Luonnossa seikkailu lasten kanssa on helppoa, hauskaa ja rentouttavaa. Mutta mitä tulee ottaa huomioon, jotta ulkoiluretkestä tulee onnistunut kokemus? Ja kuinka lapset kannattaa pukea? Lastenvaatebrändi Polarn O. Pyret kertoo parhaimmat vinkit onnistuneeseen ulkoretkeen!

Viimeksi päivitetty 6.7.2022

Miksi lasten kanssa kannattaa ulkoilla luonnossa?

Itse asiassa ulkoilu luonnossa on todella halpa harrastus. Esimerkiksi ulkoiluvaatteita voi ostaa myös käytettynä uusien sijaan.

Ulkoilu ja liikkuminen luonnossa on hauska tapa viettää yhteistä aikaa perheen kanssa. Lisäksi, kun lapset tutustuvat luontoon jo nuorena, he ovat entistä kiinnostuneempia pitämään ympäristöstä huolta myös vanhempana.

Millaiset ulkoiluaktiviteetit sopivat parhaiten lapsille?

Tärkeintä on pitää mielessä, että lapset haluavat harvoin vain kävellä. Lapset nauttivat leikkimisestä ja paikallaanolosta. Retken aluksi annan lasten hieman kyllästyä, sillä yleensä pienen hetken jälkeen he keksivät ja löytävät paljon upeita asioita luonnosta.

Lapsi ei välttämättä ymmärrä moniakaan asioita, joita me aikuiset teemme ihan joka päivä, mutta luonnossa asioiden tekeminen yhdessä on helppoa. Kesällä kannattaa esimerkiksi poimia ja syödä mustikoita yhdessä. Lapset ymmärtävät helposti mistä siinä on kyse. Ympäristöön tutustutaan siis yhdessä ja tehdään löytöjä.

Miten lapsi kannattaa pukea koko päivän mittaiselle luontoretkelle?

On oikeastaan kaksi tapaa. Perinteisempi on villakerrasto alle, sitten välikerros (esimerkiksi fleece- tai villapaita) ja lopuksi päälle kuorivaatteet Tai sitten vain villakerrasto ja sen päälle kuorivaatteet – näin useimmat aikuiset pukeutuvat ulkoillessaan.

Kun istahtaa paikalleen, kuorivaatteen päälle on hyvä pukea vielä lämmittävä kerros, esimerkiksi windfleece-takki tai paksu viltti. Tällöin luonnossa voi liikkua, vaikka niinkin, että hikoilee, mutta pysähtyessä tauolle ei tule kuitenkaan kylmä.

Tärkeintä on, että lasten on helppo liikkua vaatteissa. Pienet lapset, jotka eivät liiku niin paljon saattavat tarvita enemmän vaatekerroksia, kun sitten taas vanhempi lapsi saattaa pärjätä vain kahdella vaatekerroksella. Kaikki riippuu pitkälti siitä, miten paljon lapsi liikkuu luonnossa ja toki myös millainen sää on.

Miksi kuorivaatteet ovat juuri paras valinta ulkoiluun?

Kuorivaatteemme ovat täysin veden- ja tuulenpitäviä. Ne eivät jätä pulaan edes kaatosateella. Vaatteet on myös tehty erinomaisesti kulutusta kestävästä materiaalista, joka hengittää perinteisiä sadevaatteita paremmin.

Esimerkiksi suositun kuoritakkimme käytännöllisiin yksityiskohtiin kuuluvat muun muassa vetoketjun alle piilotettu, kylmältä ja sateelta suojaava tuulilista. Takin leuan kohdalla on pehmeä suojakangas, jonka ansiosta vetoketju ei pääse hankaamaan ikävästi pienen liikkujan ihoa. Takin hihansuita ja helmaa voi säätää.

Entä millaiset jalkineet ovat hyvät?

Kumisaappaat toimivat melkeinpä vuoden ympäri, mutta talvella saappaan sisälle kannattaa pukea päälle vielä villasukat. Näin jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä.

Mitä muuta kannattaa pakata mukaan?

Ehdottomasti makuualusta, se on paljon parempi kuin pieni istuintyyny tai -alusta. Makuualustalla voi istua lähekkäin ja siten kylmäkin pysyy loitolla. Jonkinlainen sadesuoja on myös hyvä ottaa mukaan.

Luonnossa voi toki rakentaa myös helpon majan. Mukaan kannattaa silloin ottaa makuupussin. Metsässä tai kodassa voi olla myös hauska makoilla tai vaikka nukkua muutaman tunnin keskellä päivää. Näin lapsi tottuu nukkumaan ulkona ja viettämään öitä teltassa.

Mistä kannattaa aloittaa, jos ulkoilu luonnossa ei ole tuttua?

Alkuun kannattaa mennä ihan vain lähimetsään ilman lastenvaunuja ja etsimään sieltä niin sanotun ”oman paikan”. Se voi olla esimerkiksi salainen paikka polkujen välissä, johon voi rakentaa majan tai jossa voi vain syödä eväitä.

Toki voi myös aloittaa niinkin, että leiriytyy ensin kotona. Olohuoneeseenkin voi rakentaa oman pienen leirin!

Tutustu Polarn O. Pyretin WeatherPRO-ulkovaatevalikoimaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?