Viimeksi päivitetty 13.3.2020

”Mitä minä maailmalle kirjoittaisin?”, oli ensimmäinen ajatukseni tästä blogista. Olen Greta, neljän lapsen äiti, sertifioitu eli koulutettu ammattidoula, imetysohjaaja ja hypnosynnytysvalmentaja. Ennen kaikkea olen kuitenkin elämän ihmettelijä, jolle synnytyskokemukset ovat sydämen asia. Syntymähetkiä kertoo työstäni doulana, äidin ja yrittäjän arjesta sekä tarjoaa tietoa ja vinkkejä synnytykseen valmistautumisen tueksi. Tämä on väyläni jakaa oppimaani sekä faktatietoa.

Opettajasta yrittäjäksi

Oma matkani on kulkenut mutkien kautta yrittäjäksi ja vuodessa on pienestä, vanhempainvapaalla perustetusta ja kokeiluluontoisesta yrityksestäni kasvanut kokopäiväinen työ.

Työskentelen doulana eli synnytystukihenkilönä Turun seudulla ja Uudellamaalla. Syntymähetkiä on omassa elämässänikin ollut paljon: lasteni syntymät, minun syntymäni neljä kertaa äidiksi, oma kasvu ja ammatilliset syntymät, yritykseni syntymä ja nyt tämän blogin syntymä. Olen myös opettaja ja kulttuurintutkija.

Mitä doula tekee?

Maailmassa ammattidoulia on paljon, Suomessa ala on kasvussa. Doulana minulle on sydämen asia, että asiakkaani tulee kuulluksi omassa synnytyksessään. Suomen doulat ry:n jäsenenä olen sitoutunut noudattamaan doulan toimenkuvaa, joka on erilainen kuin mahdollisesti mukana olevan synnyttäjän kumppanin tai kätilön.

Doula ei tee mitään lääketieteellistä, vaan on perheen tärkeimpinä hetkinä heidän tukenaan. Hän tukee synnyttäjää ja kumppania, doulalla voi olla paljon tarjottavaa lääkkeettömään kivunlievitykseen ja hän voi auttaa sanoittamaan synnytyksen tapahtumia.

Olennaista on myös se, ettei doula puhu synnyttäjän puolesta, vaan on osa synnyttäjän itse valitsemaa tiimiä. Doula on ennalta tuttu tukihenkilö, joka on läsnä koko synnytyksen ajan. Hän kunnioittaa aina perheen toiveita ja voi auttaa esimerkiksi vauvan hoidossa tai imetyksen alkutaipaleella.

Matka vanhemmuuteen

Vetää nöyräksi ajatella, että perheiden ainutkertaiset hetket ja uuden elämän synty ovat minun arkeani. Arkista työstäni ei ikinä tule eikä tässä työssä ole koskaan valmis, sillä aina voi oppia uutta. Jokainen syntymä on erilainen. Doula tukee perheitä myös odotusaikana esimerkiksi synnytykseen valmistautumisessa sekä vauvan syntymän jälkeen hyvin konkreettisesti esimerkiksi pientä kotiapua tarjoamalla. Punainen lanka on se, että doula tukee perhettä juuri heidän näköisensä vanhemmuuden tiellä.

Pää pystyssä voin sanoa, että olen äärettömän ylpeä ammatistani ja työni on ihan maailman parasta. Olen kiitollinen aina, kun pystyn tarjoamaan perheelle tukeani ja synnyttäjä saa hyvän synnytyskokemuksen. Uskon, että rakastava ilmapiiri ja kannattelu saavat ihmeitä aikaan.

Toivon, että blogini tavoittaa ihmisiä ja saa etäyhteyden välityksellä valettua uskoa itseesi. Ajatus, jota vaalin sekä täällä blogissani että todellisessa elämässä on se, että haluan rohkaista ihmisiä uskaltamaan olla omanlaisiaan elämänsä tärkeimpien asioiden äärellä odottajina, synnyttäjinä, imettäjinä ja vanhempina.

Ammattidoulan arki

Tällä hetkellä arkiviikkooni kuuluu muun muassa synnytysvalmennusten ohjaamista, asiakastapaamisia, vyöhyketerapeuttisten raskaushierontojen tekoa, asiakasperheiden synnytyksiä sekä ihan niitä tavallisia pienyrittäjän arjen asioita kuten laskutusta ja laskujen maksua, sisällöntuontantoa sosiaaliseen mediaan, kotisivujen päivitystä ja kirjanpitoa.

Kaikesta tästä jaan murusia teidän kanssanne (no en ehkä kuitenkaan siitä kirjanpidosta ja laskuista). Kommentit ja julkaisuideat ovat aina tervetulleita. Kuulisin mielelläni esimerkiksi siitä, minkälaista tietoa sinä kaipaisit synnytykseen valmistautumisen tueksi.

Mitä mieltä olet artikkelista?