Monet nimet ovat jouluhenkisiä, mutta emme osaa ajatella niitä sellaisina. Tarkista jutusta, oletko antanut lapsellesi joulunimen huomaamattasi.

1. Jeesus

Jouluna juhlimme Jeesuksen syntymää, joten Jeesus olisi itsestäänselvästi joulunimi. Suomalaiset eivät ole kuitenkaan intoutuneet antamaan Jeesus-nimeä vauvoilleen. Taustalla piilee luterilainen kanta: luterilaisuudessa Jeesuksen nimeä pidetään pyhänä, eikä sitä näin ollen saa antaa lapselle.Englanninkielisellä ja espanjankielisellä alueella käytössä olevat muotoilut Jesus ja Jesús ovat käytössä myös muutamilla suomalaisvauvoilla. Nimeä on annettu Suomessa niin miehille kuin naisille. Jesus-nimisiä ihmisiä löytyy Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Suomesta alle 218 kappaletta. Vuoden 2000 jälkeen Jesus-nimen on saanut aniharva vauva.

2. Maria

Jeesuksen äiti Maria on suosittu nimi ympäri maailmaa. Nimi on niin suosittu, ettei sitä osaa yhdistää jouluun.

Suomessa nimi löytyy nimitilastosta 380 502 kertaa. Maria on ylivoimaisesti Suomen suosituin etunimi, jos laskemme mukaan myös toiset etunimet.

3. Joosef

Jeesuksen isäpuoli Joosef on käytössä oleva nimi Suomessa. Joosef-nimisiä poikia löytyy tilastoista yhteensä 277. Viimeisen seitsemän vuoden sisällä Joosef-nimen on saanut 13 poikavauvaa.

Tällä hetkellä on trendikkäämpää antaa lapselle nimeksi suomalaisempi muotoilu Jooseppi. Nimen on saanut viimeisen viiden vuoden sisällä 102 poikavauvaa. Yhteensä Jooseppi-nimi on annettu 2975 kertaa. Nimestä löytyy myös erityisen trendikäs Joose-muotoilu, jonka on saanut yhteensä 1042 poikavauvaa.

Joosef-nimestä on olemassa myös naisellinen muotoilu, joka harvoin tuo Jeesuksen isän mieleen. Josefina- ja Josefiina-nimet ovat hyvin suosittuja Suomessa. Josefina-nimeä on käytetty nimitilaston mukaan 8571 kertaa. Josefiina-nimisiä tyttöjä on puolestaan ollut Suomessa yhteensä 13249 kappaletta. Nimi on erittäin trendikäs. Josefiina-nimen on saanut viimeisen seitsemän vuoden aikana 2099 tyttölasta.

4. Augustus

Keisari Augustus oli Rooman keisari Jeesuksen syntymän aikaan. Juudeasta, Jeesuksen kotiseudusta tuli osa Rooman valtakuntaa ajanlaskun alkamisen aikoina. Tuolloin Syyrian maaherra Quirinius suoritti Juudeassa väestönlaskennan, jonka tarkoituksena oli laittaa Juudea veronkannon alaisuuteen.

Rooman keisarin mukaan on nimetty ainoastaan alle 65 suomalaisvesaa. Augusti-muotoilu on puolestaan suositumpi. Nimi on annettu yhteensä 757 kertaa. Vielä suositumpia onvat Aukusti ja August. Aukusti-nimi on annettu 20 261 kertaa ja August 17 971 kertaa.

Augusti-nimi on kasvattamassa suosiotaan. Nimi on annettu 81 kertaa viimeisen viiden vuoden aikana. Aukusti-muotoilu on puolestaan annettu viimeisen viiden vuoden aikana 1507 kertaa. Oli muotoilu mikä tahansa, harva yhdistää nimeä hartaaseen joulutunnelmaan.

5. Herodes

Matteuksen evankeliumin mukaan Herodes surmautti kaikki alle 2-vuotiaat poikalapset Betlehemissä Jeesuksen syntymän hetkellä. Herodes tunnetaan hänen veriteostaan, mutta vauvojen surmauttaminen lienee liioittelua, sillä tapahtumaa ei vahvisteta muissa historiallisissa lähteissä. Luukkaan evankeliumin mukaan Herodes ei ollut vallassa Jeesuksen syntymän hetkellä.

Oli asian todenperäisyys miten tahansa, Herodes on huonossa maineessa myös suomalaisten vanhempien keskuudessa. Herodes-nimeä ei ole annettu yhdellekään lapselle Suomessa.

6. Tähti

Tarinan mukaan kolme itämaan tietäjää löysivät vastasyntyneen Jeesus-vauvan Betlehemistä kirkkaan tähden avulla. Tuikkivat tähdet liittyvätkin tiiviisti joulunviettoon.

Tähti-nimi ei kuitenkaan ole kovinkaan suosittu. Nimeä on annettu yhteensä alle 130 kertaa. Viimeisen viiden vuoden aikana nimen on saanut 26 tyttövauvaa. Latinan kielinen muotoilu tähdestä kelpaa suomalaisille paremmin. Stella-nimeä on annettu tytöille yhteensä 2509 kertaa. Nimi on tällä hetkellä muodikas. Viimeisen viiden vuoden sisällä sen on saanut 1210 tyttövauvaa.

