Toisinaan vanhemmat tekevät tietämättään asioita, jotka ruokkivat perheen lasten välistä kilpailua ja kateutta. Lue vinkit, joita noudattamalla sisarkateus hellittää.

Viimeksi päivitetty 3.5.2022

Sisarukset saattavat joskus ilmaista tyytymättömyyttään ja huomion tarvettaan yrittämällä päihittää toisensa. Näiden kymmenen keinon avulla voit saada sisarkateuden ja -kilpailun loppumaan.

1. Älä vertaile

Kun vanhemmat toivovat lapseltaan parempaa käytöstä jossain asiassa, he usein vertaavat lapsiaan. ”Katso nyt, pikkuveljesikin syö vihanneksia. Miksi sinä et syö?” Vertailu voi toki toimia joissakin tilanteissa. Usein vertaileminen voi kuitenkin johtaa mustasukkaisuuteen ja kateuteen myöhemmin. Anna jokaisen lapsen olla erilainen – myönteisellä tavalla.

Lue myös: Sanoa yhtä, kuulla toista

2. Anna henkilökohtaista huomiota

Perheen jokainen lapsi tarvitsee vanhemmalta myös erillistä, henkilökohtaista huomiota. Pienikin oma tuokio vanhemman kanssa antaa valtavan piristysruiskeen lapsesi itsetunnolle. Tutkimukset osoittavat, että 20 minuutin päivittäinen oman huomion saaminen vähentää merkittävästi lapsen marinaa ja aggressiivista käyttäytymistä.

3. Pysy rauhallisena

Kun sisarukset kinaavat, vanhempien pinnaa koetellaan. Jos menetät hermosi ja alat huutaa, olet itsekin mukana nujakassa. Yritä välttää sitä vetämällä syvään henkeä ja laskemalla kymmeneen. Jos olet yhä vihainen, jatka kahteenkymmeneen. Jatka, kunnes olet rauhoittunut ja pystyt toimimaan tulistumatta.

Lue myös: Äidinrakkaus on hyväksi lapsen aivoille

4. Ratko riita tunteiden jäähdyttyä

Sisarusten välistä riitaa ei kannata alkaa ratkomaan silloin, kun tilanne on kuumimmillaan. Erota lapset rauhallisesti, mutta tiukasti, ja laita heidät hetkeksi rauhoittumaan erillisiin huoneisiin. Keskustele heidän kanssaan vasta sitten kun he – ja sinä itse – olette jäähdytelleet tunteitanne ensin.

5. Tuo esiin lasten omat parhaat puolet

Vaali jokaisen lapsesi kykyjä. Älä vertaile, lokeroi tai rajoita lastesi osaamista. ”Tiina rakastaa piirtämistä” on parempi ilmaisu kuin ”Tiina on parempi taiteilija kuin Ville”. Anna jokaisen lapsen olla oma ainutlaatuinen itsensä.

Lue myös: Mieti miten puhut lapsestasi

6. Näytä rakkautesi

Näytä lapsillesi, että rakastat jokaikistä heistä. Kerro, että jokainen on erityinen omalla tavallaan.

7. Kehu ja kannusta

Kannusta lapsia yhteistyöhön. Muista antaa lapsillesi hyvää palautetta tilanteissa, joissa he osaavat toimia yhdessä tai ratkaista ristiriidan.

Lue myös: Helli, halaa ja silitä

8. Palkitse hyvästä käytöksestä

Kun lapsi käyttäytyy toivotulla tavalla, palkitse hänet ajallasi, älä materialla. Anna lapselle hyväksyntää, hellyyttä ja henkilökohtaista huomiota. Se on tehokkain tapa vahvistaa haluttua käyttäytymistä.

9. Rohkaise henkilökohtaisia tavoitteita

Joskus on hyvä kannustaa lapsia kääntämään keskinäinen kilpailuvietti mieluummin itsensä kanssa kilpailuun. Jo pikkulapsia voi ohjata kilpailemaan itsensä kanssa. Toisella sisaruksella voi olla tavoitteena oppia pomputtamaan palloa, kun toinen opettelee hyppäämään yhdellä jalalla.

10. Älä ole puolueellinen

Kun lapset kinaavat, älä valitse puolta. Sen sijaan istuta lapset alas rauhoittumaan ja pyydä jokaista tunnustamaan omat tekonsa. Tämä tekniikka auttaa lapsia hyväksymään vastuun teoistaan ​​ja vähentää syyllistämistä.

Lähde: Smartparenting.com

Lisää sisarkateudesta:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?