Sauna ei ole suomalaisille vain paikka peseytyä – se on osa elämää. Lauteilla on synnytty, naurettu, itketty ja hyvästelty. Löylyissä on vaihdettu suuria ajatuksia, tehty oivalluksia ja lyöty kättä kauppojen kunniaksi. Yli kolmen miljoonan saunan maassa tämä ikiaikainen perinne elää vahvana ympäri vuoden, myös kesähelteillä. Mutta kun lauteille kapuaa perheen pienin, tarvitaan löylyihin myös lempeyttä ja turvaa.

Viimeksi päivitetty 14.7.2025

Janne Orava tunnetaan Saunasankarina ja maailman ensimmäisenä saunalierina – saunojen sommelierina. Sauna ei ole hänelle vain harrastus, vaan elämäntapa, jonka juuret juontavat jo lapsuudesta. Pitkät mökkisaunat veljen ja serkun kanssa sekä lähes päivittäiset iltasaunat nuorena veivät sankarin hiljalleen kohti tulevaa viittaansa.

Varsinainen kipinä roihahti kuitenkin vasta kesällä 2021 ensimmäisen saunakiertueen myötä, jolloin hän kiersi kahdeksan päivän aikana 11 saunassa ympäri Suomen. Siitä lähtien saunoja on kertynyt lähes 800 – Suomessa ja maailmalla.

Nykyään saunominen on perheen yhteinen juttu. Jannen 7- ja 11-vuotiaat pojat viihtyvät lauteilla isänsä kanssa – ja pohtivat vakavissaan, ovatko hekin jo oikeita saunasankareita. Kysyimme Jannelta, kuinka saunomisesta tehdään pienillekin turvallista ja niin kivaa, että mukaan halutaan aina uudestaan.

Hauskuus ja vapaus edellä

Ensimmäinen ja kenties tärkein ohje on yksinkertainen: älä pakota. “Sekä lasten että aikuisten tulisi saunoa vapaaehtoisesti. Kun saunomisesta tekee rennon ja mukavan koko perheen yhteisen hetken, siihen lähdetään innolla mukaan,” Janne sanoo. Koko perheen viihtyvyyden kannalta on hyvä huomioida jokaisen toiveet: sopiva lämpötila, saunomisen kesto ja se, mitä saunassa saa tai ei saa tehdä.

Turvallisuus ennen kaikkea

Pienten lasten kanssa saunoessa vanhemman rooli on erityisen tärkeä. “Vanhempien pitää pitää homma hallussa. Saunassa on monia vaaranpaikkoja, mutta oikein toimien riskit saa minimoitua melkein kokonaan,” Janne kertoo. Tunnista kuuma kiuas, liukkaat lattiat ja kapeat lauteet. Muista, että rauhallinen liikkuminen on kaiken A ja O. Isommat lapset voivat saunoa itsenäisemmin, kunhan he tietävät, mitä saunassa saa ja ei saa tehdä. Tieto ja rutiinit tuovat turvaa.

Lämmin muttei liian kuuma

Lasten lämmönsäätely on heikompi kuin aikuisilla, joten aluksi kannattaa valita maltillinen lämpötila, esimerkiksi 70–80 astetta. “Meillä pojat viihtyvät toiseksi ylimmällä, leveällä laudetasolla – se on sopivan lämmin ja juuri passeli paikka vedellä läträämiseen,” Janne vinkkaa.

Lämmön tunteeseen vaikuttaa myös se, miten löyly luodaan. Nopeasti kiukaalle kaadettu suuri vesimäärä antaa voimakkaamman ”piiskalöylyn”, kun taas hitaasti valutettu vesi tuo pehmeät ja viipyilevät löylyt. “Me kutsumme pehmeitä löylyjä oravalöylyiksi ja olemme kehittäneet niitä varten ihan oman Oravakauhan,” Janne kertoo.

Muista vilvoittelu ja juomahetket

Tauot ovat tärkeitä sekä lapsille että aikuisille. Vilvoittelu vedessä, suihkussa tai vaikka pukuhuoneessa auttaa pitämään olon miellyttävänä. Nesteytykseen kannattaa kiinnittää huomiota: “Mitä pidempään saunotaan, sitä tärkeämpää on juoda tarpeeksi. Hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi tarjota välipaloiksi, niissäkin on nestettä,” Janne suosittelee.

Saunalelut: vedellä leikkiä turvallisesti

Lapset rakastavat vettä – ja miksei aikuisetkin. Pienet muovi- ja puuastiat toimivat mainiosti saunassa: ne eivät johda lämpöä tai rikkoudu helposti. Lasit ja metallit kannattaa jättää suosiolla ulkopuolelle. “Ei tarvita mitään erityisiä saunaleluja, kunhan on jotain, millä voi turvallisesti läträtä,” Janne muistuttaa. ”Kehittämämme Oravakauhan pienin versio sopii itseasiassa todella hyvin lasten saunaleluksi ja sillä voi myös harjoitella lempeän löylyn luomista,” hän jatkaa.

Lempeästi lauteille

Janne kannustaa ottamaan lapset mukaan saunomaan heti pienestä lähtien. Kun saunominen on osa arkea ja siihen liittyy mukavaa tekemistä sekä oma rytminsä, syntyy perinne, josta voi tulla koko perheen yhteinen, odotettu hetki.

Lempeitä löylyjä! 🙏🏻

Bio: Janne Orava on kahden lapsen isä ja intohimoinen saunaharrastaja Helsingistä. Viimeisen neljän vuoden aikana hän on saunonut jo yli 750 eri saunassa – Suomessa ja maailmalla. Saunan ilosanoman levittäminen on Jannelle sydämenasia. Hän on Oravakauhan keksijä, SaunaAtlas.com-palvelun toinen perustaja sekä maailman ensimmäinen saunalier – saunojen oma sommelier. Janne tunnetaan myös Saunasankarina, joka on järjestänyt lukuisia saunailtoja, -retkiä ja -kiertueita muille saunaharrastajille. Janne jakaa mielellään saunavinkkejä ja kokemuksia, ja häntä saa myös kutsua mukaan löylyihin.

Saunasankarin löydät myös Instagramista: @saunasankarit

Mitä mieltä olet artikkelista?