Keskosen haasteet syntymänsä jälkeen riippuvat pitkälti siitä, kuinka paljon ennen laskettua aikaa vauva syntyy. Lue, millaisia haasteita milläkin raskausviikolla syntyneet lapset kohtaavat.

Viimeksi päivitetty 7.8.2018

Mitä aikaisemmin keskonen syntyy, sitä enemmän hänellä on terveysongelmia. Pienimpien keskosten kohdalla myös hengissä selviäminen on epävarmaa. Sen sijaan vain hieman ennenaikaisesti syntyneet vauvat selviävät usein ilman merkittäviä hoitotoimenpiteitä.


 


Hieman ennenaikaiset: 34+0 – 36+6

Nämä vauvat eivät välttämättä tarvitse lainkaan erityisiä hoitotoimenpiteitä. Hieman ennenaikaisilla lapsilla on hiukan täysiaikaisia vauvoja enemmän hankaluuksia verensokerin ylläpitämisessä, sillä heidän syömisensä käynnistyy hitaammin. Heillä ilmenee myös hieman herkemmin keltaisuutta. Nämä lapset viettävät sairaalassa yleensä muutaman päivän pidempään kuin täysiaikaiset vauvat.

Kohtalaisen ennenaikaiset: 32+0 – 33+6

Jos erityisongelmia ei ilmene, kohtalaisen ennenaikaiset vauvat viettävät sairaalassa yleensä yhdestä kolmeen viikkoa täysiaikaisia lapsia pidempään. Verensokerin ylläpitämisen ja keltaisuuden lisäksi heillä voi olla hengityskatkoksia, sillä vauvat ikään kuin unohtavat, etteivät ole enää kohdussa.

Hyvin ennenaikaiset 28+0 – 31+6

Hyvin ennenaikaiset lapset eli pikkukeskoset syntyvät ilman eristävää rasvakerrosta ja kykyä säädellä omaa ruumiinlämpöään. Keskoskaappi ja myöhemmin lämpöpatja pitävät heidät lämpiminä syntymänsä jälkeen.

Myös ravitsemus on suuri haaste pienten keskosten kohdalla. Kun napanuora syntymän yhteydessä katkaistaan, vauvan pitäisi osata imeä sekä niellä, ja hänen suolistonsa tulisi toimia. Pikkukeskosen kohdalla välttämättä mikään näistä ei toteudu.

Pikkukeskoset ovat myös erittäin herkkiä erilaisille bakteeritulehduksille. He ovat jatkuvassa riskissä saada jokin tulehdus, ja usein he ovat infektioituneita jo syntyessään. Heitä uhkaavat myös tietyt sairaudet, kuten krooninen keuhkosairaus ja suolistotulehdus.

Nämä vauvat tarvitsevat monenlaisia hoitotoimenpiteitä, kuten tukea hengittämiseen, antibiootteja ja ravitsemushoitoa, eli suonensisäistä ravitsemusta ja nenämahaletkun kautta annettua rintamaitoa. Lisäksi he tarvitsevat usein valohoitoa ja verensiirtoja.

Pikkukeskoset viettävät ensimmäiset elinviikkonsa tehohoidossa.

Erittäin ennenaikaiset: 22+0 – 28+0

Kaikkein pienimmät keskoset ovat alttiita saamaan verenvuotoja keuhkoihin ja aivoihin. Tavallisesti parin vuorokauden sisällä syntymästä ilmenevä keuhkoverenvuoto onkin keskosten yleisin kuolinsyy.

Kuitenkin suurin osa erittäin ennenaikaisistakin vauvoista jää henkiin. Jos raskaus on ehtinyt kestää 23 viikkoa ennen lapsen syntymää, tällä on noin 50-prosenttinen mahdollisuus selvitä. Viikkoa myöhemmin syntyneistä vauvoista jo kaksi kolmesta jää henkiin. Jos 27 raskausviikkoa ehtii täyttyä ennen lapsen syntymää, ennenaikaisuus ei enää johda kuolemaan, vaan käytännössä kaikki sen jälkeen syntyvät keskoset selviävät, ellei muita sairauksia ole.

Niin erittäin pienet keskoset kuin pikkukeskosetkin ovat sairaalassa yleensä lähes raskausaikana arvioituun laskettuun aikaan asti.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?