Tokofobia on äärimmäinen raskauden tai synnytyksen pelko. Se ajoi englantilaisen Charlotte Arnoldin, 24, aborttiin kahdeksannella raskausviikolla, vaikka lapsi oli ollut toivottu.

Viimeksi päivitetty 29.11.2012

Voimakkaan pelkotilan taustalla on Charlotten tapauksessa hänen ensimmäinen raskautensa, joka päättyi traagisesti lapsen kuolemaan kohdussa 34. raskausviikolla. Charlotte joutui synnyttämään kuolleen poikalapsen, joka oli lääkäreiden mukaan ”tukehtunut” kohtuun pre-eklampsian aiheuttaman hapenpuutteen takia. Tapauksesta kertoi Daily Mail –verkkolehti.

”Pian sen jälkeen, kun olin saanut tietää olevani [uudelleen] raskaana, aloin saada ahdistus- ja paniikkikohtauksia. Aborttipäätös oli yksi elämäni vaikeimpia, mutta tiesin, että en millään kykenisi käymään kaikkea läpi romahtamatta. Lähdin aborttiklinikalta kyynelsilmin ja sydän murtuneena, mutta samalla helpottuneena, koska minun ei tarvitsisikaan kokea raskautta ja synnytystä. Minusta todella tuntui siltä, että minulla ei ollut vaihtoehtoja. Olin kauhuissani”, Charlotte kertoo.

Lue myös: Mitä äidit pelkäävät synnytyksessä – 8 pelon aiheuttajaa

Fobia jopa joka kuudennella naisella?

Charlotte Arnold päätti kertoa omista kokemuksistaan sen jälkeen, kun Royal College of Obstetricians’ and Gynaecologists –vuosikirjassa julkaistiin raportti tutkimuksesta, jonka mukaan jopa joka kuudes brittinainen kärsisi sairaalloisesta synnyttämisen pelosta.

Tutkimusta varten haastateltiin 370:tä naista, jotka kertoivat, että he pelkäsivät synnytykseen liittyvää kipua ja kuolemanvaaraa. Heitä huolestutti myös lapsensaannin mahdollinen vaikutus mielenterveyteen. Pelkoa lisäsi myös ajatus siitä, että synnytyssairaalan henkilökunnan ammattitaitoon ei voi luottaa.

Lue myös: Synnytyspelko varjostaa raskautta

Keskenmeno keinolla millä hyvänsä

Britannian johtava sairaalloisen synnytyspelon asiantuntija Kristina Hofberg kertoo, että synnytystä pelkäävä nainen saattaa päätyä tekemään äärimmäisiä tekoja – muun muassa ottamaan liikaa lääkkeitä tai alkoholia tai lyömään itseään vatsaan – yrittäessään hankkiutua eroon sikiöstä. Osa synnytystä pelkäävistä naisista saattaa päätyä sterilisaatioon – ja jotkut aborttiin, kuten Charlotte Arnold.

”Tiedän, että monet eivät ymmärrä. Halusin epätoivoisesti tulla äidiksi, mutta olin aivan liian kauhuissani jatkaakseni raskautta”, hän toteaa.

Abortista on nyt kulunut kolme vuotta. Charlotte on käynyt terapiassa keskustelemassa pelostaan, minkä ansiosta hänestä on alkanut tuntua, että ehkäpä hän voisi vielä joskus saada lapsen.

”On päiviä, jolloin raskaus tuntuu mahdolliselta. Mutta on myös päiviä, jolloin kauhistun ajatusta, että joutuisin taas lähtemään sairaalasta kotiin ilman lasta.”

Lähteet:

MailOnline: Heartbroken woman aborts baby after traumatic loss of first son leaves her terrified of pregnancy
MailOnline: ’One in six women too terrified to give birth’
Examiner: Woman has extreme fear of pregnancy, has abortion, after first stillbirth

Mitä mieltä olet artikkelista?