Koulujen syyslomia vietetään lokakuun loppupuolella, ja moni jo ehkä miettii, minne lomaviikkoa kannattaisi lähteä viettämään. Älä mieti enää – lähde Kajaaniin! 

Viimeksi päivitetty 18.9.2023

Kun kohteesta löytyy jokaiselle jotakin, syysloma lasten kanssa on hauska ja ikimuistoinen kokemus kaikille perheenjäsenille.

Lapsiperheen kanssa matkustaessa tärkeintä on mukavuus ja helppous. Kaikkien pitäisi pystyä viihtymään, eikä loman hintakaan saa toisaalta hipoa pilviä. On hyvä myös muistaa, että aina ei tarvitse lähteä ulkomaille: syksyisestä Suomesta löytyy mahtavia kohteita syysloman viettoon.

Yksi niistä on Kajaani, jossa pääsee nauttimaan mm. upeista ulkoilumaastoista, lastenkulttuurista ja koko perheen nähtävyyksistä. Kajaaniin onkin helppo yhdistää kaupunki- ja luontoloma, jossa riittää kivaa syyslomatekemistä lapsille sekä aikuisille!

Ilmakuva Kajaanin keskusta-alueesta
Kajaaniin on helppo yhdistää kaupunki- ja luontoloma, jossa riittää kivaa syyslomatekemistä lapsille sekä aikuisille. (Kuva: Kajaanin kaupunki)

Matka ei ole pitkä pienimmillekään matkustajille: Esimerkiksi Helsingistä Kajaaniin ajaa hieman yli kuudessa tunnissa, Tampereelta taas viidessä ja puolessa.

Autoilun sijaan matka on helppo taittaa myös junalla tai lentokoneella – Helsingistä on Kajaaniin suorat yhteydet.

Ulkoilua, kalastusta ja historian siipien havinaa

Kajaanin kaunis luonto tarjoaa ihasteltavaa moneen makuun – tarjolla on lukuisia retkeilypaikkoja, joissa koko perhe pääsee nauttimaan yhdessäolosta luonnon äärellä.

Kajaanissa pääsee nauttimaan mm. upeista ulkoilumaastoista, lastenkulttuurista ja koko perheen nähtävyyksistä.

Luonnosta pääsee nauttimaan aivan keskustan tuntumassa kuin lyhyen ajomatkan päässäkin.

Kalasta ja retkeile Iso-Ruuhijärvellä

Erityisesti intohimoisten kalastajien kannattaa suunnata maakunnan suosituimmille kalavesille, Iso-Ruuhijärven kalastus- ja virkistysalueelle.

Iso-Ruuhijärvellä on runsaasti laavuja ja nuotiopaikkoja.

Niin isot kuin pienetkin kalastajat viihtyvät taatusti kirjolohta, siikaa, haukea ja ahventa tarjoavien vesien äärellä. Paikka on helposti saavutettavissa, sillä se sijaitsee vain 14 kilometrin päässä Kajaanista.

Alueella on runsaasti laavuja ja nuotiopaikkoja, joissa on hyvä nauttia makkarasta ja nuotiokahveista kalastuksen lomassa.

Vieraile keskiaikaisessa kivilinnassa ja sitä ympäröivässä Rantapuistossa

Kajaanista löytyy maailman pohjoisimman keskiaikaisen kivilinnan rauniot, joissa riittää tutkittavaa! Aivan keskustan tuntumassa sijaitsevalle linnan alueelle on ilmainen sisäänpääsy, joten se kannattaa ehdottomasti sisällyttää Kajaanin lomaan.

Raunioilta on lyhyt matka keskustan palveluihin, joten linnaseikkailun jälkeen on helppo siirtyä nauttimaan välipalaa esimerkiksi läheisiin ravintoloihin tai kahviloihin.

Kajaanista löytyy maailman pohjoisimman keskiaikaisen kivilinnan rauniot, joissa riittää tutkittavaa.

