Monet lapset voivat pahoin automatkalla, mutta onneksi on olemassa tapoja vähentää matkapahoivoinnin todennäköisyyttä ja varustautua siihen etukäteen. Lue toimivaksi havaitut vinkit!

Viimeksi päivitetty 20.5.2019

Facebookissa osui silmiini keskustelu, jossa epätoivoinen vanhempi kyseli parhaita vinkkejä matkapahoinvointiin pienelle lapselleen. Silmissäni vilisi heti kauhukuvia omista kokemuksistamme. Keskusteluun tulleiden viestien runsas määrä osoitti, kuinka haasteelliseksi lasten matkapahoinvointi koetaan.

Apua, pitäisikö linnoittautua vain kotiin?

Lapseni ovat vauvaiästä alkaen matkustaneet kanssamme mökille, jonne on useamman tunnin ajomatka. Pitkiä automatkoja on myös mahdoton välttää, koska toiset isovanhemmat asuvat Pohjois-Suomessa. Huolimatta matkan pituudesta, nämä reissut ovat aina mukavia meille kaikille. Pienet matkalaisemme suorastaan nauttivat reissuista, välineestä riippumatta.

Terveyskirjastossa todetaan, että matkapahoinvointia esiintyy harvoin alle 2-vuotiailla. Meidän perheessä matkustamisen helppous muuttui täysin tyttöjen ollessa juuri hieman alle kaksi vuotta. Jopa lyhyet kaupungin sisäiset matkat muodostuivat painajaiseksi voimakkaan pahoinvoinnin johdosta. Pahoinvointi ilmeni vain henkilöautossa, ei esimerkiksi helteisessä ruuhkabussissa. Pian huomasin välttelevän mitä tahansa automatkaa lasten kanssa, mutta se ei aina ollut mahdollista. Onneksi näin. Miksi? Koska vain matkustamalla huomaamattamme siedätimme lapsia pois tuosta pahoinvoinnista.

Miten varustautua?

Monesti koko perhe odottaa reissua innolla, vaikka samalla taustalla on pelko autoilun ikävistä puolista. Pahoinvoinnin pelolle ei tulisi kuitenkaan antaa valtaa, vaan matkaan tulisi lähteä rohkeasti. Automatkalle voi varustautua ennakoivasti:

• Matkusta mahdollisuuksien mukaan lapsen uniaika maksimaalisesti hyödyntäen.
• Ajoita lapsen ruokailu mielellään ainakin 1 h ennen lähtöä. Ruoan tulisi olla kevyttä ja helposti sulavaa.
• Tee matkustamisesta lapselle mahdollisimman miellyttävä kokemus myös kevyiden matkaeväiden muodossa. Nälkäisenä matkustaminen voi saada aikaan pahan olon.
• Suojaa auton takapenkki helposti irrotettavalla ja pestävällä suojalla.
• Hanki autoon lastenistuin, joka on näppärä irrottaa ja puhdistaa.
• Jos matkaat lentokoneella ja kohteessa vuokraat autoa, ota mukaan oma lastenistuin. Sen saa kuljetettua jopa ilman erillismaksua ja istuimen oma kuljetuspussi on kätevä suoja myös autossa.
• Varaa autoon helposti saataville riittävästi puhdistusvälineitä, varavaatteita ja pyykkipussi, joka sulkee hajun sisäänsä.
• Pue lapselle esimerkiksi pyyhe peitoksi autoon, sillä se on nopea vaihtaa oksennuksen tullen toiseen. Pidä auton matkustusolosuhteet muutoin viileinä.
• Huomioi, että ylimääräiset voimakkaat hajusteet voivat ärsyttää muutoinkin pahoinvoivaa lasta.
• Aja tasaisesti ennakoiden: mitä enemmän mutkaa, hidastetöyssyjä, mäkeä tai koloa, sitä varmemmin paha olo.

Viimeisimpänä ja ehdottomasti tärkeimpänä: Varaa matkaan riittävästi aikaa taukoineen ja ota itsellesi rento ja lasta tsemppaava mieli. Syökää ja juokaa hyvin heti perille päästyä, jotta jokainen saa tarvittavan energiavarastonsa täytettyä.

Lääkkeestä apua

Saimme lääkärin määräyksellä matkapahoinvointilääkettä pidemmille matkoille. Haasteena oli lääkkeen annostelu, koska lääke ei ollut alun perin kehitetty niin pienille lapsille. Lääkkeen sai onneksi liuottaa pieneen määrään nestettä. Maistuvaa se tosin ei ollut. Lääke tuntui toimivan, ja niin pikkuhiljaa matkoistamme tuli kaikille miellyttävämpiä eikä määränpäässä aina odottanut pyykkäämistä lastenistuimista alkaen.

Tyttöjen ollessa 3,5-vuotiaita, matkustimme onnistuneesti ilman lääkettä pitkiäkin matkoja. Lapset muistavat itse, ettei sivuikkunoihin kannata kurkkia vaan on parempi kohdistaa katse suoraan eteenpäin. Tablettinäyttöjen ja kirjojen sijaan meillä laulellaan ja keskitytään hereillä ollessa tiiviisti seurustelemaan.

Toistaiseksi hyvä näin, ja mitä isommaksi kasvetaan, sitä paremmin on saatavilla myös apteekin itsehoito-osastolta matkapahoinvointiin sopivia ratkaisuja. Kysy apteekista – on ilo olla avuksi.

Henna Kyllönen
asiantuntijaproviisori Suomen Apteekkariliitossa ja kahden 4-vuotiaan tytön äiti

Mitä mieltä olet artikkelista?