Sähkön kohonnut hinta on viime aikoina ollut runsaasti otsikoissa ja talven odotetaan tuovan lisähintaa entisestään. Sähkön hinnannousu vaikuttaa eniten niihin, jotka viettävät päivisin aikaa kotona eli eläkeläisiin, työttömiin ja pienten lasten vanhempiin.

Viimeksi päivitetty 3.11.2021

Monelle perheelle tulee yllätyksenä, kuinka paljon enemmän sähköä kuluu, kun päivät viettää kotona lasten kanssa. Sähkölaskua on mahdollista pienentää kilpailuttamalla sähköyhtiö ja poimimalla energiansäästövinkkimme talteen.

Seuraa sähkönkulutusta

Yksi parhaimpia tapoja hillitä sähkönkulutusta on selvittää, paljonko sähköä kuluu ja milloin. Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen sähkönkulutuksen seurantapalveluita, joiden avulla selvität helposti kodin sähkösyöpöt laitteet ja milloin sähköä kuluu eniten.

Riippuen sähkösopimuksesta, voi olla esimerkiksi huomattavasti halvempaa siirtää suurimmat sähkönkulutuspiikit iltaan kuin kuluttaa sähköä päivisin. Vanhemmat kodinkoneet saattavat myös kuluttaa huomattavasti enemmän kuin nykyiset energiapihit mallit.

Omien tapojen muuttamisella on myös vaikutusta sähkölaskuun. Mitä jos seuraavan kerran sulkisit kylpyhuoneen oven, kun laitat lattialämmityksen päälle tai pitäisit sähkökiuasta 10 minuuttia vähemmän päällä? Sähkönkulutuksen vähentäminen voi joskus olla pienistä asioista kiinni, eikä kuitenkaan vaatia isompaa muutosta.

Sähkösopimus ja sähkön kilpailutus

Jos toimit jo energiaa säästävästi, mutta sähkölaskusi on silti kallis, voi sähkösopimuksen tarkistaminen olla paikallaan. Onko sopimuksesi yleis-, aika- tai kausisähkö vai ostatko pörssisähköä?

Yleissähkö sopii lähes joka kotiin, mutta eniten siitä hyötyvät taloudet, joissa sähköä kulutetaan päivisin.

Aikasähkö on omiaan sähkölämmitteisiin taloihin, joissa voidaan hyödyntää yösähkön halpaa hintaa esimerkiksi lämmityksessä.

Kausisähkö taas on koteihin, joissa talvella sähkönkäyttö on huomattavasti vähäisempää.

Pörssisähkö sopii talouksille, joissa voidaan optimoida sähkönkulutusta vuorokauden halvimmille tunneille.

Toinen vaihtoehto on sähkön kilpailutus. Kilpailuttaminen on hyvä keino tarkistaa, onko sähkösopimuksesi hinta hyvä vai voisiko se olla vieläkin parempi. Sähkön kilpailuttaminen onnistuu helposti sähkön hintavertailuun erikoistuneissa palveluissa, kuten Komparate. Arvioimalla vuosittaisen sähkön kulutuksen, saat vastauksena sinulle sopivimmat sähkösopimukset kaikilta Suomen sähkönmyyntiyhtiöiltä. Palvelun käyttö on sinulle maksutonta.

Keinoja vähentää sähkönkulutusta lapsiperheissä

Lapsiperheiden suurimmat sähkösyöpöt ovat yleensä pyykinpesukone, kuivausrumpu ja uuni sekä kylmälaitteet, kuten jääkaappi ja pakastin, jotka on pidettävä päällä jatkuvasti. Pyykkiä pestessä kannattaa valita eco-ohjelmia, joissa on matalampi lämpötila ja pestä vain täysiä koneellisia. Uunin sijaan kannattaa hyödyntää mikroa mahdollisuuksien mukaan, esimerkiksi ruuan uudelleen lämmittämisessä. Lähtökohtaisesti uudemmat kodinkoneet kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin vanhemmat laitteet.

Kylpyhuoneesta löytyy myös kodin sähkösyöppöjä. Lattialämmityksen ei tarvitse paahtaa täysillä, vähäisempi lämpö riittää ja ovi kannattaa pitää suljettuna, jottei lattialämmitys lämmitä koko taloa. Sähkökiuas kannattaa sammuttaa heti kun saunasta poistuu ja miettiä voisiko saunan päälläoloaikaa vähentää esimerkiksi 10 minuutilla. Jälkilämpöä riittää pitkään, vaikka saunan sammuttaisi ja sähkölaskusi pienenee huomattavasti.

Muita tapoja vaikuttaa sähkönkulutukseen        

  • Suosi led-valaisimia
  • Suosi energiatehokkaita kodinkoneita
  • Laske kodin lämpötilaa (sähkölämmitteiset kodit)
  • Käytä mikroa uunin ja lieden sijaan
  • Pese täysiä koneellisia pyykkiä
  • Lataa astianpesukone täyteen
  • Suosi pesukoneissa eco-ohjelmia tai matalia lämpötiloja
  • Tarkista kylmälaitteiden lämpötilat (Jääkaappi +6 ja pakastin -18)
  • Irrota laturit pistokkeista ja sammuta laitteet aina kokonaan
  • Vähennä lattialämmityksen lämpötilaa ja sulje ovet (Lattialämmityksen suosituslämpötila on +23)
  • Suosi viileitä ja lyhyitä suihkuja
  • Hyödynnä uunin käyttö käyttämällä useampaa tasoa kerralla sekä jälkilämpö
  • Hanki ilmalämpöpumppu
  • Huolehdi talon ikkunoiden ja ovien saumoista
  • Sammuta sähkökiuas heti kun poistut saunasta tai pidä kiuas päällä vähemmän aikaa
  • Kilpailuta sähkösopimuksesi

Tämä artikkeli on julkaistu yhteistyössä Komparate.com-vertailusivuston kanssa.

Mitä mieltä olet artikkelista?