Viimeksi päivitetty 30.4.2025
Pyöräily on arkielämän perustaito, joka lapselle kannattaa opettaa jo hyvissä ajoin. Mutta milloin lapsen voi laittaa pyörän selkään? Entä minkälainen ensipyörä lapselle kannattaa ostaa? Listasimme alle vinkkejä, mitä kaikkea uuden taidon harjoittelemisessa kannattaa pitää mielessä!
Milloin kannattaa hankkia ensipyörä lapselle?
Lapsi voi alkaa harjoittelemaan pyöräilyä jo hyvinkin pian sen jälkeen, kun kävely alkaa luonnistua. Pyöräilyssä tarvittavia perustaitoja on hyvä opetella ensin potkupyörällä, jonka avulla lapsi oppii käyttämään ohjaustankoa ja kehittämään tasapainoaan. Koska potkupyörässä ei ole lainkaan polkimia, se on turvallinen ja helppo tapa tutustuttaa lapsi pyöräilyn maailmaan.
Useat potkupyörät on suunniteltu noin 2–3-vuotiaille, ja varsinainen polkupyörä kannattaakin hankkia vasta sitten, kun lapsi on saanut tarpeeksi varmuutta potkupyörällä ajamiseen. Kun tasapainoa on harjoiteltu potkupyörällä, lapsi oppii yleensä hyvin nopeasti myös ”oikealla” polkupyörällä ajamisen taidon.
Toki harjoittelun alkamisajankohta riippuu myös lapsen koosta, sillä potkupyörä ei saa olla liian iso.
Lasten ensipyörä kannattaa valita huolella – panosta laatuun
Millainen sitten on hyvä ensipyörä lapselle? Potkupyörä on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin tavallinen, apurenkailla varustettu polkupyörä, sillä potkupyörä kehittää lapsen tasapainoa aivan eri lailla.
Potkupyöräksi ei kannata valita lelua, vaan kunnollinen, laadukas pyörä. Varsinkin, jos sisaruksia on useita, kannattaa pyörää miettiä pidemmän aikavälin sijoituksena: samaa pyörää voi käyttää kaikkien ajoharjoitteluun. Laadukas lasten ensipyörä onkin paitsi turvallinen, myös käyttöiältään huomattavasti pidempi kuin edulliset mallit.
Pyörän renkaisiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä edullisimmissa vaihtoehdoissa on usein umpikumirenkaat, jotka tekevät potkimisesta raskasta. Potkupyöräksi ei myöskään kannata valita liian isoa pyörää lapsen kasvuvaran takia – jos pyörä on liian iso, potkiminen on hankalaa ja harjoittelu näin ollen huomattavasti vaikeampaa.
Kevyellä ja laadukkaalla potkupyörällä lapsen harjoittelumotivaatiokin pysyy parempana, kun pyörän potkiminen ei käy liian raskaaksi. Koska harjoitellessa usein myös sattuu ja tapahtuu, kannattaa kypärä pitää aina päässä – olipa kyseessä sitten oma piha tai kotikatu.
Laatua edullisemmin ja ympäristöystävällisemmin
Laadukkaaseen lastenpyörään ei tarvitse aina käyttää suurta summaa – käytetty pyörä voi usein olla vähintäänkin yhtä hyvä vaihtoehto kuin uusi. Samalla valinta on myös ekologinen: koska pyöräily itsessään on ympäristöystävällistä, on luontevaa huomioida myös välineiden elinkaari. Laadukas pyörä kestää tarvittaessa useamman lapsen käytössä ja säilyttää hyvin jälleenmyyntiarvonsa, joten se voi tuoda iloa vielä pitkään alkuperäisen ostajan jälkeenkin.
Hyväkuntoisia käytettyjä polkupyöriä löytyy esimerkiksi verkkokirppiksiltä ja kierrätysryhmistä.
Pyöräilyn opettelun ABC
Kun kypärä ja sopiva lasten ensipyörä on hankittu, on aika lähteä harjoittelemaan! Kaatumisia ja haavereita ei kannata pelätä, sillä ne kuuluvat asiaan. Aikuisen myönteinen suhtautumistapa paitsi onnistumisiin, myös epäonnistumisiin on tärkeää. Lapsen tasapaino kehittyy ajan myötä, ja potkupyöräily on mainio tapa harjoitella motoriikkaa ja koordinaatiokykyä. Pyri pitämään harjoittelutilanteet hauskoina ja kannustavina, sillä lapsen motivaatio voi kadota nopeasti, mikäli häntä moititaan epäonnistumisista kannustuksen sijaan. Älä myöskään harjoittele liian pitkiä aikoja putkeen tai pakota lasta pyöräilemään.
Potkupyöräily kannattaa aloittaa ensin rauhallisessa paikassa, jossa on paljon tilaa. Loiviin ylä- tai alamäkiin siirrytään vasta sitten, kun potkiminen sujuu tasaisessa maastossa ongelmitta. Liian kauas kotoa ei ainakaan harjoittelun alussa kannata lähteä, sillä väsymyksen yllättäessä takaisin palaaminen voi muuttua raskaaksi ja vaivalloiseksi. Samat säännöt pätevät oikeaan polkupyörään siirryttäessä.
On toki hyvä muistaa, että polkupyöräily on muutakin kuin pelkkää tekniikkaa ja tasapainoa: myös liikennesäännöt olisi hyvä opettaa lapselle jo pienestä pitäen. Vaikka ensimmäiset pyöräilyharjoitukset kannattaakin tehdä kotipihassa tai sen läheisyydessä, on liikenteen joukkoon siirtyminen huomattavasti helpompaa, kun sääntöjä on alusta asti opeteltu yhdessä. Kun varusteina on laadukas lasten ensipyörä ja kypärä, ripaus motivaatiota sekä yhdessäolon riemua, pyöräilystä kasvaa parhaimmillaan hyvän mielen harrastus.