Siellä se nyt parkuu! Pikkuveli. Virallisesti nimetön lapsi. Lapsen vanhemmat Silje ja Klaus eivät olleet päässeet yhteisymmärrykseen parhaasta nimestä, vaikka lapsi oli ehtinyt jo 3,5 kuukauden kunniakkaaseen ikään. Norjassa nimenannon kanssa ei tarvitse hötkyillä, mutta Suomessa lapsi saa olla nimetön vain vähän aikaa.

Viimeksi päivitetty 7.10.2013

”Haluaisin lapselleni nimeksi Ailo. Minusta hän vain on Ailo”, Silje Kjeldstad sanoo.

Nimeäminen on kuitenkin viivästynyt, sillä Siljen mies, Klaus Sørensen ei ole samaa mieltä nimen sopivuudesta. Pikkuveljeksi kutsuttu vauva on jo 3,5 kuukautta.

”Klaus ajattelee, että ennen kuin voi antaa lapselle nimen, pitää tutustua poikaan”, Silje sanoo.

Siljen mukaan hänen miehensä ajattelutavalla ei ole todellisuuspohjaa.

”Miten muka vauvasta voi vielä tietää, minkälainen nimi hänelle sopii? Asia on pikemminkin niin, että lapsi työstää nimestään itselleen sopivan”, hän sanoo.

Lue myös: Haluatko lapsille eri sukunimet? Näin se onnistuu!

Sama rumba edellisellä kerralla

”Pahinta on, että meillä meni sukset ristiin myös esikoisen nimen suhteen. Hän oli neljä kuukautta vanha ennen kuin hän sai nimensä”, Silje kertoo.

Edellisellä kierroksella nimi asiaa selviteltiin jopa Facebookissa. Silje nimittäin perusti ryhmän nimeltä ”Niille, jotka haluavat lapselleni nimeksi Ash”.

”Ryhmään liittyi yli sata ihmistä”, Silje sanoo.

Edelliskerralla Facebook-ryhmä ratkaisi asian. Silje sai tahtonsa läpi. Siksi Klaus pitää tällä kertaa tärkeänä, että hän saa päättää.

”Silje sai tahtonsa läpi esikoisen nimen kanssa. Nyt on minun vuoroni antaa nimi”, Klaus-isä sanoo.

Lue myös: Uniikki nimi ei unohdu

Pässinpäiden perhe

Vaikka perheessä on kolme jäsentä, asiaa ei voi ratkaista äänestämällä. Lapsen isoveljellä kun on aivan oma ehdotus lapsen nimeksi: Kaian.

”Ystävät, sukulaiset ja kollegat pitävät meitä täysin toivottomina. Ehkä me olemmekin, sillä kukaan meistä ei ole vielä pystynyt tekemään kompromissia”, Silje kertoo.

Siljen mies on väläyttänyt Morgan-nimeä ratkaistakseen nimiongelman.

”Se on ihan kiva nimi, mutta se on myös mieheni veneen nimi. Minulla on ollut myös useita sen nimisiä opettajia. Morgan on liian yleinen minun mielestäni”, Silje sanoo.

Lue myös: Mikä nimeksi pikkusisarukselle?

Koska nimi pitää antaa?

Norjassa nimi pitää antaa lapselle ennen kuin lapsi täyttää kolme kuukautta. Seuraukset nimettömyydestä eivät ole vakavat.

Jos lapsi ei saa nimeä kuuden kuukauden aikana, hänet rekisteröidään Norjassa äidin sukunimellä.

Suomessa nimeämisen suhteen ollaan tiukempia. Lain mukaan vanhempien on ilmoitettava lapsen nimi kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.

Lue myös: Vauvasta Urpo?

Viivyttelijöille uhkakirje

”Kehotamme kirjeessä vanhempia ilmoittamaan lapsen etunimen maistraatille”, Tampereen maistraatin henkikirjoittaja Seppo Puheloinen sanoo.

Kirjeellä ei ole virallista lähetysajankohtaa. Se lähetetään, kun nimeämätön tapaus tulee ilmi.

”Joskus lapsi on voinut olla jopa puoli vuotta ilman etunimeä, ennen kuin olemme lähettäneet vanhemmille kirjeen”, Puheloinen sanoo.

Jos perhe ei nimeä lastaan kirjeestä huolimatta, maistraatti ottaa yhteyttä lapsenvalvojaan, joka määrää lapselle rinnakkaishuoltajan.

Kirjeen mukaan rinnakkaishuoltaja tekee lapsen lakimääräisen huoltajan puolesta ratkaisun lapsen etunimeä koskevassa asiassa.

Perhe voi myös saada sakkorangaistuksen viivyttelystä. Rangaistuksia jaetaan kuitenkin aniharvoin.

”Kirje yleensä tepsii vanhempiin”, Puheloinen sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?