Silmätippojen laittaminen leikki-ikäiselle lapselle voi olla haastavaa, mutta se on välttämätöntä silmätulehduksen hoitamiseksi. Asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen kertoo parhaat konstit siihen, miten tippojen annostelu hoituu.

Viimeksi päivitetty 27.2.2019

”Yksi tippa vain, helppoahan se on”, ajattelin, kun annostelin ensimmäistä kertaa silmätippoja silmätulehdukseen taaperoikäiselle tyttärelleni. Kerroin, että tiputan hänelle lääkettä silmään, jolloin kutina ja olo helpottaa. Kun en valmistele häntä liikaa, annostelu olisi helpompaa, ajattelin. Virhe!

Minun olisi pitänyt tuntea lapseni. Hänet olisi pitänyt valmistella paljon paremmin juuri sillä ensimmäisellä harmittoman tuntuisella annostelukerralla. Ehkä tippa oli vielä vähän liian kylmä tai tiputin sen kuitenkin liian kaukaa. Lapsen silmä on niin herkkä.

Vahingosta viisastuneena päätin, että kysyn vinkkejä muilta kohtalotovereilta ja apteekkikollegoilta. Heitä löytyikin runsaasti ja monella oli hyviä neuvoja jaettavana. Lohduttavaa oli havaita, että muillakin oli myös vastaavia epäonnistumisen kokemuksia. En ollut ainoa, joka oli aiheuttanut lapselleen negatiivisen muistijäljen silmätipoista. Silmätippapullon nähtyään lapsen silmät pysyivät tiukasti kiinni.

 

Mahdotontako?

Silmätippojen annostelu kuulostaa teoriassa yksinkertaiselta ja selkeältä toimenpiteeltä:

  1. Asetetaan lapsi selinmakuulle, pää (aikuisen sylissä) taaksepäin taivutettuna.
  2. Pyydetään lasta katsomaan ylöspäin, ei suoraan tippapulloa kohti. Tässä kohtaa on hyvä huomioida, ettei valonlähde sijaitse suoraan lapsen katseen suunnassa. Jos pidät lasta sylissäsi, kehosi todennäköisesti suojaa lapsen silmiä liialta valolta.
  3. Vedä alaluomea kevyesti alaspäin ja tiputa tippa tähän alaluomitaskuun.
  4. Tipan annostelun jälkeen lapsi saa sulkea silmän ja painetaan (tai lapsi saa itse painaa) kevyesti silmän sisänurkasta, jottei tippa karkaa pois silmästä suoraan kyynelkanavaan. Viimeinen toimenpide tehostaa lääkkeen vaikutusta.
  5. Jatka hoitoa saamasi ohjeen mukaan riittävän pitkään, jotta tulehdus paranee.

Käytännössä tippa tuntuu kuitenkin pieneen silmään hyvin epämukavalta. Tilanteeseen kannattaakin valmistautua huolella, jottei lapsi turhaan pelästy. Voit myös kokeilla havainnollistaa annostelua lapselle ja samalla harjoitella itse annostelutekniikkaa kostutustipoilla, toisen aikuisen toimiessa lapsen asemassa. Tavoitteena on saada aikaan lapsessa luottamuksen ilmapiiri.

”Saat pitää silmiä kiinni”

Ehkä paras kollegavinkki lääkeannosteluun oli seuraava: Lapsi saa luvan pitää silmiään kiinni. Kun tippa annostellaan keskelle luomirakoon, silmä aukeaa vaistomaisesti ja tippa luiskahtaa silmään. Jos tippa putoaakin suoraan poskelle, kannattaa annostelu toteuttaa uudestaan hetken kuluttua.

Kysy apteekista hyvät neuvot

Lapselle silmiin annosteltavat tuotteet haetaan apteekista. Kun lasta jännittää, eivätkä palkkioksi saatavat tarrat auta, kysy neuvoa apteekistasi. Näin voidaan välttyä lapsen säikähdykseltä ja ikäviltä muistijäljiltä. Apteekissa neuvotaan aina mielellään ja ohjeista voi poimia omalle lapselleen toimivimmat käytäntöön.

Henna Kyllönen
asiantuntijaproviisori Suomen Apteekkariliitossa ja kahden alle 4-vuotiaan tytön äiti

Mitä mieltä olet artikkelista?