7. Petteri Punakuono

Vaikka laulussa väitetään, ettei kukaan tunne Petteri Punakuonoa, asian laita on täysin toinen. Kaikki nimittäin tietävät Punakuonon. Petteri-nimi on myös suosittu Suomessa. Nimi on annettu yhteensä 77 273 kertaa. Viimeisen seitsemän vuoden aikana nimeä on annettu 2528 kertaa.

Petteri ei tietenkään ole alun perin poro, vaan nimen taustalla on opetuslapsi Pietari. Punakuonolle ja Pietarille on kuitenkin turha etsiä yhteistä nimittäjää, sillä englanninkielisessä alkuperäiversiossa poron nimi on Rudolph.

8. Santa Lucia

Joulukuussa vietettävä Lucian päivä perustuu Lucian legendaan. Tarun mukaan vuosina 283—304 elänyt nuorukainen rukoili äitinsä paranemista Pyhältä Agathalta. Ihme tapahtui ja äiti parani. Niinpä Lucia vannoi pysyvänsä neitsyenä Agathan tavoin. Hän määräsi suuret myötäjäisensä jaettavaksi köyhille.

Sulho suivaantui naimakaupan epäonnistumisesta ja ilmiantoi Lucian viranomaisille. Kristinusko oli tuolloin kiellettyä. Viranomaiset päättivät rangaista Luciaa heittämällä hänet bordelliin, mutta Pyhä Henki teki Luciasta niin painavan, ettei häntä pystytty siirtämään ihmisvoimin. Lucia päätettiin polttaa elävältä, mutta liekit eivät pystyneet vahingoittamaan Luciaa. Lopulta hänet tapettiin tikarilla.

Lucia-neitoja on Suomessa 1145. Käytössä on myös harvinaisempi Lusia-väännös, joka on annettu tytöille ainoastaan alle 57 kertaa.

9. Joulupukki eli Pyhä Nikolaus

Lahjoja tuova joulupukki perustuu Pyhän Nikolauksen legendaan. Nikolauksen kerrotaan auttaneen aina hädässä olevia ihmisiä. Tiedetään myös, että Nikolaus piti lapsista. Niinpä Hollannissa alettiin jakaa lapsille lahjoja Pyhän Nikolauksen päivänä. Tapa levisi Yhdysvaltoihin ja muuntui joulupäivän lahjapyhimykseksi, Santa Claus -hahmoksi.

Nikolaus-nimisiä poikavauvoja on tilaston mukaan ollut Suomessa yhteensä 205. Suomalaisempi muotoilu Nikolas on suositumpi. Sen nimisiä poikalapsia on elänyt maamme kamaralla alle 1524 kappaletta. Vielä suositumpi on Niklas-väännös. Sen nimisiä poikia löytyy tilaston mukaan yhteensä 10 201. Nimeä on annettu runsaasti myös viimeisen seitsemän vuoden aikana, yhteensä 1866.

Niko-lyhenne on ollut erityisen suosittu varsinkin 1980—1999 välisenä aikana. Nimeä on annettu tänä aikana yhteensä 11897 kertaa. Nimi ei ole tällä hetkellä yhtä suosittu. Nimeä on annettu viimeisen seitsemän vuoden aikana 1012 kertaa. Pyhän Nikolauksen lisäksi Niko on joulunimi jouluelokuva Niko – lentäjän poika takia. Elokuva valmistui vuonna 2008.

10. Santa Claus

Amerikkalainen Santa Claus -väännös Pyhästä Nikolauksesta on myös Suomessa käytetty nimi. Yhteensä alle 265 poikalasta on saanut Claus-nimen. Suomalaisempi mukaelma Klaus on puolestaan huomattavasti suositumpi. Nimi on annettu yhteensä 3902 kertaa.

11. Nuuttipukki

Suomessa joulupukki-sana ei liity laisinkaan pyhään Nikolaukseen. Pukki-sanan käyttäminen kumpuaa vanhasta suomalaisesta perinteestä.

Perinteisesti suomalaisen joulun on katsottu loppuvan Nuutinpäivään. Joulupukit olivatkin aikaisemmin nuuttipukkeja, sarvipäisiksi pukeutuneita nuoria miehiä, jotka kiersivät talosta toiseen hakemassa juhlatähteitä. Pukit usein pelottelivat lapsia ja heillä saattoi olla lapsille lahjoja – tai risuja. Pukeille maistui usein myös alkoholi, joten kyse ei ollut mistään pyhimyksistä.

Vanha suomalainen sanonta kuuluukin: ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.”

Nuutti on Suomessa yleinen miehen nimi. Nuutteja on yhteensä nimitilaston mukaan 2571. Viimeisen seitsemän vuoden aikana Nuutti-nimi on annettu 902 kertaa.

12. Tonttu

Siinä missä joulupukkiin liittyvät nimet ovat suosittuja Suomessa, tontuille ei ole käynyt yhtä onnekkaasti. Jouluisaa Tonttu-nimeä ei ole annettu yhdellekään vauvalle Suomessa.

Syynä nimen epäsuosioon lienee vanhempien valinnan lisäksi myös maistraatti ja nimilautakunta, jotka torpedoivat lapselle haitalliset nimet. Ehkäpä tonttu-sanan kaikki merkitykset eivät ole pelkkää joulun taikaa?

Mitä mieltä olet artikkelista?