Jos lapsi sairastaa korvatulehduksia yli kolme kertaa puolen vuoden aikana tai yli neljä kertaa vuodessa, puhutaan ”korvakierteestä”.

Viimeksi päivitetty 4.4.2024

Kun lapsella alkaa nuha, yskä ja korvakipu keskellä yötä, ensi hätään auttavat tavalliset tulehduskipulääkkeet. Korvatulehdus tulee helposti nuhan jälkitautina ja usein kipu alkaa yöllä, kun lapsi on makuulla ja korvaan tulee painetta.

Joskus korvan tärykalvo saattaa revetä paineen seurauksena, mutta vuotava korva vaatii siinäkin tapauksessa lääkärikäyntiä vasta aamulla. Lääkäri osaa myös arvioida antibioottihoidon tarpeellisuuden.

Putkituksesta apua kierteeseen

Jos lapsi sairastaa korvatulehduksia yli kolme kertaa puolen vuoden aikana tai yli neljä kertaa vuodessa, puhutaan ”korvakierteestä”. Joissain tapauksissa kierre pystytään katkaisemaan asentamalla korviin putket.

Korvien putkituksessa tärykalvon läpi asetetaan pieni ilmastointiputki, joka luo yhteyden välikorvan ja ulkoilman välille. Vaikka lapsi voi saada korvatulehduksen putkista huolimatta, korva ei tule kipeäksi, koska sinne ei pääse muodostumaan painetta ja märkä pääsee valumaan pois korvasta.

Nopea ja helppo toimenpide

Suomessa korvien putkittaminen on melko yleinen toimenpide toistuvista korvavaivoista kärsivien lasten hoidossa.

Putkituspäätökseen vaikuttavat lapsen oireiden lisäksi lapsen ikä ja mahdolliset muut sairaudet. Lääkäri arvioi korvien putkituksen tarpeen potilaskohtaisesti.

Korvien putkitus voidaan tehdä sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa ja lapsi nukutetaan toimenpiteen ajaksi.

Jos lapsellasi on lapsivakuutus, saat maksusitoumuksen toimenpiteeseen vakuutusyhtiöstä yleensä jo etukäteen. Vakuutuksen avulla pääset pienen potilaan kanssa aina nopeasti tutkimuksiin yksityiselle lääkäriasemalle. Ja kun käytössä on suorakorvaus, maksat kassalla yleensä vain omavastuun.

Tutustu Ifin lapsivakuutukseen tästä. Siihen kuuluu mm. Suomen laajin suorakorvauspalvelu ja terveyskumppaniverkosto.

Mitä mieltä olet artikkelista?