Minkä ikäiselle lapselle riittää kuvakalenteri? Miten valita parhaan makuinen suklaakalenteri? Entäpä sisältävätkö lelukalenterit hyviä leikkikaluja vai ainoastaan lastenhuoneen nurkkaan kertyvää roskaa? Vau.fi:n arvovaltainen joulukalenteriraati testasi 13 kalenteria. Testissä selvisi, mitkä kalenterit tarjoavat rahalle todellista vastinetta. Lapsiraadin jäsenet kertovat myös omista suosikeistaan. Lue testin tulokset, niin tiedät mitä ostat.

Viimeksi päivitetty 11.11.2013

Neljä lasta ja kolme äitiä testasi yhteensä 13 kalenteria. Testikomitea koostui 2–7 -vuotiaista lapsista. Näin saadaan kattava kuvan siitä, minkä ikäiselle lapselle minkäkinlainen kalenteri sopii.(Huom! Tämä on vuoden 2013 joulukalenteriarvio. Vuoden 2017 kalenteriarvio löytyy täältä: Joulukalenteritesti 2017: Kurkista joulukalenterien sisään ja arvioi suosikkisi!)

Arvovaltainen lapsiraati koostui seuraavista alansa huipuista: Enni, 2, Vilhelm 4, Myrsky 6 ja Lotta 7. Äitiraadissa istuivat Marita, Eeva-Leena ja Tiina.

Raati testasi 3 kuvakalenteria, 6 makeiskalenteria ja 4 lelukalenteria.

Testattavat kuvakalenterit olivat:

 • Mauri Kunnaksen joulunäyttämö
 • Muumi-muistipelikalenteri
 • Karton nallekalenteri.

Raati tarkasti erityisellä huolellisuudella suklaa- ja makeiskalentereiden puolelta

 • Smurffi-suklaakalenterin
 • Haribo-makeiskalenterin
 • Kinder-kalenterin
 • Dumle-karkkikalenterin
 • Muumi-suklaakalenterin
 • Windel-joulusuklaakalenterin

Lelukalentereista raadin huolelliseen syyniin pääsi seuraavat kalenterit:

 • Lego-kalenteri
 • Muumi-kalenteri
 • Petshop-kalenterin
 • Disney Planes -kalenteri

Kalenterit avattiin ja niistä keskusteltiin. Lopuksi lapset saivat sanoa suosikkinsa tilanteessa, jossa he olivat yksin vanhempiensa kanssa. Näin lasten mielipiteet eivät päässeet vaikuttamaan toisten lasten mielipiteisiin.

Kuvakalenterit

Perinteiset kuvakalenterit olivat selvästi äitien suosikkeja. Äidit innostuivat valitsemaan omia suosikkejaan kalentereista jo ennen kuin virallinen arviointi pääsi alkamaan. Eeva-Leena hypisteli hyvin tyytyväisenä Mauri Kunnas -kalenteria. Myös Muumi-muistipelikalenteri oli äitien suosikkilistalla.

Koska lapset tiesivät, että he pääsisivät pian avaamaan suklaa- ja lelukalentereita, heitä ei liiemmin innostanut paneutua kuvakalenteripuoleen. Jos suklaa- ja lelukalenterit ovat lapselle jo tuttu juttu, kuvakalenteri saattaa tuntua pettymykseltä. Toisaalta jos lapsi ei tiedä vielä muista vaihtoehdoista, myös kuvakalenteri voi olla hänestä todella hauska.

Kaksivuotias Enni tykkäsi kyllä kovasti juuri kuvakalentereista, mutta häntä ujostutti vielä tässä vaiheessa. Kun illan päätteeksi kysyimme, minkälaisen kalenterin Enni haluaisi, hän vastasi, että kuvakalenteri olisi paras.

Enni olisi lopuksi valinnut nallekuvakalenterin. Tämä ei kuitenkaan ollut Ennin ensimmäinen valinta: raatitilanteessa Enni suosi Muumi-kuvakalenteria.

Ennin 4-vuotias vanhempi veli, Vilhelm, piti kaikkia kuvakalentereita yhtä hyvinä. Tämän voisi myös tulkita niin, että kalenterit eivät olleet Vilhelmistä riittävän kiinnostavia, että hän olisi jaksanut asettaa niitä paremmuusjärjestykseen. On siis hyvin mahdollista, että jo 4-vuotias pitää kuvakalenteria tylsänä. Tämä riippuu tietysti lapsen luonteesta ja kaveripiiristä.

