Lähestulkoon jokainen suomalainen ottaa jossain vaiheessa elämäänsä jonkinlaista lainaa. Sekä vakuudellista että vakuudetonta lainaa voi hakea nykyään kätevästi netissä. Ennen lainanhakua kannattaa olla kuitenkin selvillä muutamista perusasioista, jotta prosessi hoituu kaikkien osapuolten kannalta mahdollisimman sujuvasti.

Viimeksi päivitetty 24.8.2021

Nykyään lainamarkkinoilla on valtavasti tarjontaa ja eri lainojen ja luottolaitosten erojen ymmärtäminen voi tuntua haastavalta. Asuntolainan lisäksi kulutusluotot ovat yleinen lainatyyppi. Sekä vakuudettomia että vakuudellisia kulutusluottoja voi käyttää muun muassa asunnon remontoimiseen tai auton hankkimiseen, mutta lainojen hinnoissa ja maksuehdoissa on eroja. Siksi lainaa hakiessa kannattaa aina käyttää aikaa lainan valitemiseen. Esimerkiksi ilmaiset lainalaskurit auttavat löytämään halvimman lainan.

Vertaile lainoja helposti verkossa

Lainojen vertailu ei ehkä ole kaikista hauskin tapa viettää aikaa, mutta vertailun pystyy nykyään suorittamaan helposti verkossa. Erilaiset lainavertailua tarjoavat sivustot mahdollistavat tutustumisen eri mahdollisuuksiin ilman käyntejä pankeissa. Lainojen vertailu on keskeinen osa lainanhakuprosessia, sillä siten lainanhakija varmistaa itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Lainoja vertaillessa törmää erilaisiin termeihin, jotka kertovat lainan ehdoista varsinkin takaisinmaksuun liittyen. Eri kuluihin liittyvät termit kannattaa opetella, sillä niiden ymmärtäminen helpottaa lainojen vertailua.

Todellinen vuosikorko on tärkein lainojen vertailussa käytettävä mittari. Pelkkä korko ei kerro kaikkia lainan kuluja, sillä esimerkiksi avausmaksut ja tilinhoitokulut kasvattavat kuluja. Todellinen vuosikorko puolestaan sisältää myös nämä kulut.

Turvallinen lainaaminen alkaa lainasummasta

Laina tulee tietenkin aina maksaa takaisin. Tämä tarkoittaa sitä, että lainaa hakiessa kannattaa olla erittäin tarkka tarvitsemansa lainasumman suhteen. Lainaa ei tule ottaa niin sanotusti varmuuden vuoksi, koska se tulee maksaa korkoineen takaisin.

Samankaltainen tolkku kannattaa pitää mielessä myös muihin kuukausieriin perehtyessä. Etenkään kulutusluoton ei tulisi vaikuttaa kohtuuttoman paljon kuukausittaisiin kuluihin, sillä lainaa tulee voida lyhentää myös odottamattomien elämänmuutosten sattuessa kohdalle. Esimerkiksi työttömyys ei ole läheskään niin suuri riski, jos kulut ovat jo valmiiksi pienet.

Lainasumman ja maksuerien sovittaminen omaan varallisuuteen sopivaksi takaa, että lainan takaisinmaksu ei kuormita tai riskeeraa omaa taloutta. Maksuerien mukauttaminen kannattaa kuitenkin tehdä myös korkoa silmällä pitäen. Etenkään korkeakorkoisissa lainoissa pitkä maksuaika harvoin kannattaa, sillä tällöin laina ei lyhene tarpeeksi.

Asiantuntijat auttavat tarvittaessa

Jos lainaehdot eivät tunnu selviltä ja ymmärrettäviltä, kannattaa aina tarkistaa yksityiskohdat laina-asiantuntijan kanssa. Epäselvissä tilanteissa kannattaa ottaa suoraan yhteyttä lainanmyöntäjään ja käydä lainasopimus läpi yhdessä. Monilla lainanantajilla on käytössä sitomaton asiakaspalvelu. Toisin sanoen voit ottaa heihin yhteyttä ilman, että sitoudut hakemaan juuri heidän lainaansa. Jos löydät paremman tarjouksen toiselta luotonantajalta, voit tuolloin tehdä valintasi saamasi tiedon pohjalta.

Tärkeintä on jaksaa nähdä hieman vaivaa parhaan mahdollisen lainavaihtoehdon selvittämiseksi. Näin voit löytää juuri omaan tilanteeseesi parhaiten sopivan ja edullisimman vaihtoehdon.

Mitä mieltä olet artikkelista?