Vauvan syntymä voi saada perheen lemmikkikoirassa esiin aivan uudenlaisia piirteitä. Koira voi alkaa suojella vauvaa ja huolehtia tästä esimerkiksi kertomalla omistajalleen, kun on vaipanvaihdon aika. Uusi perheenjäsen kannattaa esitellä koiralle välittömästi.

Viimeksi päivitetty 27.6.2020

Kun perheeseen syntyy vauva, se voi olla iso muutos lemmikkikoiran elämässä – tuleehan sen laumaan aivan uusi jäsen. Vauvan syntymä ja vauva-aika voivatkin nostaa koirassa esiin uusia piirteitä.

”Yleensä raisuimmatkin yksilöt käyttäytyvät varovaisesti ja kohteliaasti vauvoja kohtaan, ikään kuin tietäisivät näiden olevan hauraita”, sanoo kouluttaja Satu Välimäki koirien hajutunnistuskoulutukseen erikoistuneesta koulutuskeskus Scentrestä.

Suojelemista ja huolehtimista

Koira saattaa tuntea tarvetta suojella vauvaa. Välimäen mukaan tavallisilla kotikoirilla suojeleminen esiintyy yleensä lapsen varjelemisena ja hänestä huolehtimisena, ei niinkään hampaiden esittelemisenä ulkopuolisille.

”Rotuominaisuudet ja jalostetut käyttötarkoitukset vaikuttavat koiran tapoihin toimia. Paimenkoirilla tuntuu esiintyvän enemmän esimerkiksi vaunujen ja vieraan ihmisen väliin kiilaamista.”

Itkuista ilmoittava sanansaattaja

Vauva voi merkitä koiralle myös uusia, tärkeitä tehtäviä. Koirasta voi tulla innokas sanansaattaja, joka ilmoittaa omistajalleen vauvan alkavista itkuista tai kakkavaipoista.

”Useamman eläimen taloudessa uusi tulokas saattaa tuoda painetta lauman dynamiikkaan. Jos joku perheen lemmikeistä alkaa omia vauvaa ja estää muiden pääsyn hänen lähelleen, asiaan on syytä puuttua vaikka ammattikouluttajan avustuksella”, Välimäki neuvoo.

Näin valmistelet koiraa vauvan syntymään

Koiraa voi valmistella vauvan syntymään ja sen mukanaan tuomaan elämänmuutokseen esittelemällä sille vauvoja rauhallisesti ja asiasta suurempaa numeroa tekemättä.

”Koiran voi antaa haistella vaunujen pohjaa, kuunnella vauvan ääniä ja antaa katsella vauvaa vanhempansa sylissä. Ei tyrkyttämistä eikä kiirettä – antaa vain koiralle aikaa tyydyttää uteliaisuuttaan”, Välimäki vinkkaa.

Esittele vauva koiralle heti

Kun vauva tulee kotiin, paras tapa on esitellä ihmislapsi koiralle saman tien – turvallisuus huomioiden. Jos itse pystyy toimimaan tilanteessa mahdollisimman neutraalisti ja tavallisesti, koira saa varmuuden siitä, että sen ei tarvitse olla huolissaan uudesta tilanteesta.

”Nykyisin tiedetään, että koiralla on varsin laaja tunneskaala. Se voi tuntea surua ja pettymystä, jos kokee jäävänsä ulkopuolelle ja osattomaksi uuden tulokkaan myötä. Vauva on kuitenkin koiralle kiinnostava ja jännä juttu”, sanoo Välimäki.

Mitä mieltä olet artikkelista?