Odottajia askarruttavat monenlaiset vauvaa ja raskausaikaa koskevat kysymykset ja uskomukset. Täytyykö syödä kahden edestä ja käynnistyykö synnytys kolmen S:n säännöllä? Entä saako kahvia juoda raskausaikana?

Viimeksi päivitetty 6.4.2023


Odottajia askarruttavat monenlaiset vauvaa ja raskausaikaa koskevat kysymykset ja uskomukset. If pyysi kätilöä vastaamaan:

1. Miksi kädet puutuvat?

Joskus nukkuma-asennot raskauden loppuvaiheessa ovat niin hankalia, että kädet saattavat puutua. Rannekanavan oireyhtymä on myös hyvin tavallista raskauden aikana, mutta se paranee yleensä itsekseen synnytyksen jälkeen.

2. Onko seksi turvallista läpi raskauden?

Seksiä voi harrastaa koko raskauden ajan, ellei ole ennenaikaisuuden uhkaa jostakin syystä.

3. Mitä teen, jos vauva liikkuu normaalia vähemmän?

Juo sokerimehua lasillinen ja syö kunnolla ja sen jälkeen käy makuulle ja herättele vauvaa kevyesti vatsan päältä painellen. Ellei vauva ala liikkua tai liikkuminen on vaisua, ota yhteys synnyttäjien vastaanotolle.

4. Voinko vahingossa aiheuttaa synnytyksen alkamisen?

Synnytys käynnistyy, kun on sen aika. Normaali elämisellä ja tekemisellä ei synnytystä saa alkamaan.

5. Mistä tietää supistusten olevan niitä oikeita?

Supistelut ovat alkuun epäsäännöllisiä ja niiden kesto ei ole pitkä. Kun supistukset muuttuvat säännöllisiksi ja ne kestävät pidempään ja niihin liittyy kipua vatsan/ selän tai molempien alueella ja sinun täytyy irvistää, silloin on todennäköisesti kyse supistuksista, joilla lapsi myöhemmin syntyy.

Entä täytyykö syödä kahden edestä ja käynnistyykö synnytys kolmen S:n säännöllä? Lue lisää odottajien tavallisimpia kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Kun otat If vauvavakuutuksen jo raskausaikana, saat käyttöösi myös asiantuntevan terveysneuvontapalvelun, josta saat henkilökohtaista apua kysymyksiisi vaikka keskellä yötä. Palvelu pysyy käytössäsi myös vauvan syntymän jälkeen, joten voit soittaa sairaanhoitajalle aina, jos lapsen voinnista tulee kysyttävää.

Mitä mieltä olet artikkelista?