Yli kolmannes äideistä ja viidesosa isistä sairastuu masennukseen ennen lapsensa kahdettatoista syntymäpäivää. Erityisen suuri riski on lapsen syntymää seuraavan vuoden ajan, tuore brittitutkimus osoittaa.

Viimeksi päivitetty 8.9.2010

Myös tuore isä voi sairastua masennukseen vauvavuoden aikana.

Tutkimuksessa 87 000 perhettä seurattiin vuodet 1993-2007. Tänä aikana 19 300 äitiä sairasti 25 000 masennusjaksoa ja 8 000 isää yhteensä 9 700 masennusjaksoa.
Tutkijat laskivat, että yhtä vuotta kohden sadasta äidistä vajaat kahdeksan sairastui masennukseen, kun yhtä monesta isästä sairastui noin kolme. Tämä todettiin kun tarkasteltiin lapsen kahtatoista ensimmäistä elinvuotta.
Sairastumiset painottuivat eniten lapsen syntymää seuraavalle vuodelle, jolloin sadasta äidistä sairastui keskimäärin neljätoista ja sadasta isästä noin neljä.
Masentumaan olivat alttiita myös vanhemmat, jotka olivat sairastuneet aikaisemminkin, sekä nuoret, 15-24-vuotiaat ja vähävaraiset vanhemmat.
Tutkijat eivät pidä pienten lasten vanhempien suurta riskiä yllättävänä, sillä monikin seikka kuormittaa tuoreita vanhempia. Osin yhteys voi myös liittyä raskauden takia katkaistun masennuslääkityksen uudelleen aloittamiseen, he kirjoittavat.
Tutkimus julkaistiin Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.
Äideistä yli puolet kokee synnytyksen jälkeen muutaman päivän kestävää ohimenevää masentuneisuutta ja mielialan vaihteluita. Noin 10-15 %:n oireet kuitenkin jatkuvat ja pahenevat varsinaiseksi masennukseksi.
Synnytyksen jälkeinen masennus ilmaantuu äidille yleensä kolmen kuukauden sisällä synnytyksestä, mutta se voi alkaa vielä puolenkin vuoden päästä.
Copyright 2010 Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2010;doi:10.1001/archpediatrics.2010.184)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/2010.184v1
Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?