"Sukulaisille ei tunnu riittävän mikään. Kun lapsia ei ole, kysellään koska niitä tulee. Kun ensimmäinen on syntynyt, kysellään jo seuraavaa. Ja jos uskaltaa kolmannen tehdä, niin ajatellaan, että se oli varmasti vahinko", Vau.fi:n foorumilla tuskaillaan. Monilapsisten perheiden äidit odottavat kauhulla läheisten kommentteja uuteen raskauteen.

Viimeksi päivitetty 9.3.2015

Nimimerkillä Laulajatar kirjoittava nainen on kolmen pienen pojan äiti. Jo kolmatta poikaansa odottaessa hän sai kuulla tylyjä kommentteja raskaudesta. Nyt Laulajatar harkitsee neljännen lapsen yrittämistä, mutta mielessä kummittelevat läheisten ikävät sanat.

”Kun odotin nuorimmaista sain kuulla sukulaisilta ja läheisiltä kommentteja kuten: ’Eikö tämä jo riitä? Hulluja olette. Oletteko Lestadiolaisia? Ei kai taas?! Oliko vahinko?'” Laulajatar kertaa.

Neljäs lapsi on alkujaan Laulajattaren miehen haave, mutta hän on pikku hiljaa alkanut lämmetä ajatukselle neljännestä lapsesta. Huolena on kuitenkin läheisten suhtautuminen.

”Jo nyt, ennen ensimmäistäkään plussatestiä tai ylipäätään mitään, mieleen hiipii se, miten sukulaiset, läheiset ja ystävät reagoivat. Miten itse suhtaudun siihen hormoonimyräkässä? Menetänkö ihmisiä elämästäni tällä päätöksellä?” Laulajatar pohtii.

Lue myös: Onko nuo kaikki omia? Kuusi möläytystä monilapsisille

”Saimme paketti tolkulla kondomeja vinkiksi”

Myös nimimerkki Carnagan haaveilee neljännestä lapsesta. Ennestään perheeseen kuuluu 11- ja 10-vuotiaat sekä nelikuinen vauva.

”Nykyisen puolisoni kanssa Rakas Haisuvanukas syntyi marraskuun lopulla 2014, ja alkuvuodesta puhuttiin, että tällekin pitää saada kaveri. Tulee kun on tullakseen -periaatteella mennään. Eli pientä ikäeroa toivotaan”, hän kertoo.

Carnagan on saanut jo osansa ”ette kai te enää tee lapsia” -kommenteista. Pariskunta sai jopa paketeittain kondomeja vinkkinä lopettaa lastenteko. Hän ihmetteleekin, keneltä heidän lapsimääränsä on pois ja miksi vain uskonnollisista syistä monilapsisia perheitä ymmärretään.

”Valmiiksi jo tiedän, että kommentit ’kävikö vahinko’ ym. tulevat tuntumaan pahalta, vaikka niistä yrittää olla välittämättä”, Carnagan toteaa.

Lue myös: Monilapsisuus suojaa naista itsemurhalta

”Emme ole lestadiolaisia, halusimme vain ison perheen”

Nimimerkillä Mukkis on viisi lasta. Hän haaveilee vielä kuudennesta lapsesta, mutta ei usko kertovansa raskaudesta kenellekään ennen lapsen syntymää.

”Vanhin lapsi täytti jouluna 6v, ja sitten on 5v, vajaa nelivuotiaat kaksoset ja kuopus 1,5v. Emme ole lestadiolaisia, ollaan vaan haluttu iso perhe”, Mukkis toteaa.

”Tosin kaksoset oli aika ylläri, ja kuopus oli ylläri kanssa, kun mies ’vahingossa’ vähän lipesi tuosta ehkäisystä”, hän tunnustaa.

Vaikka kuopus ei ollut täysin suunniteltu, Mukkista harmittaa sukulaisten suhtautuminen rakauteen. Ainoat, jotka raskaudesta onnittelivat, oli Mukkiksen isä puolisoineen.

”Anoppi meinas saada sydärin. Oma siskoni sanoi mulle, että ’jos toi ei olis ollut vahinko, epäilisin jo sun mielenterveyttä’. Onnittelut jäivät uupumaan. Kaikki kyläläisetkin päivittelivät, ja tuli kommentteja ’olettekohan käsittäneet väärin kehotuksen lisääntyä ja täyttää maa, ei teidän tarvitse tätä koko maata täyttää’. Ja muita paskoja kommentteja”, Mukkis kertaa.

”Lopulta päätin, etten puhu enää raskaudestani muille”, Mukkis kertoo.

Onko sinun perheesi lapsimäärää kommentoitu?

Lue kaikki tarinat ja osallistu keskusteluun: Nelosen toive ja läheisten reaktiot

Mitä mieltä olet artikkelista?