Viimeinkin kevät on täällä! Lämpö ja auringonpaiste houkuttelevat viettämään aikaa ulkona. Trampoliinit kaivetaan esiin ja lapsi opetetaan ajamaan pyörällä. Tässä on lista asioista, jotka on hyvä muistaa kevään tullen – mukana muun muassa ohjeet oikeanlaiseen kerropukeutumiseen.

Viimeksi päivitetty 8.4.2016

1. Kerrospukeutuminen toimii parhaiten

Kun ilmat lämpenevät keväällä, vaatteet vaihdetaan kevyempiin. Aina lämpöasteet eivät kuitenkaan nouse aivan niin korkealle kuin olisi toivonut. Kolmikerrospukeutuminen on siksi hyvä ajatus. Periaate on yksinkertainen:

Ensimmäiseen kerrokseen puetaan ohut ja ihoa myötäilevä asu. Esimerkiksi villa ja muut lämpimänä pitävät materiaalit, jotka siirtävät kosteutta pois iholta, sopivat erityisen hyvin lähimmäs ihoa puettaviksi. Puuvilla ei ole paras vaihtoehto.

Toiseen kerrokseen puetaan esimerkiksi villaa, fleeceä tai puuvillaa. Säätele tätä kerrosta lämpötilan mukaan: kylminä päivinä paksumpia vaatteita ja lämpiminä päivinä ohuempia vaatteita.

Kolmanneksi kerrokseksi puetaan ulkovaatteet. Haalari tai takki ja housut toimivat vielä jonkin aikaa. Valitse tuulen- ja vedenpitävät materiaalit.

Monet vanhemmat pelkäävät, että lapsi kylmettyy. On kuitenkin yhtä ongelmallista, jos lapselle tulee liian kuuma, sillä hiestä märälle lapselle tulee helposti myös kylmä.

2. Milloin kevätasuun?

Useimmiten kevätasun voi ottaa käyttöön, kun mittari pysyy plussan puolella. Lapset ovat kuitenkin erilaisia. Yhdellä on lämmin, kun toiset hytisevät kylmästä ja siksi yleispätevää sääntöä on vaikea antaa.

Varminta on säädellä lämpöä vaatekerrosten avulla. Ensin voi keventää vaatetusta talvivaatteiden alla ja sitten vaihtaa kevyempään kevätasuun ja paksumpiin aluskerroksiin. Ulkovaatteeksi kannattaa valita puku, jossa on kenkien alle vedettävät kumilenkit.

3. Käytä vielä sukkahousuja

Keväällä tulee helposti houkutus jättää yksi vaatekerros pois. Sukkahousuja tai pitkiä kalsareita kannattaa kuitenkin edelleen käyttää. Etenkin lapsen ollessa paikallaan lisäkerros voi olla tarpeellisempi kuin arvaisikaan.

Tarkkaile, mitä lapsesi touhuaa ulkona. Jos hän rakentaa linnoja hiekkalaatikolla, eristyskerros voi olla tarpeen. Jos lapsi taas rakastaa ympäriinsä juoksemista, hänelle saattaa tulla liian kuuma sukkahousuissaan.

4. Hattu kuuluu kevääseen

Kylmä viima ei tunnu kivalta niskassa ja korvissa. Pään kautta haihtuu myös paljon lämpöä, joten hattua on syytä käyttää edelleen. Lapsella kannattaa olla monen paksuisia hattuja eri keleihin. Lämpimillä säillä pantakin voi olla hyvä vaihtoehto.

Lisäksi kauluri tai kypärämyssy pitävät kaulankin lämpimänä kylmässä tuulessa. Pikkulapsille ei turvallisuussyistä suositella pitkiä kaulahuiveja. Myös talvihanskat vaihdetaan kevyempiin lapasiin tai kurahansikkaisiin. Monet vanhemmat pukevat lapselle päällekkäin lapaset ja ohuet kurahansikkaat.

5. Pidä jalat lämpiminä

Villasukille on tarvetta vielä keväällä. Jos jaloille tulee kylmä, on yleensä kylmä muutenkin. Sukan paksuus valitaan kengän mukaan: kumisaappaaseen paksu sukka ja talvikenkään ohut sukka. Etenkin vuorettomissa kumisaappaissa jaloille tulee nopeasti kylmä, sillä saapas eristää huonosti lämpöä.

Hoitopaikkaan kannattaa myös viedä vaihtosukat, sillä jalat kastuvat helposti kuraeteisessä. Mikä on ikävämpää, kuin viettää monta tuntia märissä sukissa?

