Lapsen matkapahoinvointi on ikävä vaiva, joka ilmenee mm. vatsavaivoina ja oksenteluna. Oloa voi kuitenkin torjua lääkkeettömästi esimerkiksi pahoinvointirannekkeen avulla.

Viimeksi päivitetty 3.5.2024

Matkapahoinvoinnista kärsii joka kolmas ihminen, ja etenkin lasten matkapahoinvointi on hyvin yleistä – kaikista ikäryhmistä 2–15-vuotiaat sairastavat herkimmin matkapahoinvointia.

Herkkyys matkapahoinvoinnille on osittain myös perinnöllistä, mutta aikuisikää kohden matkapahoinvointi yleensä vähenee.

Lasten matkapahoinvoinnin helpottamiseksi on erityisen tärkeää keskittyä hyviin ennakkovalmisteluihin ennen matkalle lähtöä.

Matkapahoinvointi johtuu sisäkorvan ärsytyksestä, joka aiheutuu heiluvasta liikkeestä. Toisinaan myös tasapainoelimen ja silmien antama informaatio ovat ristiriidassa keskenään, jolloin paha olo syntyy siitä, etteivät silmät näe liikettä maahan tai veteen nähden kulkuvälineen sisältä.

Matkapahoinvointi johtuu sisäkorvan ärsytyksestä, joka aiheutuu heiluvasta liikkeestä. Toisinaan myös tasapainoelimen ja silmien antama informaatio ovat ristiriidassa keskenään. (Kuva: iStock)

Matkapahoinvointi voi olla lapselle hyvin ikävää, ja siksi sen helpottamiseksi on erityisen tärkeää keskittyä hyviin ennakkovalmisteluihin ennen matkalle lähtöä. Näin pahoinvoinnin oireita saadaan lievitettyä tai niitä ei välttämättä ilmaannu lainkaan.

Lapsen matkapahoinvoinnin oireet ja ehkäisy

Matkapahoinvoinnin ensioireita ovat kalpeus, kylmä hiki sekä lisääntynyt syljen eritys, mutta myös uneliaisuus, päänsärky ja lapsen muuttuminen hiljaiseksi voivat myös olla merkkejä alkavasta matkapahoinvoinnista.

Pahimmillaan olotila voi johtaa oksenteluun, ripuliin, heikotukseen ja päänsärkyyn. Oksentaminen kuitenkin yleensä voi helpottaa lapsen tukalaa oloa.

Lapsen matkapahoinvointia voi ehkäistä mm. seuraavilla keinoilla:

  • valitsemalla kulkuneuvosta vähiten heiluvan paikan
  • pitämällä katseen menosuuntaan päin, kiinteässä pisteessä kaukana horisontissa
  • huolehtimalla raittiista ilmasta ja tuuletuksesta matkan aikana
  • pukeutumalla lämpimästi – kylmettyminen voi pahentaa oireita
  • valitsemalla makuuasento istumisen sijaan (mikäli mahdollista)
  • vähentämällä elektronisten välineiden, kirjojen tai lelujen käyttöä, joissa katse on kääntyneenä alaspäin
  • välttämällä voimakkaita tuoksuja
  • pitämällä säännöllisesti taukoja
  • käyttämällä pahoinvointiranneketta matkan ajan.

Matkapahoinvointiin on saatavilla myös erilaisia lääkkeitä, mutta lääkkeettömistä hoidoista pahoinvointiranneke on yleisesti ottaen tutkituin ja terveydenhuollon ammattilaisten hyväksymä tapa helpottaa matkapahoinvointia.

Etenkin lapsen matkapahoinvointi on turvallisinta torjua pahoinvointirannekkeen avulla, joita saa helposti niin kivijalka- kuin verkkoapteekeistakin. Pahoinvointirannekkeita on tarjolla sekä lapsille että aikuisille.

Lasten pahoinvointiranneke ei aiheuta haittavaikutuksia

Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan jopa n. 75 % matkapahoinvoinnista kärsivistä henkilöistä on hyötynyt pahoinvointirannekkeista – osalla pahoinvointi on lieventynyt ja osalla helpottanut kokonaan.

Lasten pahoinvointiranneke onkin helppo tapa helpottaa pienen matkustajan tukalaa oloa, ja Sea-Band Kids -pahoinvointiranneke on suunniteltu sopimaan erityisesti lapsen pieneen, alle 14 cm paksuiseen ranteeseen. Isommille ranteille suositellaan aikuisten Sea Band -ranneketta.

Tärkeintä pahoinvointirannekkeen käytössä on muistaa asettaa se paikoilleen jo ennen pahoinvoinnin alkamista täyden hyödyn saamiseksi.

Pahoinvointirannekkeen teho perustuu ranteessa sijaitsevan P6-akupisteen painantaan. Akupisteeseen kohdistuva paineen tunne välittyy aivoihin nopeammin kuin tunne pahoinvoinnista, ja koska aivojen viestien vastaanottokapasiteetti on rajallinen, hitaampi viesti jää käsittelemättä.

Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan jopa n. 75 % matkapahoinvoinnista kärsivistä henkilöistä on hyötynyt pahoinvointirannekkeista. (Kuva: Sabora Pharma)

Lisäksi P6-pisteeseen kohdistuva paine stimuloi selkäytimen hermosäikeitä, mikä vapauttaa kipua lievittäviä ja mielihyvän tunnetta lisääviä hormoneja eli endorfiineja.

Tärkeintä pahoinvointirannekkeen käytössä on muistaa asettaa se paikoilleen jo ennen pahoinvoinnin alkamista täyden hyödyn saamiseksi. Ranneketta ei voi niin sanotusti käyttää liikaa, sillä se ei aiheuta mitään haittavaikutuksia.

Ranneke on paitsi tehokas apu, myös ekologisesti kestävä valinta pienen matkaajan pahoinvoinnin helpottamiseksi.

Lasten pahoinvointiranneke on helppo asettaa paikoilleen: rannekkeet laitetaan molempiin ranteisiin, kahden sormen leveyden päähän ranteen ja kämmenen taittokohdasta.

Lasten pahoinvointiranneke voidaan pestä käsin miedolla pesuaineella. Vahvasta neuloksesta tehty ranneke säilyy käyttökelpoisena pitkään. (Kuva: Sabora Pharma)

Muovisen akupainantanapin tulisi olla ranteen kahden keskimmäisen jänteen välissä niin, että se osoittaa rannetta kohden. Kun ranneke on asetettu oikein, se alkaa vaikuttaa jo muutaman minuutin kuluessa.

Lasten pahoinvointiranneke voidaan pestä käsin miedolla pesuaineella, ja vahvasta neuloksesta tehty ranneke säilyy käyttökelpoisena pitkään. Ranneke onkin paitsi tehokas apu, myös ekologisesti kestävä valinta pienen matkaajan pahoinvoinnin helpottamiseksi.

SeaBand pahoinvointirannekkeet löytyvät apteekista.

CE-merkitty lääkinnällinen laite. Valmistaja Sea-Band Ltd. Markkinoija Suomessa Sabora Pharma Oy

Mitä mieltä olet artikkelista?