Nimien suosio kiertää kehää. Helsingin Sanomat julkaisi nimikoneen, jonka avulla selviää, koska mikäkin nimi nousee takaisin suosioon. Koska saamme askarrella pikku Jormien kanssa? Entäpä milloin koittaa pikku Laurojen aika?

Viimeksi päivitetty 20.3.2014

”Useimpien etunimien suosion lasku ja nousu muistuttaa Gaussin käyrää. Suosionhuiput seuraavat toisiaan hitaasti, yleensä noin sadan vuoden välein. Kun nimen edelliset kantajat alkavat poistua, nimi alkaa taas tuntua tuoreelta. Se ei enää herätä niin voimakkaita mielikuvia toisista ihmisistä”, Kotimaisten kielten keskuksen tutkija Lasse Hämäläinen kertoo Helsingin Sanomille.Jorman uusi tuleminen vuonna 2040

Jorma, Irmeli ja Antero kuulostavat omituisilta vauvannimiltä. Näiden nimien aika on kuitenkin koittamassa – jos uskomme nimikoneeseen.

Nimikoneen mukaan Antero- ja Jorma-nimisiä vauvoja alkaa vilistä vuodesta 2040 lähtien. Pentti-prinssien uusi tuleminen alkaa jo aikaisemmin. Pentin uusi aalto alkaa ennusteen mukaan jo vuonna 2020.

Irmeli-, Irma- ja Inkeri-nimisiä pikkuprinsessoita nähdään koneen mukaan vuodesta 2040 alkaen. Anja ja Eila palaavat puolestaan suosioon jo vuonna 2020.

Lue myös: Sukulainen ristiäisissä: ”Naurettava nimi” 

Vanhempien nimet suosituiksi aikaisintaan 2060

Pikkulapsiarkea viettävien vanhempien omat nimet kuuluvat 80- ja 90-luvulla suosiossa olleeseen nimikaartiin. Näitä nimiä ovat esimerkiksi Jonna, Nina, Taru, Hanna, Elina, Heidi, Katja, Johanna, Anne, Laura, Miia, Virpi, Maarit, Minna, Mira, Outi ja Tanja. Isien nimissä vilahtelevat esimerkiksi Pasi, Marko, Jere, Tuomas, Teemu ja Mikko.

Vanhempien omia nimiä saamme vielä odotella. Naisten nimistä Katja, Johanna, Anne, Virpi, Maarit, Minna, Outi ja Tanja nostavat suosiotaan koneen mukaan vuonna 2060. Poikavauvat saavat puolestaan 2060-luvulla Pasi- ja Marko-nimiä.

Toiset vanhempien nimet tulevat suosioon vasta vuonna 2080. Näihin nimiin kuuluvat Jere, Tuomas, Teemu, Mikko. Tyttöjen puolelta vuosisadan loppupuolella tullaan näkemään Jonna-, Taru-, Hanna-, Elina-, Heidi-, Laura-, Miia-, Mira- ja Tanja-nimisiä pikkuprinsessoita.

Lue myös: Emma ja Onni vuoden 2013 suosituimmat nimet 

Tämän hetken suosikkinimet

Vuoden 2013 suosituimmat tyttöjen nimet olivat Emma, Aino, Aada, Venla ja Sofia. Poikien nimistä Onni, Elias, Leo, Oliver ja Veeti nousivat suosituimmiksi.

Kone ennustaa useimpien tämän päivän suosikkinimien seuraavaa paluuta vuodelle 2100. Poikkeuksia on muutama. Koska Emman ja Sofian suosio on alkanut jo 1980-luvulla, niiden uusi tuleminen tapahtuu vuodesta 2080 alkaen.

Leo ja Aino ovat puolestaan niin uusia suosikkinimiä, ettei kone ennusta niiden uutta tulemista laisinkaan. On kuitenkin pääteltävissä, että Leo ja Aino palaavat keskuuteemme vuonna 2120.

Käy kokeilemassa Helsingin Sanomien nimikonetta tästä.

Mitä mieltä olet artikkelista?