Pahoinvointi, närästys, turvotus, ihon kutina...moneen raskaudenaikaiseen vaivaan löytyy apua lähimmästä apteekistasi! Lue proviisorin suositukset raskausajan olotilojen helpottamiseen.

Viimeksi päivitetty 21.6.2021

Säännölliset elämäntavat, riittävä lepo ja liikunta auttavat moneen vaivaan odotuksen aikana, mutta itsehoitolääkkeitä, monipuolista neuvontaa ja lääkkeetöntä apua on saatavissa myös apteekista. Proviisori Pauliina Nyberg kertoo, mitkä tuotteet tepsivät tavallisimpiin vaivoihin.

Närästyslääkkeet helpottavat vatsaa

Närästystä voi ennaltaehkäistä välttämällä suuria aterioita, rasvaista ruokaa, kahvia ja muita närästystä aiheuttavia ruokia, mutta vaivaan on myös lääkkeitä. Mahan sisältöä neutraloivat antasidit, jotka tekevät vatsaan esimerkiksi suojaavaan kalvon tai vaahtokerroksen, auttavat nopeasti poltteeseen.

Vaikeassa tilanteessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkärin voi harkintansa mukaan määrätä tehokkaampaa vatsahappojen eritystä vähentävää lääkettä.

Ummetukseenkin saa apua

Ummetukseen auttavat runsas veden juominen, liikunta sekä kuitujen lisääminen ruokavalioon. Esimerkiksi luumut ja leseet ovat hyvä apu. Apteekista on saatavissa suolen sisältöä pehmentäviä aineita kuten laktuloosia ja makrogolia, jotka sitovat nesteitä suoleen ja helpottavat siten tilannetta. Suolen toimintaa stimuloivat lääkkeet eivät sovi raskaana olevalle.

Jotkut voivat saada lisäksi helpotusta magnesiumtableteista, sillä imeytymätön magnesiumkin imee itseensä nestettä suolistossa.

Rautavalmisteilla väsymystä vastaan

Riittävä lepo ja liikunta auttavat usein väsymykseen, mutta tämä on yksilöllistä. Rauta-arvot voivat laskea raskauden aikana, koska veren tilavuus lisääntyy. Verikoetta kannattaakin pyytää, jos epäilee hemoglobiinin laskeneen.

Rautavalmisteet aiheuttavat usein vatsaoireita, joten sopivaa tuotetta tai käyttötapaa voi joutua testaamaan. Myös nestemäiset rautavalmisteet voivat olla mahalle helpompi vaihtoehto. Markkinoille on lisäksi tullut suihkeena suuhun annosteltavia rautalisiä sekä uusi valmiste, jossa rauta on kapseloitu, joten se imeytyy paremmin.

Tukisukat turvotukseen, vyö tukee selkää

Turvotukseen paras apu ovat tukisukat, mutta jos neste kertyy sukkien yläpuolelle, hyvä ratkaisu ovat tukisukkahousut, jotka antavat tukea myös vatsalle ja selälle. Selkävaivoihin auttaa usein liikunta ja selän vahvistaminen – vaikka sen aloittaisi vasta raskauden aikana. Selkään tulevaa painoa saa helpotettua myös tukivyöllä.

Iho kuntoon rasvaamalla

Vatsanahan venyessä iho alkaa usein kutista. Rasvaamiseen ei ole pakko käyttää erikoisvoiteita, mutta jonkinlaista rasvaa on hyvä käyttää päivittäin, jotta iho pysyy kimmoisana.

Vauvan koko vaikuttaa tietysti ihon venymiseen, eikä raskausarvilta voi aina välttyä, mutta ihonhoito helpottaa ainakin raapimisen tarvetta. Apteekista on saatavilla esimerkiksi kaurapohjaisia, rauhoittavia voiteita kutiavalle iholle.

Hiivatulehduksiin auttavat paikallisvalmisteet

Raskauden aikana elimistö tuottaa tavallista enemmän estrogeenia, mikä altistaa hiivatulehduksille. Osa apteekin itsehoitovalikoimissa olevista hiivalääkkeistä sopii raskauden aikana. Lääkkeet ovat paikallisvalmisteita, mutta niitä annostellessa ei saa käyttää asetinta. Jos hiivan sijaan iskee bakteerivaginoosi, hoito vaatii reseptilääkettä.

Älä unohda nenää

Odotusaikaan voi kuulua myös limakalvojen turvotusta, kun nesteen määrä lisääntyy kehossa. Tukkoiseen nenään avuksi käy esimerkiksi suolasuihke tai nenän huuhteleminen nenäkannulla. Jos on taipumusta nenäverenvuotoon, kannattaa muistaa A-vitamiinitipat.

Muista foolihappo, omega-3 ja kalsium

Jos ruokavalio on monipuolinen, raskauden aikana ei välttämättä tarvita muita ravintolisiä, mutta foolihappolisä on suositeltava jo raskautta suunniteltaessa sekä koko raskauden ajan.

Vauvan aivojen kehitykselle tärkeitä hyviä omega-3-rasvahappoja saa rasvaisesta kalasta, mutta sen saannin voi turvata ravintolisälläkin. Kalsiumlisä voi olla paikallaan, jos ruokavalioon ei kuulu esimerkiksi maitotuotteita, sillä lapsen luuston vaatima kalsium voi muuten verottaa äidin luustoa.

Jos aikoo turvautua monivitamiinivalmisteeseen, pitää huomioida, ettei siinä saa olla A-vitamiinia, sillä sitä ei suositella suun kautta nautittavaksi raskausaikana.

Muista kertoa raskaudesta apteekissa

Apteekin henkilökunta ei etenkään odotuksen alkuvaiheessa voi tietää raskaudestasi, joten siitä kannattaa mainita tuotteita valitessa. Itsehoitovalmisteet saattavat olla sikiölle haitallisia tai sitten niiden vaikutuksista ei ole riittävästi tutkimustietoa, jolloin niitä ei suositella raskausaikana. Apteekin henkilökunta auttaa löytämään raskauden aikana sopivat valmisteet.

Tulehduskipulääkkeistä parasetamoli on raskauden kaikissa vaiheissa ykkösvaihtoehto, koviin kipuihin tai esimerkiksi allergiaoireisiin kannattaa kysyä apua lääkäriltä.

Mitä mieltä olet artikkelista?