Kuvakalenterit mietityttää Myrskyä (vasemmalla). Vilhelm (oikealla) tylsistyy. Lotta puolestaan tykkää Mauri Kunnas -kalenterista.

Raadin vanhimmat lapset antoivat täsmäarvioita. Myrsky piti Muumi-kalenteria parhaana, sillä kalenterilla pystyy pelaamaan. Lotta puolestaan suosi Mauri Kunnasta, sillä kalenterin hahmot olivat hänelle tuttuja ja mieluisia.

Parhaaksi kuvakalenteriksi lapset äänestivät Muumi-muistipelikalenterin. Toiseksi tuli Mauri Kunnas -kalenteri. Viimeisen sijan sai nallekalenteri. On kuitenkin huomioitava, että arvoisan raadin nuorin jäsen, Enni, muisteli testitilanteen jälkeen juuri nallekalenteria.

TESTATUT KUVAKALENTERIT:
(Saat lisätietoja kalentereista klikkaamalla kalenteria)

Nallekalenteri. Hinta: 3,95Muumikuvakalenteri. Hinta 7,95Mauri Kunnas -kalenteri. Hinta 12,95.

 

 

 

 

 

 

 

Suklaa- ja karkkikalenterit

Kuvakalenteriarvostelun jälkeen raati iloitsi suuresti siirtymistä syötäviin kalentereihin. Riemu oli käsin kosketeltavaa. Lapset pomppivat ja heitä oli jopa hankala saada asettumaan komiteapöydän taakse.

Tämä on varmasti vanhemmille tuttua, mutta sanottakoon se vielä uudestaan: melkein kaikki lapset tykkäävät makeasta. Harvassa on lapsi, joka ei pitäisi suklaa- tai karkkikalenterista. Varsinkin testiryhmän nuorin jäsen, Enni päätyi antamaan seuraavia lausuntoja jokaisen kuuden kalenterin kohdalla: Maistuu hyvälle! Hyvää! Maistuu makealle!

Myös nuorin raadin jäsen, Enni (oikealla) uskaltautuu raatipöydän taakse, kun suklaata on tarjolla.

Lapsia harmittikin eniten, jos kalenterin herkku oli niin tiukassa kiinni kalenterissa, ettei lapsi saanut makeista itse irti. Varsinkin halvimmat suklaakalenterit, joissa suklaa oli valettu suoraan kalenteriin, tuottivat vaikeuksia lapsille. Tällaisia kalentereja olivat erityisesti Windel-joulusuklaakalenteri ja Muumi-joulusuklaakalenteri.

”Ei onnistu! Alkaa suututtaa”, Lotta julistaa Muumi-kalenterin osalta.

Smurffi-suklaakalenterin lippa on puolestaan niin tiukasti kiinni, ettei lapset ole saada luukkuja auki. Vilhelm toteaakin:

”En saa auki. Mun sormi katkeaa.”

Pieniä makueroja oli kuitenkin havaittavissa. Windel-kalenterin suklaa oli Vilhelmistä niin pahaa, että hän sylkäisi sen viemäriin. Sama Windel-suklaa maistuu Myrskystä puolestaan salmiakilta. Hän pyytää maistamisen jälkeen maitoa juotavaksi.

Aikuiset ovat suklaalaaduista samaa mieltä lasten kanssa. Windel-maitosuklaa arvioidaan huonolaatuiseksi.

”Karvasta”, toteaa Marita.

”Ei niin laadukasta”, Eeva-Leena huomauttaa.

”Olen tosin syönyt pahempaakin”, Tiina puolustaa Windeliä.

Muumi-joulukalenteri kuuluu myös samaan halvan suklaan sarjaan, sillä kalenteri on itse asiassa halpa Windel-kalenteri. Kalenterit ovat identtisiä sisältä. Ainoana erona on, että muumikalenterissa on muumikuva kannessa. Muumikalenterin hinta on tosin kaksi kertaa suurempi. Onkin syytä pohtia, kuinka paljon olet valmis maksamaan muumikuvasta?

Loppuäänestys sujui hauskoissa merkeissä. Lapset pääsevät odotushuoneeseen leikkimään siksi aikaa kun jokainen saa yksin valita suosikkinsa. Herkut tekivät tehtävänsä ja odotushuoneesta kuului riemukkaita huutoja ja elämöintiä.

Hauskuudesta huolimatta ei unohdeta raadin tuloksia. Ne olivat seuraavat: Dumblesta pidetään eniten. Seuraavaksi parhaaksi valitaan Haribo-kalenteri. Kolmannen palkinnon saa Smurf-suklaakalenteri.

