Syksy on vaihtelevien säiden kausi. Siksi pienen vauvan pukeminen ja vaatteiden hankkiminen erilaisiin tilanteisiin voi olla hankalaa. Koleat aamut ja lämpimät päivät vaativat kerrospukeutumisen taitoa.

Viimeksi päivitetty 10.6.2022

Koska vauva ei vielä osaa kertoa, milloin on liian kuuma tai kylmä, kannattaa tunnustella lämpötilaa vauvan niskasta, pään seudulta ja rinnasta. Jos nämä tuntuvat hikiseltä, on syytä vähentää vaatetusta. Mikäli taas kylmältä, on aika lisätä vaatekerroksia.

Vauvan kädet ja jalat tuntuvat viileämmiltä muuhun kehoon verrattuna, mutta tietenkään nämäkään eivät saa tuntua liian kylmiltä.

Tarpeeksi väljyyttä vaatteisiin

Vaatetuksessa on hyvä muistaa, että mitä nuorempi lapsi, sitä lämpimämmin hänet yleensä pitää pukea. Mielessä kannattaa myös pitää se, kuinka paljon lapsi tulee liikkumaan ulkoilun aikana.

Vaunuissa nukkuvalle vauvalle kannattaakin pukea päälle ylimääräinen lämpökerros, esimerkiksi makuupussi tai lämmin peite. Lisäksi on hyvä muistaa, että vaatteet eivät saa olla liian ahtaat, sillä tällöin väliin ei jää ilmaa ja vaatteet eivät lämmitä.

Käsineissä ja jalkineissa on hyvä olla tilaa esimerkiksi lisälapasille ja -sukille. Monta ohutta kerrosta on lämpimämpi kuin yksi paksu kerros.

Lapsen vaatetuksessa on hyvä muistaa, että mitä nuorempi lapsi, sitä lämpimämmin hänet yleensä pitää pukea.

Polarn O. Pyretin vaatetusvinkit tavalliseen syyspäivään:

Kerros 1 – ihoa vasten tuleva kerros: Paita sekä housut tai haalari pehmeästä materiaalista; suosi puuvillaa leutoina päivinä ja villaa kylmempinä päivinä.

Kerros 2 – lämpöä eristävä kerros: Lisää kerros kun ilma kylmenee; fleeceä (ei windfleece) tai villaa. Mitä kylmemmäksi säät muuttuvat, sitä enemmän välikerroksia kannattaa lisätä.

Kerros 3 – ulkovaate: Tuulenpitävä ja vettähylkivä windfleece-haalari käännettävillä hihansuilla ja lahkeilla.

Hattu: Tuulenpitävä kypärähattu suojaamaan vauvan korvat. Mukaan kannattaa ottaa myös varmuudeksi vedenpitävä huppu sateen varalta.

Kädet ja jalat: Käsiin kannattaa pukea tuulenpitävät lapaset. Vauvalle ei kannata laittaa sormikkaita, koska vauvan sormet eivät vielä pysy oikeissa koloissa. Jalkoja lämmittävät mukavat tossut tai villasukat tai toppatöppöset.

Kerrospukeutuminen on valttia vaihtelevassa syyssäässä.

PO.Pin asiakkaiden suositukset syksyksi:

Windfleece-haalari, jolla on erittäin pitkä käyttöaika suomen säässä, sitä käytetään jouluna ja juhannuksena. Windfleece-haalari on miellyttävä vaunuissa ja turvakaukalossa, se on riittävän lämmin olematta liian kuuma. Vauva pysyy lämpimänä myös ollessaan sylissä, koska materiaali pitää tuuleen ja hylkii vettä.

PO.Pin villavaatteet ovat pehmeitä, eivätkä kutita vauvan herkkää ihoa.

Hyvä pitää lähettyvillä:

Vauvan viltti on nopea ja helppo tapa lisätä lämpöä tarvittaessa. Mukana on hyvä pitää myös ylimääräinen kypärähattu, jos hattu sattuisi hukkumaan.

Välillä vauvat ottavat nopeita kasvupyrähdyksiä ja haalarin käännettävät hihan- ja lahkeensuut eivät enää suojaakaan lapsen käsiä ja jalkoja. Silloin on hyvä olla kengät ja hanskat saatavilla.

Lapset ovat erilaisia, joten on hyvä testailla, millainen vaatekerta pitää oman lapsen lämpimänä.

Muistathan!

Lämpömittari ei kerro koko totuutta – kolea ilma ja kylmä tuuli saavat ilman tuntumaan vielä kylmemmältä.

Jotkut vauvat myös säilyttävät lämpönsä paremmin kuin toiset. Siksi sinun on hyvä kokeilla erilaisia ratkaisuja, jotta tiedät, minkälainen pukeutuminen sopii juuri sinun vauvallesi parhaiten.

Milloin kuorivaatteet päälle suojaamaan tuulelta ja sateelta?

Kun lapsi alkaa liikkumaan ja kävelemään enemmän, kannattaa sadesäille pukea päälle kuorivaatteet. Kuorivaatteet sopivat loistavasti aktiivisille leikeille, sillä materiaali hengittää, eikä lapsi siten hikoile vaatteiden alla.

PO.Pin WeatherPRO-kuorivaatteet ovat lisäksi täysin veden- ja tuulenpitävät ja toimivat siten täysin, elleivät jopa paremmin kuin tavalliset sadevaatteet. Pienelle taaperolle kannattaa hankkia esimerkiksi monikäyttöinen kuorihaalari tai korkeat kuorihousut.

Tutustu Polarn O. Pyretin kestäviin ja monikäyttöisiin ulkovaatteisiin!


Mitä mieltä olet artikkelista?