Kuinka pitkään lapsi voi olla ilman nimeä, tai ihan vaan Jäppinen? Viranomaisilla on asiaan selkeä ohjeistus.

Viimeksi päivitetty 9.2.2023

Siellä se nyt parkuu. Vauva. Nyytti. Virallisesti nimetön lapsi.


 


Monilla uuden perheenjäsenen nimi on jo valmiiksi mietittynä, toiset pohtivan vielä syntymän jälkeenkin.

Niinkin voi käydä, että etukäteen päätetty nimi ei tunnukaan sopivan tulokkaalle laisinkaan. On siis palattava lähtöruutuun

Tovin aikaa nimettömyys ei olekaan mikään ongelma, mutta kovin pitkään ei lapsi voi elellä nimettömänä.

Lapsen nimi tai nimet on ilmoitettava Digi- ja väestötietovirastolle kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Samassa syssyssä ilmoitetaan lapsen äidinkieli, joita voi olla vain yksi.

Etunimiä lapselle saa Suomessa antaa 1–4. Ihan kaikkia nimiä ei kuitenkaan hyväksytä, sillä nimi ei saa loukata tai aiheuttaa pahennusta.

Vauvan tiedot ilmoitetaan Digi- ja väestötietovirastolle joko kirjepostitse tai sähköisellä lomakkeella. Lomake ohjeineen postitetaan lapsen äidille automaattisesti noin 2–4 viikkoa lapsen syntymän jälkeen.

Jos nimi on kovin erikoinen, vanhempia saattaa jännittää, hyväksytäänkö lapselle ehdotettu nimi. Nimen lainmukaisuuden selvittämiseen virastolta menee noin kuukausi.

Viranomaiset eivät anna ennakkopäätöksiä siitä, hyväksytäänkö nimi vai ei, vaan vanhempien on tyydyttävä odottamaan virallista päätöstä.

Sen jälkeen, kun lapsen nimi on hyväksytyksi todettu, se tallennetaan väestötietojärjestelmään ja lapselle lähetetään oma Kela-kortti.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Mitä mieltä olet artikkelista?