Antaisitko lapsellesi nimen Urpo? Entä miltä kuulostaa Yrjö? Negatiivisin merkityksin ladattuja nimiä saa edelleen antaa. Antajia on tosin harvassa.

Viimeksi päivitetty 21.4.2010

Useat nimet on varustettu jonkinlaisella merkityksellä. Taika, Suvi ja Onni ovat nimiä, joilla kaikilla on kaunis merkitys. Nimikalenteriin mahtuu myös negatiivisin merkityksin varattuja nimiä. Urpo ja Yrjö ovat malliesimerkkejä huonoon valoon joutuneista perinteikkäistä nimistä.Urpon suosio on laskenut jyrkästi 60-luvultä lähtien. Viimeisenä kymmenenä vuotena nimi on annettu vain muutamia kertoja.

Yrjön kehitys on kokenut vastaavan notkahduksen, mutta nimeä on sentään annettu viimeisen kymmenen vuoden aikana alle 200 kertaa. Määrä on kuitenkin pieni verrattuna Yrjön kulta-aikaan. Yrjöksi lyötiin 1900–1919 välisenä aikana 10 275 lasta.

Lue myös: Asiaa kakasta 

Lapsesta Urpo Uro

Nimien antamista säätelevät asetukset määrittävät, ettei nimi saa olla sopimaton eikä se saa aiheuttaa lapselle ilmeistä haittaa. Mutta eivätkö Urpo ja Yrjö ole nimiä, jotka ilmiselvästi aiheuttavat lapselle haittaa?

”Maistraatti hyväksyy pääsääntöisesti tällaiset alun perin asialliset nimet, joihin nyttemmin jotkut liittävät jonkin sivumerkityksen. Urpo ja Yrjö ovat suomalaisen nimikäytännön mukaisia ja jopa almanakkaan otettuja nimiä, jotka ovat olleet aikoinaan hyvinkin yleisiä”, Keski-Suomen maistraatin henkikirjoittaja Arvo Kristiansson sanoo.

Nimen ylväs historia ei lämmitä lasta, jos hänet on nimetty tahdittomasti esimerkiksi ”Urpo Uroksi”. Voiko maistraatti estää täysin älyttömältä kuulostavan nimiyhdistelmän?

”On makuasia, mitä nimeä kukin pitää haitallisena. Yrjön tai Urpon kieltäminen on täysin mahdoton ajatus”, nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki kiteyttää.

Lue myös: Tässä vuoden 2013 suosituimmat nimet?

Missä vaiheessa poistetaan?

Entäpä voidaanko Urpo ja Yrjö poistaa kokonaan, jos niiden ikävät lisämerkitykset jatkavat voittokulkuaan? Nimilautakunta luottaa luonnolliseen poistumaan.

”Mikä tahansa nimi poistuu käytöstä, kun sen viimeinen haltija kuolee”, Ketomäki sanoo.

Aika tuottaa uusi merkityksiä ja syö vanhoja. On siis yhtä mahdollista, että Urpo on viidenkymmenen vuoden päästä erittäin suosittu etunimi.

Mitä mieltä olet artikkelista?