Mitä jos mies ei halua mukaan synnytykseen? Onko se joka tapauksessa hänen velvollisuutensa? Halusitko sinä kumppanisi mukaan? Osallistu galluppiin!

Viimeksi päivitetty 17.1.2012

Monelle pariskunnalle isän synnytykseen osallistuminen on itsestäänselvyys. Isän raskausviikoissa kaksostyttöjen isä Panu Väänänen kirjoittaa, että suurelle isien enemmistölle osallistuminen synnytykseen on tärkeää, ja että isän osallistuminen on tärkeää myös tulevalle äidille.


 


Kaikki eivät halua

Näin varmasti onkin monessa perheessä, mutta muustakin kuulee: Keskustelupalstoilla kohtaa tulevia äitejä, joiden mielestä kumppanin läsnäolo ei ehkä sittenkään ole paras mahdollinen idea.

Esimerkiksi Plazan palstalla nimimerkki Itsekäskö? kysyy ” Olenkohan outo sillä mä olen tosi epävarma haluanko isän synnytykseen vai en!? — Olenko itsekäs jos haluan rauhan ja synnyttää yksin.Ja miten kerron asiallisesti, etten haluaisi häntä mukaan.”

Lue synnytystarinoita

On myös miehiä, joille koko ajatus on kauhistus.

”Tyttäreni mies oli mukana ja järkyttyi kovin. Mies häipyi sen tien, vaikka monestakin syystä tukea olisi tarvittu. Yhdessä hankitusta lapsesta ei tullut yhteistä. Uudenkaan vaimon kanssa mies ei ole enää halunnut lasta”, nimimerkki näinkin muistelee samalla palstalla.

Lue myös: Lapsi mukaan synnytykseen

Asiantuntija: Miehen on saatava päättää itse

“Monet miehet pelkäävät synnytystä. Jos mies on peloissaan ja huolestunut, voi olla parempi, että hän pysyttelee poissa synnytyssalista”, tanskalainen perheterapeutti Jesper Juul sanoo.

Hän korostaa, että päättipä mies osallistua synnytykseen tai olla osallistumatta, sen täytyy olla hänen oma – ei kumppanin, kavereiden tai pomon – tekemä päätös.

Lue myös: Mikä ihmeen doula?

Juulilla ei ole mitään miesten synnytyksiin osallistumista vastaan, päinvastoin: hän itse halusi välttämättä olla mukana oman poikansa syntymässä 37 vuotta sitten, vaikka miesten osallistumista siihen aikaan kummasteltiinkin.

”Silloin miesten oli taisteltava oikeudestaan olla mukana synnytyksessä. Sen koommin ollaan päädytty toiseen ääripäähän, jossa oletetaan kaikkien miesten automaattisesti osallistuvan synnytykseen. Imetyksen suhteen on sama juttu. Eivät kaikki naiset halua tai pysty imettämään, ja naisen omaa päätöstä olisi kunnioitettava. Ehdottomuus on vaarallista näissäkin asioissa. Jokaisen on voitava päättää asiasta omalta osaltaan ilman tuomituksi tulemisen pelkoa”, Juul sanoo.

Jos nainen ei halua lapsen isää mukaan synnytykseen, onko hänellä mielestäsi oikeus kieltää toista tulemasta? Kommentoi!

Teksti: Petra Houghton
Kuva: iStockphoto

Lue myös:

Valmistautuminen synnytykseen

Synnyttämässä

Synnytyksen jälkeen

Mitä mieltä olet artikkelista?