SUKLAA- JA KARKKIKALENTERIT:
(Saat lisätietoja klikkaamalla kalenteria)

Smurffi: 6,85€Kinder: 14,95€Dumle: 6,85€

Windel: 0,99€Muumi: 2,19€Haribo: 6,95€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lelukalenterit

 

 

 

Arvioraati oli odottanut kuumeisesti lelukalenterien avaamista. Kaikilla lapsilla oli jo ennakkosuosikki. Vilhelm ja Myrsky olivat innostuneet Disneyn Planes-kalenterista. Lotta puolestaan ihaili PetShop-kalenteria. Enni oli iskenyt muumeihin silmänsä.

 

 

 

Lego-kalenteri innostaa varsinkin vanhempia raatilaisia.

 

 

 

Muumikalenteri kiinnosti koko raatia. Vilhelm jakoi Niiskuneidillä suukkoja muille lapsille. Myrskyn saama lohikäärme sai ihastelua osakseen:

”Ihana lohikäärme”, Lotta huudahtaa.

”Hattivatit menee Niiskuneidin päähän”, Enni hokee ja toistelee sitten monta kertaa: ”Hattivatteja!”

Myös aikuiset tykkäävät muumilelukalenterin leluista.

”Ihan kiva kokonaisuus. Näistä saisi hyvän leikin”, Marita sanoo.

Siinä missä muumit näyttävät kelpaavan niin tytöille kuin pojille, PetShop-kalenteri on puolestaan selkeästi suunnattu tytöille. Vilhelm julistaa:

”Minä en tykkää PetShopeista!”

Lotta huomauttaa, että hän tuntee yhden pojan, joka tykkää PetShopeista. Kuulemma eräs Pate. Ennen kuin ostaa PetShop-kalenterin pojalle, kannattaa kuitenkin varmistua lapsen mieltymyksistä.

Disneyn Lentsikat-elokuvaan perustuva lelukalenteripaketti on päältä hyvin korea. Raadin pojat ovatkin hypistelleen pakettia innoissaan. Sisällössä on kuitenkin rahastuksen makua. Äitiraati suorastaan järkyttyy, kun luukut alkavat aueta:

”Aivan plaah! Todella halvan näköistä”, Eeva-Leena kommentoi.

”Yllättävä sisältö”, Marita pohtii.

Kalenteri sisältää pelin, jonka nappulat ovat ohutta ja halpaa muovia. Muovilätkiin liimataan elokuvasta tuttujen hahmojen tarrat. Tässä kalenterissa ostaja maksaa lähinnä tuotemerkistä.

Lego-kalenteri sisältää taas pieniä pusseja legopaloja, joista voi rakentaa kannen mukaista jouluasetelmaa. Rakentelu innostaa lapsia niin paljon, ettei raati malta lopettaa kesken vaikka nukkumaanmenoaika alkaa jo uhkaavasti lähestyä.

Raadin illan viimeinen tuomio olikin seuraava: Lego-kalenteri voitti äänestyksen, sillä molemmat pojat tykkäsivät siitä. Tytöt äänestivät ristiin, joten PetShop ja Muumi-jakoivat toisen paikan. Lego-kalenteri olisi tosin kelvannut myös Lotalle, joten Lego-kalenteri ansaitsee kultamitalin.

LELUKALENTERIT
(Lisätietoja ja lisää kuvia kalenterien leluista klikkaamalla kalenteria)

 

Planes, 22,95€PetShop, 19,95€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muumi-lelukalenteri, 19,95€

Lego-lelukalenteri, 22,95€

 

 

 

 

 

 

 

 

Testin tulokset

Minkälainen kalenteri sitten sopii millekin lapselle? Lapsen ikä vaikuttaa eniten. Taaperoikäiselle lapselle kuvakalenteri voi olla hyvinkin mieluinen. Kannattaako silloin laittaa kymmeniä euroja lelukalenteriin, jonka pienet osat saattavat olla vaarallisia lapselle?

Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä selkeämmin lapsi nauttii lelukalenterista. Varsinkin jos lapsi tietää, että hänen ystävillään on lelukalenterit, saattaa kuvakalenteri olla pettymys. Raadin vanhimmat jäsenet päätyivätkin suosittelemaan juuri lelukalenteria.

Herkkukalenterit puolestaan kelpaavat taaperoiästä aina pappaikään saakka kaikille. Syötävien kalenterien osalta tärkein kysymys lienee kasvatuksellinen: Haluaako vanhempi, että lapsi syö makeaa joka päivä? Minkälaisen määrä karkkia lapselle kannattaa antaa päivittäin?

Mitä mieltä olet artikkelista?