Harkitsipa minkälaista lainaa hyvänsä, kannattaa sen ottamiseen valmistautua huolellisella budjetoinnilla ja realistisella ennakoinnilla.

Viimeksi päivitetty 4.8.2021

Moni suomalainen ottaa lainan tai ainakin harkitsee lainan hakemista jossain vaiheessa elämäänsä. Olipa kyseessä sitten opintolaina, asuntolaina tai pienempi laina. Lainoja haetaan lukuisiin eri tarkoituksiin, ja erilaisia rahoitusratkaisuja on tarjolla varsin monipuolisesti. Harkitsipa minkälaista lainaa hyvänsä, kannattaa sen ottamiseen valmistautua huolellisella budjetoinnilla ja realistisella ennakoinnilla.

Onkin tärkeä tietää tarkalleen, mihin tarkoitukseen olet hakemassa lainaa. Ehkäpä olet suunnitellut rakentavasi pihallesi lapsiystävällisen leikkipaikan tai haluat tehdä kotonasi perusteellisen keittiöremontin.

Tämänkaltaisiin tarkoituksiin sopii täysin erilainen laina kuin esimerkiksi uuden asunnon hankkimiseen. Eri lainat poikkeavat toisistaan lyhyesti sanottuna lainakustannusten, korkojen ja lainasumman osalta.

Tutustu huolellisesti eri rahoitusvaihtoehtoihin

Etenkin, jos pohdit lainan hakemista ensimmäistä kertaa, saattavat vastaan tulevat termit aiheuttaa hämmennystä. Voit törmätä esimerkiksi käsitteisiin kuten edullinen joustoluotto” tai “vertaislainan hakeminen”.

Onkin hyvä ajatus tutustua eri vaihtoehtoihin, jos et ole aivan varma siitä, minkä tyyppinen laina tai rahoitusratkaisu sopisi tilanteeseesi ja käyttötarkoitukseesi parhaiten.

Edellä mainittu vaihe ei ole tietenkään tarpeen itsestään selvissä tilanteissa. Jos olet esimerkiksi hankkimassa uutta asuntoa, on asuntolaina sopivin vaihtoehto.

Myös kaikkein tutuimmista lainavaihtoehdoista on saatavilla useita eri vaihtoehtoja, joten on ensiarvoisen tärkeää, että vertailet lainaratkaisuja huolellisesti ennen lainahakemuksen tekoa. Tämä onnistuu nykyisin vaivattomasti netissä, eikä aiheuta turhaa paikasta toiseen juoksemista.

Vertaile lainoja ja kilpailuta parhaat vaihtoehdot

Olipa hankintalistallasi mitä hyvänsä, on ostokseen viisainta valmistua säästämällä ja budjetoimalla. Tuolloin tarvittava lainasumma jää pienemmäksi ja kuukausittaiset lyhennyserät ovat kukkarollesi suotuisampia.

Kun olet tehnyt päätöksen siitä, minkä tyyppistä lainaa aiot hakea, on lainavertailun aika. Kuten mainitsimme, on kaiken tyyppisistä lainoista lukuisia haettavissa olevia vaihtoehtoja. Lainavertailu on hyvä tapa sopivimman lainan etsiskelyn aloittamiseksi, sillä tuolloin siivilöit lainamerestä juuri itsellesi sopivimmat lainaratkaisut.

Lainoja vertailemalla löydät kätevästi tietoa niin lainasummiin, laina-aikoihin kuin todelliseen vuosikorkoon liittyen. Kiinnostavimmat vaihtoehdot suodatettuasi voit kilpailuttaa lainat varmistaaksesi, että saat markkinoiden parhaat tarjoukset.

Tutustu mahdollisuuksiin yhdistää pienlainoja

Kun aloitat erilaisiin lainoihin tutustumisen, saatat törmätä termiin ”lainojen yhdistäminen”. Jos maksettavanasi on useampia pienlainoja, voi lainojen yhdistäminen olla monessa mielessä järkevin ratkaisu.

Pienlainojen yhdistämisellä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että pienlainat yhdistetään yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Pienlainoissa on yleensä suhteessa suurempi korko kuin suuremmissa lainoissa.

Yhdistäessäsi lainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi, hyödyt todennäköisesti sekä korko- että lainanhoitokuluissa. Yhdistelylaina on vain yksi konkreettinen esimerkki siitä, kuinka lainatermistöön perehtyminen voi tehdä lainan takaisinmaksusta mahdollisimman sujuvaa ja yksinkertaista.

Mitä mieltä olet artikkelista?