Isän masennuksella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia lapsen hyvinvointiin, tutkijat varoittavat.

Viimeksi päivitetty 20.5.2008

Isä ja synnytyksen jälkeinen masennus
Jos isällä on paha olla, niin on todennäköisesti myös lapsella.
Toivottomuuden tunteita, ahdistusta
Brittiläisen Oxfordin ja amerikkalaisen Rochesterin yliopistojen yhteistyönä syntyneestä tutkimuksesta kävi ilmi, että vajaa neljä prosenttia tutkimukseen osallistuneista tuoreista isistä kärsi oireista, jotka viittasivat synnytyksen jälkeiseen masennukseen: ahdistuksesta, tunteiden ailahtelusta, ärtyneisyydestä ja toivottomuuden tunteista.
Tutkimukseen osallistui kaikkiaan lähes 8500 isää.
Isän masennuksella suurempi vaikutus poika- kuin tyttölapseen
Tutkimuksessa selvisi myös, että niissä perheissä, joissa isä on kärsinyt masennuksesta, lapsilla ilmeni kaksi kertaa tavallista todennäköisemmin emotionaalisia ja käyttäytymiseen liittyviä ongelmia. Isän masennus vaikutti erityisen selkeästi poikalapsiin.
“Isien merkitystä lapsen varhaiseen kehitykseen on saatettu aliarvioida, mutta näiden tulosten valossa on selvää, että isät vaikuttavat lastensa kehitykseen aivan varhaislapsuudesta lähtien”, tutkimusryhmässä mukana ollut psykiatri Paul Ramchandani Oxfordin yliopistosta sanoo.
Isien synnytysmasennusta on Ruotsissa ilmestyvän Aftonbladet-lehden mukaan tutkittu viime aikoina myös Tanskassa. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivät miehet ärtyvät helposti, saavat syyllisyydentunteita ja voivat heittäytyä aggressiivisiksi. Tutkimus osoittaa, että isältä saattaa kestää parikin viikkoa tajuta olevansa isä, tutkimuksesta niin ikään kertonut Uusisuomi.fi muotoilee.
Lähteet:
Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliJos tupakoit, sikiökin tupakoi
Seuraava artikkeliMiehestä johtuva lapsettomuus
JAA