6. Istuessa tulee kylmä

Hiekkalaatikkoleikit sankoineen, muotteineen ja lapioineen kuuluvat kevääseen. Paikallaan istuessa pyllylle tulee kuitenkin helposti kylmä. Lapsi voi istua huoletta maassa, kun valitset lapselle housut, joissa takapuolen kohta on tehty vedenpitävästä materiaalista.

Rattaissa istuessa lapselle tulee helpommin kylmä, joten silloinkin lapsella pitää olla riittävästi vaatetta. Vaihtoehtoisesti lapsen ympärille voi kietaista lämpimän viltin.

7. Käytä aurinkovoidetta ja aurinkolaseja

Rantalomalla auringolta suojautuminen on selviö, mutta muistavatko vanhemmat myös kevätauringon vaarat?

Talven jäljiltä kalpea iho palaa helposti. Ihon palaminen taas altistaa ihosyövän syntymiselle. Siksi auringolle alttiit ihoalueet kannattaa suojata aurinkovoiteella. Voide levitetään iholle hyvissä ajoin ennen aurinkoon menemistä. Sopivan suojakertoimen voi tarkistaa apteekin henkilökunnalta.

8. Tarkista vaatteiden koko

Onko lapsi kasvanut talven aikana? Ehkä on aika ostaa uusia vaatteita? Liian pienissä vaatteissa ja kengissä on vaikea liikkua, mutta sama pätee myös liian suuriin vaatteisiin. Kasvunvaraa on järkevää jättää hieman, mutta jos housujen haarat roikkuvat polvissa, on tullut ehkä liioiteltua.

Oletko koskaan koittanut kävellä muutamaa kokoa liian suurilla kengillä? Se ei ole helppoa! Muista, että lasten kuuluu liikkua paljon ja vaatteiden pitää pysyä vauhdissa mukana.

9. Varmista, että lapsella on hyvät kuravaatteet

Kevät on kuraista aikaa ja siksi vaatteilta vaaditaan vedenpitävyyttä. Jos kuravaatteiden käytöstä on aikaa, kokeile mahtuvatko ne vielä.

Keväällä voi olla hyvä pukea päälle kurahousut, vaikka ei sataisikaan. Kuivemmilla keleillä kurahousut voi yhdistää kevättakkiin ja kylmällä säällä sadevaatteet voi vetää tavallisten ulkovaatteiden päälle.

10. Anna kesäkenkien odottaa

Oletko ostamassa lapselle uusia kevätkenkiä? Järkevintä on valita kengät, jotka sopivat myös syksyyn. Hyvät kevätkengät ulottuvat nilkkaan ja ovat lämpimämmät, kuin kesäkengät. Eduksi on, jos kengät pitävät lisäksi jonkin verran vettä.

Keväällä maa voi olla mutainen ja liukas. Siksi kengänpohjissa pitäisi olla myös jonkin verran pitoa.

11. Muista kypärä

Useimmat muistavat laittaa lapselle kypärän pyöräilemään lähtiessä. Muissa tilanteissa kypärä voi kuitenkin unohtua. Lapselle on joskus muistutettava, että myös potkulautailija ja skeittaaja tarvitsee kypärän.

12. Ole paikalla, kun lapsi harjoittelee vanhoja taitoja

Uskotko, että lapsi osaa ajaa pyörällä, koska hän harjoitteli koko edelliskesän ja lopulta oppi pysymään pystyssä? Ennen kuin lasket lapsen itsekseen ajelemaan pitkin maita ja mantuja, seuraa hetki vieressä. Voi vierähtää muutama viikko, että lapsi saa vanhat taitonsa taas haltuun.

Sama pätee myös trampoliiniin, rullaluistimiin, potkulautaan ja muihin välineisiin, joita ei ole käytetty hetkeen.

13. Luo selvät säännöt trampoliinin käyttöön

Trampoliinilla hyppiminen on hauskaa, mutta hyppiessä sattuu myös paljon haavereita. Siksi lapsille kannattaa tehdä selvät säännöt trampoliinin käyttöön.

Varmista, että trampoliini on ehjä ja että siihen on asennettu turvaverkko. Lapsille tehdään selväksi ettei kerralla ei saa olla liikaa hyppijöitä, eikä märkää trampoliinia voi käyttää. Aikuisen on myös oltava paikalla, kun lapset hyppivät trampoliinilla.

14. Päätä, saako lapsi ulkoilla yksin

Milloin lapsi voi alkaa liikkua ulkona itsekseen? Riippuu paljon lapsen luonteesta ja asuinpaikasta, milloin lapsen voi päästää ulos leikkimään ilman aikuista. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan lapsi on riittävän kypsä ulkoilemaan yksin vasta noin seitsemän- tai kahdeksanvuotiaana.

Mitä mieltä olet artikkelista?