Isän kasvatustyyli vaikuttaa tytön itsetunnon kehitykseen. On tärkeää, että isä osoittaa kiinnostusta tyttärelleen tärkeisiin asioihin. Hyvää isyyttä voi etsiä vaikkapa ottamalla osaa tytön prinsessaleikkiin.

Viimeksi päivitetty 17.6.2013

Ville, 32, on kuusivuotiaan pojan ja nelivuotiaan tytön isä. Villelle on tärkeää viettää tyttärensä kanssa aikaa.”Haluan olla läsnä lasteni elämässä. Pyrin olemaan myös lempeä isä, mutta lasten kasvatus vaatii joskus myös hieman tiukkuutta.”

Isän ja äidin roolit ovat perheessä sopusoinnussa keskenään.

”Lasten äiti hellii ja pusuttelee lapsia enemmän kuin minä. Itse pidän lapsia sylissä ja hassuttelen heidän kanssaan. Jostain syystä paijaan Tyttiä ehkä hieman enemmän kuin poikaani.”

Isä tukee kasvua

– Isällä on keskeinen merkitys tytön itsetunnon kehitykselle.

– Isän myönteinen suhtautuminen tyttäreensä tukee tytön myönteisen minäkuvan kehitystä.

– Tytön itsetunto vahvistuu, kun hän saa isältään hyväksyntää.

– Suhde isään voi heijastua myöhemmin seurustelusuhteisiin.

 Lue myös: Hyvä isä

Tasa-arvoista kasvatusta

Villen mielestä lapsilla pitää olla samat säännöt sukupuolesta riippumatta. Hän uskoo, että isyys muotoutuu pitkälti lapsen luonteen mukaan. Ville ei aina käsittele nelivuotiasta Tyttiä silkkihansikkain.

”Tytillä on vahva oma tahto ja se näkyy myös kasvatuksessa. Joskus pitää olla itse tosi päättäväinen. Haluan opettaa lapsilleni, että toiset ihmiset pitää ottaa huomioon. Siinä ei lapsen sukupuolella ole merkitystä.”

Lue myös: Kotona isän kanssa

Isi tykkää vaateleikeistä

Yhden eron Ville kuitenkin on huomannut pojan kanssa touhuamiseen. Tytti on enemmän kiinnostunut vaatteista kuin perheen poika.

”Tytin kanssa on hauskaa valikoida yhdessä vaatteita kaapista. Minä ehdottelen eri vaihtoehtoja ja Tytti sitten valitsee mielestään parhaat asuyhdistelmät. Se on meidän yhteinen hauska juttu.”

Ville ei ole vielä paljon miettinyt aikaa, jolloin Tytti on vanhempi.

”Teini-iässä tulee varmasti uusia tilanteita vastaan, mutta en murehdi sitä vielä.”

Vinkkejä tytön isälle

1. Kuuntele, mitä tyttäresi itse haluaa. Isin pikku prinsessa saattaakin joku päivä muuttua hurjaksi ninjasoturiksi tai vaikkapa lentokapteeniksi. Kannusta lastasi näyttämään oma tahtonsa ja valitsemaan oman näköisensä elämäntie. Hän kiittää sinua siitä aikuisena.

2. Anna tytöllesi mahdollisuus kokeilla omia rajojaan. Pikku nirhamat sattuvat usein isiin enemmän kuin tyttöön. Paijaa ja lohduta, kun tyttäresi kiipeää syliisi mustelma polvessaan. Kerro samalla kuinka urhea hän oli. Seuraavalla kerralla temppu onnistuu varmasti.

3. Kehu tytärtäsi joka päivä. Vala häneen uskoa, että hän on ihana myös känkkäränkkäpäivinä. Kukaan ei ole aina hyvällä tuulella. Voit kuitenkin mainita, että isin mielestä oman lapsen nauru on kaunein asia, mitä isi on koskaan kuullut.

4. Suhtaudu naisiin kunnioittavasti ja kohtele hyvin tyttäresi äitiä. Tyttäresi oppii vaatimaan myös toisilta miehiltä kunnioittavaa käytöstä ja valitsee todennäköisemmin kumppanin, joka arvostaa häntä ja kohtelee häntä hyvin.

5. Älä anna tyttärellesi kaikessa periksi heti ensimmäisen krokotiilinkyyneleen kohdalla. Hän ei mene rikki, vaikka olisit joskus tiukkakin. Tyttäresi oppii pelaamaan reilua peliä ja pitämään omia puoliaan vain kohtaamalla välillä vastustusta. Näistä taidoista on enemmän hyötyä elämässä kuin primadonnan elkeistä.

6. Ole paikalla tyttäresi elämässä ja ole aidosti kiinnostunut hänen tekemisistään. Aika, jolloin tyttäresi haluaa jakaa kanssasi elämänsä kaikki tärkeät hetket, ei kestä ikuisesti. Tutustu häneen jo, kun hän on pieni.

Mitä mieltä olet artikkelista?