä on helppo käsitellä.

Kalagratiini

Et ole koskaan yrittänyt tehdä gratiinia kotona, koska sen valmistaminen kuulostaa liian monimutkaiselta? ”Lupaan, että tämän saat valmiiksi nopeasti ja tämä myös maistuu 100 kertaa paremmalta kuin kaupan valmisversiot”, Walle sanoo.

Resepti sisältää maitoa, joten se on tarkoitettu yli 10 kuukautta vanhoille lapsille.

Tarvitset:
– 2 dl makaronia
– 4 dl maitoa
– 1 dl maitoa ja 6 rkl jauhoa suurustukseen
– 400-500 g kalaa (esim. seitiä)
– 4 munaa
– 2 dl herneitä
– 2 tl pippuria
– 5 rkl korppujauhoja

Näin valmistat:
– Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Älä kuitenkaan lisää suolaa.
– Kiehauta 4 dl maitoa. Valmista suurustus sekoittamalla 1 dl kylmää maitoa ja 5 rkl jauhoja. Aineet voi ravistaa sekaisin esimerkiksi vauvanruokapurkissa. Sekoita seos kuumaan maitoon. Sekoita hyvin ja ota kattila pois liedeltä.
– Lisää munat, kala, pippuri ja herneet.
– Sekoita kaikki sekaisin ja kaada vuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja laita uuniin. Paista uunin alatasolla 170 asteessa noin 40 minuuttia.

Tällä reseptillä syntyy yksi paksu gratiini tai kaksi ohutta gratiinia. Tarjoa perunoiden, porkkanaraasteen ja sokeriherneiden kanssa. Lisukkeeksi käyvät mitkä tahansa kotoa löytyvät vihannekset.

Resepti yli 12 kuukautta vanhoille

Myskikurpitsa ja porkkanamuusi

Myskikurpitsa on hyvä ruoka pienokaisille. Sen täyteläinen, mieto ja makea maku vivahtaa hieman pähkinään. Lisäksi tämä upean oranssi kurpitsa on täynnä vitamiineja ja kalsiumia.

Muissa pohjoismaissa myskikurpitsat ovat bataattiin verrattava ruoka-aines, jota tarjotaan yhtenä ensimmäisistä kiinteistä ruuista – Suomessa kuitenkin THL suosittaa, että kurpitsoita tarjottaisiin vasta yli yksivuotiaille.

Tarvitset:
– 1 tl öljyä
– 1 pala kurpitsaa
– 2 kpl porkkanoita

Näin valmistat:
– Kuumenna uuni 180 asteeseen.
– Halkaise kurpitsa pituussuunnassa kahtia ja lusikoi pois siemenet ja sienimäinen sisusta.
– Voitele uunivuoka öljyllä ja aseta kurpitsat vuokaan leikkauspuoli alanpäin. Anna kurpitsan pehmentyä uunissa noin 45–50 minuuttia.
– Keitä tai höyrytä odotellessa porkkanat kypsiksi.
– Ota kurpitsa uunista ja kauho kypsä sisusta pois kuoresta. Soseuta yhdessä porkkanoiden kanssa joko tehosekoittimessa tai käsin. Jos lapsi ei enää tarvitse aivan hienojakoista ruokaa, voit vain sekoittaa ainekset haarukalla.

Vinkki: Kurpitsat sisältävät paljon kuitua ja niillä on siksi laksatiivinen vaikutus vatsaan. Tästä voi olla apua lapselle, jonka vatsa toimii laiskasti.

Lue myös: Kiinteitä ensimmäistä kertaa

Testaa syödäänkö teidän perheessä liikaa sokeria!
Kaikki reseptit on otettu blogista Sunn Start Maiken Wallen luvalla.

Mitä mieltä olet artikkelista?