Käryävän teflon-pannun tiedetään tappavan myrkyille herkkiä kanarialintuja. Onko myrkyistä haittaa vauvoille? Entäpä uskaltaako teflon-pannua käyttää raskaana?

Viimeksi päivitetty 24.6.2009

Teflon on kätevä. Siihen ei tartu mikään. Mutta noin 400 asteen kuumuudessa teflon alkaa kärytä myrkyllisiä kaasuja.

”Teflonin polymeeriketju pilkkoontuu kuumuudessa, ja syntyy reaktiivisia yhdisteitä. Nämä kaasut voivat aiheuttaa niin sanotun muovihuurukuumeen”, Työterveyslaitoksella työskentelevä toksikologi Antti Zitting kertoo.

Muovihuurukuume vastaa flunssan oireita. Kuume nousee ja päätä särkee. Oireet kestävät päivästä kahteen. Teflon-pannun käryttäminen ei ole kuitenkaan tyypillisin tapa hankkia kuumetta.

Lue myös: Onko muovi haitallista lapsille?

”Useimmiten teflon-kuume iskee tupakoitsijaan. Jos teflon-hiukkasia jää käsiin, ne joutuvat helposti tupakkaan. Myös suksivoiteissa voi olla fluorattuja polymeerejä, jotka käryävät, kun niitä lämmitetään puhalluslampulla”, Zitting kertoo.

Teflon-pannua kuumentamalla ei saa aikaiseksi hengenvaarallista altistusta. Vasta suuret määrät höyryjä voivat aiheuttaa ihmiselle välittömän vaaran.

”Jos esimerkiksi vahingossa polttoleikkaa teflon-pintaa, voi saada vakavia keuhkoärsytysoireita”, Zitting sanoo.

Lue myös: Puhelin vaaraksi vauvalle?

Ovatko höyryt haitallisia lapsille?

”Ei ole suoria tutkimuksia höyryjen vaikutuksista lapsiin. Yleensä ottaen lapset ovat kaikille kemikaaleille herkempiä kuin aikuinen”, Zitting sanoo.

Kannattaako sitten lapsiperheen hankkiutua teflon-pannusta eroon? Zitting ei pidä sitä välttämättömänä.

”Yleensä pannulla on rasvaa ja ruokaa, joka käryää ennen kuin teflon alkaa hajoamaan. Muut käryt varoittavat kyllä teflonin käryämisvaarasta”, Zitting huomauttaa.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Myrkkyjä ympäristöstä

Teflonin ja esimerkiksi vettä hylkivien kankaiden valmistuksessa käytetään perfluorattuja yhdisteitä kuten perfluoro-oktaanihappoa (PFOA). Teflon-pannun ylikuumetessa yksi vapautuvista aineista on juuri valmistuksessa käytetty PFOA-yhdiste.

Perfluoratut yhdisteet ovat levinneet teollisuuden päästöjen kautta kaikkialle ympäristöön. Ihmiset keräävätkin myrkyllisiä yhdisteitä itseensä suoraan luonnosta eivätkä niinkään teflon-höyryistä.

Lue myös: Tupakoitsijan vaatteet vaaraksi vauvalle?

”Teflon ja goretex ovat valmiita tuotteita, joista yhdistettä ei haihdu mainittavasti ilmaan. Itse varoisin kuitenkin käyttämästä esimerkiksi mokka-asusteiden ja huonekalukankaiden suoja-aineita, sillä ne saattavat sisältää PFOA-yhdistettä”, Suomen Ympäristökeskuksen kemisti Sami Huhtala sanoo.

PFOA-yhdisteen epäillään olevan karsinogeeni. Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan aine aiheuttaa myös hedelmättömyyttä naisille.

”Tutkimustulokseen saattaa vaikuttaa myös muut ympäristössä esiintyvät haitalliset kemikaalit. Esimerkiksi rasvakudokseen kertyvät PBDE-, PCB- ja PAH-yhdisteet ovat hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja”, Huhtala kertoo.

Ikuinen riesa?

Perfluorattujen yhdisteiden pääseminen ympäristöön on erityisen haitallista aineiden reagoimattomuuden vuoksi.

”Nämä yhdisteet ovat inerttejä eli ne eivät reagoi ja hajoa muiden aineiden tai valon vaikutuksesta. Siksi emme osaa sanoa, miten kauan ne kiertävät ympäristössä”, Huhtala sanoo.

Euroopan unioni on kieltänyt jo PFOA-yhdistettä muistuttavan PFOS-yhdisteen käytön. PFOA:n haitallisuutta tutkitaan parhaillaan, mutta yhdiste on vielä tällä hetkellä teollisuuden vapaassa käytössä.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Tutustu Ympäristökeskuksen artikkeliin PFAS-yhdisteistä

Mitä mieltä olet artikkelista?