Missä vaiheessa lapsi voi turvallisesti matkustaa autossa kasvot menosuuntaan? Tätä kysymystä on pyöritelty – välillä rauhallisesti, välillä tunteet kuohahdellen – vanhempien keskustelupalstoilla jo vuosia. 

Viimeksi päivitetty 6.6.2022

Käytännössä suurin osa suomalaisista vanhemmista kääntää turvaistuimen kasvot menosuuntaan ennen kuin lapsi on täyttänyt suositellut neljä vuotta. Tämä kävi ilmi vuonna 2020 tehdystä Volvia barnsäkerhet Norden – tutkimuksesta.

Hyvä uutinen on, että uusimmat istuimet ovat entistä turvallisempia, ja nerokkaiden tuoteinnovaatioiden ansiosta lapsi voi matkustaa kasvot menosuuntaan jopa jo 15 kuukauden ikäisestä lähtien, kunhan lapsi on vähintään 76 cm pitkä.

Etu- ja sivutörmäystestistä Anoris T on saanut paremmat tulokset kuin yksikään selkä tai kasvot menosuuntaan asennettu turvaistuin.

Mitä kaikkea siis tulisi ottaa huomioon? Kun olet hankkimassa turvaistuinta, jossa lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan, käytä apunasi tätä muistilistaa:

1. Tsekkaa viimeisimmät turvatestit

Älä tingi turvallisuudesta. Valvotut, puolueettomat turvatestit vertailevat uusimpia istuimia ja antavat arvokasta tietoa niiden todellisesta suojasta onnettomuustilanteissa. Cybex Anoris T i-Size -turvaistuin sai Autoliiton julkaisemassa kevään 2022 ADAC-turvaistuintestissä harvinaisen, erinomaisen yleisarvosanan.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa testissä kokonaisarvosana muodostuu mm. etu- ja sivutörmäystesteistä sekä käytettävyyskokeista.

Anoris T i-Size luo uusia standardeja turvallisuuteen. Se tarjoaa jopa 50 % enemmän suojaa kuin perinteiset kasvot menosuuntaan -istuimet. Etu- ja sivutörmäystestistä Anoris T on saanut paremmat tulokset kuin yksikään selkä tai kasvot menosuuntaan asennettu turvaistuin.

2. Perehdy tuoteinnovaatioihin

Kuljettajan turvatyyny muuttui pakolliseksi vuonna 1995. Se mullisti ajoturvallisuuden, ja tänä päivänä turvatyyny on yhtä itsestään selvä varuste kuin turvavyökin.

Cybex Anoris T i-Size -turvaistuimessa on ensimmäinen koko lapsen kehoa suojaava integroitu turvatyyny. Tyyny aktivoituu millisekunneissa, avautuu C-kirjaimen muotoisena lapsen eteen ja suojaa koko kehoa, myös herkkää päätä ja kaulaa.

Cybex Anoris T i-Size -turvaistuimen turvayyny aktivoituu millisekunneissa, avautuu C-kirjaimen muotoisena lapsen eteen ja suojaa koko kehoa, myös herkkää päätä ja kaulaa.

Tätä ominaisuutta et löydä muista turvaistuimista: perinteisten kasvot menosuuntaan -istuimien ongelma on se, että törmäystilanteessa lapsen pää työntyy voimallisesti eteenpäin.

Cybex Anoris T i-Size mullistaa takapenkkimatkustamisen, sillä sen avulla lapsi voi matkustaa kasvot menosuuntaan jo 15 kuukauden ikäisestä.

Cybex Anoris T i-Size -turvaistuimessa on ensimmäinen koko lapsen kehoa suojaava integroitu turvatyyny.

3. Ota huomioon matkustusmukavuus

Kun lapsi matkustaa takapenkillä kasvot menosuuntaan, lyhyt vilkaisu taustapeliin kertoo ajavalle aikuiselle, että kaikki on hyvin – lapsi on sikeässä unessa, katselee maisemia tai jokeltelee pehmolelulleen. Jos lapsi on levoton, kuljettaja voi yhdellä silmäyksellä arvioida, olisiko tauon paikka.

Katsekontakti lapseen luo turvallisuutta. Kuskilla on mahdollisuus keskittyä liikenteeseen ilman kurkotteluja tai kääntymisiä, ja vuorovaikutus on välitöntä. Lapsi rauhoittuu, kun vanhempi pysyy hänen näköpiirissään.

Anoris T i-Size tarjoaa liikkumisvapautta ja jalkatilaa jopa 6 ikävuoteen asti, mikä on kaksi vuotta pidempään kuin vastaavat perinteiset turvaistuimet.

Selkä menosuuntaan matkustaessaan lapsi saattaa myös kärsiä matkapahoinvoinnista ja jalkatilan puutteesta. Herkimmänkin olo voi helpottua, kun näkee, mihin suuntaan ollaan menossa. Kasvot menosuunnassa myös lapsen jaloille jää enemmän tilaa. Anoris T i-Size -turvaistuin mahdollistaa kaiken tämän turvallisuudesta tinkimättä.

Anoris i T-Size on helppo asentaa, ja se varmistaa oikean asennuksen LED-merkkivaloilla ja äänisignaaleilla.

4. Valitse istuin, joka kasvaa lapsen mukana

Tee harkittu ostospäätös ja satsaa tuotteeseen, joka kestää aikaa ja jota on ilo käyttää. Säästä aikaa ja hermojasi valitsemalla istuin, jonka kiinnittäminen on vaivatonta ja joka muuntuu lapsen kasvaessa.

Cybex Anoris T i-Size -turvaistuin kasvaa lapsesi mukana intuitiivisen mukautumiskykynsä ansiosta, aina 115 cm pituuteen ja 21 kiloon asti. Se tarjoaa liikkumisvapautta ja jalkatilaa jopa 6 ikävuoteen asti, mikä on kaksi vuotta pidempään kuin vastaavat perinteiset turvaistuimet.

Anoris i T-Size on helppo asentaa, ja se varmistaa oikean asennuksen LED-merkkivaloilla ja äänisignaaleilla. Se ilmoittaa, jos jokin turvallisuuslinkki on päässyt unohtamaan lasta kiinnitettäessä. Kolme kallistusasentoa tuovat istumismukavuutta – ja makeat päiväunet.

Mitä mieltä olet artikkelista?