Muistitko puputtaa riittävästi folaattia sisältäviä ruoka-aineita ja otaa foolihappolisää raskauden ensimmäisellä kolmanneksella? Norjalaisen tutkimuksen mukaan riittävä foolihaponsaanti raskausaikana ehkäisee lapsen myöhempää puheenviivästymää.

Viimeksi päivitetty 30.11.2011

Norjalaisen tutkimuksessa tilastoitiin 40000 odottavan äidin ravitsemusta. Kyselyssä kysyttiin esimerkiksi syövätkö äidit foolihappolisää. Syntyneiden lasten kielelliset kyvyt mitattiin, kun lapset saavuttivat kolmen vuoden iän.


 


Kolmevuotiaana vain yhden sanan lauseita tuottavilla lapsilla katsottiin olevan vakava puheenviivästymä. Neljä lasta tuhannesta kuului viivästymäryhmään, jos äiti oli nauttinut raskauden alkuvaiheessa foolihappolisää. Jos foolihappolisä oli jäänyt ottamatta, oli puheenviivästymän riski yhdeksän suhde tuhanteen.

Foolihappolisä näyttäisi siis puolittavan puheenviivästymän riskin. Näin suoraviivainen tulkinta saattaa tosin olla ennen aikainen, sillä tutkijat eivät ole varmoja tuloksistaan.

Lue myös: Foolihappo ja raskaus 

Syy tuntematon

Tutkimuksessa otettiin huomioon perheen sosiaaliluokan ja huoltajien määrän vaikutukset tuloksiin.

Vaikka tavanomaiset taustatekijät on huomioitu tutkimuksessa, tutkijat eivät silti osaa sanoa varmasti, johtuuko puheenviivästymät nimenomaan puutteellisesta foolihapon saannista varhaisessa sikiövaiheessa.

Foolihapolla tiedetään kuitenkin olevan suotuisa vaikutus sikiöön. On siis hyvin mahdollista, että nimenomaan foolihappopula lisää puheen viivästymän riskiä.

Lähde: Food and Behavior Research

Mitä mieltä olet artikkelista?