Kaiken ikäiset haukottelevat. Jopa sikiöiden on havaittu haukottelevan. Haukotukset tarttuvat kuitenkin vasta myöhemmällä iällä, todisti yhdysvaltalainen tutkimus.

Viimeksi päivitetty 28.9.2010

Connecticutin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin 120 eri ikäisen lapsen reaktiota haukottelemiseen. Testissä lapsille luettiin ensin 12 minuuttia kestävä satu, jonka jälkeen lukija alkoi haukotella.Tutkijan koehaukotus ei tutkimuksessa tarttunut yhteenkään yksivuotiaaseen. Kaksivuotiaiden ryhmässä oli jo yksi koehenkilö, johon haukotus tarttui. Kolmevuotiaiden ryhmässä havaittiin kaksi lasta, jotka haukottelivat mallista. Neljän ikävuoden kohdalla vastahaukottelijoita oli jo seitsemän.

Vaatii samastumiskykyä

Tutkijat spekuloivat, että haukotuksen tarttuvuus on aivojen kehityksestä kiinni. Alle neljävuotiaille ei ole vielä riittävää kykyä samastua toiseen.

Väitettä tukee samassa yhteydessä tehty toinen tutkimus. Tässä tutkimuksessa kokeiltiin tarttuuko haukottelu autistisiin lapsiin. Vakavasti autistiset eivät haukotelleet mallin perässä laisinkaan, ja lievästi autistisiin haukotus tarttui selvästi heikommin verrattuna muihin saman ikäisiin lapsiin.

Haukotus tarttuu jopa koiraan

Aikaisemmin haukotuksen tarttuvuutta on pidetty ainoastaan kädellisten ominaisuutena. Tuoreessa brittitutkimuksessa haukotuksen on havaittu tarttuvan myös ihmisen parhaaseen ystävään, koiraan.

Tutkijat epäilevät, että koira on lajina sopeutunut elämään ihmisen kanssa ja oppinut lukemaan ihmisen viestejä ja tunteita. Tutkimus voidaan tulkita niin, että koira on aidosti empaattinen ihmistä kohtaan.

Lue myös:

Vauvat itkevät kansallisväreissä
Puolivuotias tunnistaa kasvoilta pelästyksen
Itkevää lasta ei voi hemmotella pilalle

Mitä mieltä olet artikkelista?