Aurinkoisella säällä Rantapuisto on oiva eväsretkikohde, jossa viihdykettä tarjoaa myös leikkipuisto. Kalastaminen onnistuu täälläkin, sillä puistosta löytyy esteetön kalastuslaituri.

Kulttuuria, nähtävyyksiä ja tekemistä sadesäälle

Syysloma lasten kanssa kannattaa suunnitella siten, että tekemistä riittää myös sadepäiville. Kun suunnitelmat eivät ole liikaa säästä riippuvaisia, on lomailusta helppo nauttia! Kajaani tarjoaakin mielenkiintoista puuhaa myös sellaisiin hetkiin, kun ulkoilu ei houkuttele.

Nauti teatterissa

Teatterissa käyminen on mukavaa syyslomatekemistä myös lapsille. Lapsille suunnatuissa esityksissä aika hurahtaa kuin huomaamatta!

Kepparit valoa pimeyteen
Sukella Kajaanin kaupunginteatterissa keppihevosten maailmaan. (Kuva: Minna Hyvönen)

Kajaanin-vierailulla kannattaakin suunnata teatteriin, sillä syyskuussa ensi-iltansa saava Kepparit – VALOA PIMEYTEEN!!! -esitys sukeltaa keppihevosten maailmaan, ja sopii Kajaanin kaupunginteatterin mukaan ”kaikille, jotka leikkivät tai ovat joskus leikkineet.” Tunnin mittainen esitys ei ole liian pitkä pienimmillekään katsojille.

Kepparit valoa pimeyteen
Kepparit – VALOA PIMEYTEEN!!! -esitys saa ensi-iltansa syyskuussa 2023. (Kuva: Minna Hyvönen)

Pulikoi vesiliikuntakeskuksessa

Loistavan paikan vesileikkeihin Kajaanissa tarjoaa Vesiliikuntakeskus Kaukavesi. Hurjat vesipedot nauttivat vesiliukumäistä ja ponnahduslaudoista, kun taas rauhalliseen nautiskeluun löytyy lämminvesialtaita ja hierovia vesisuihkuja.

Vesiliikuntakeskus Kaukavesi
Vesiliikuntakeskus Kaukavedessä hujahtaa helposti vaikka koko päivä. (Kuva: Kajaanin kaupunki)

Keskuksesta löytyvä kuntosali ja kilpauintiallas pitävät huolen siitä, ettei treeniä kaipaavienkaan aika käy tylsäksi. Perheen pienimmille löytyy myös lasten allas.

Hauskaa syyslomatekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin tarjoavassa vesiliikuntakeskuksessa hujahtaa helposti vaikka koko päivä!

Syysloma lasten kanssa on yhdessäoloa parhaimmillaan

Tärkeintä syyslomassa on, että se on juuri teidän näköisenne. Lasten kanssa sattuu ja tapahtuu, joten aina kannattaa miettiä, mitä tehdä silloin, jos alkuperäiset suunnitelmat menevät mönkään.

Loman suunnitteluun on hyvä kysyä mielipidettä myös lapsilta: miettikää yhdessä, millaisia asioita kukin haluaisi lomallaan tehdä ja mistä voisi löytyä kaikille kiinnostavaa puuhaa.

Lasten kanssa sattuu ja tapahtuu, joten aina kannattaa miettiä, mitä tehdä silloin, jos alkuperäiset suunnitelmat menevät mönkään.

Kannattaa myös hyödyntää erilaisia syyslomatarjouksia ja välttää suunnittelemasta kalenteria liian täyteen – lasten kanssa matkustettaessa on hyvä jättää aikatauluihin tarpeeksi väljyyttä.

Visit Kajaanin verkkosivuilta pääsee helposti kurkkaamaan syksyn kampanjaedut ja suunnittelemaan lomaa, jonka voimalla pimeänkin syksyn jaksaa leikiten. 

Mitä mieltä olet artikkelista?