Raudalla on tärkeä rooli kehon toiminnoissa ja raskauden aikana.

Viimeksi päivitetty 26.8.2011

Raudalla on tärkeä rooli useissa kehon toiminnoissa. Riittävällä raudan saannilla voidaan turvata tehokkaasti normaali vireystila ja jaksaminen sekä terveenä pysyminen.

Raudan keskeisin tehtävä elimistössä on osallistua hapen kuljetukseen punaisten verisolujen hemoglobiinin rakenneosana ja normaalit rauta-arvot auttavatkin ehkäisemään anemiaa.

Rautaa on saatava ravinnosta päivittäin, koska elimistömme ei kykene itse tuottamaan sitä. Ylimääräinen rauta poistuu elimistöstä.

Raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos

Raskauden aikana veren hemoglobiinipitoisuus laskee yleensä etenkin alkuraskauden aikana. Myöhemmin kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40 %. Veriplasman määrä lisääntyy suhteessa punasolujen määrään, mistä seuraa veren laimeneminen.

Loppuraskaudessa rautaa kuluu sikiön punasolutuotantoon. Raudan puute on yleisin syy raskausajan anemiaan. Hemoglobiinin seuranta kuuluu äitiysneuvolan perustutkimuksiin. Tarvittaessa tutkitaan myös ferritiini. Elimistössä voi olla puutetta raudasta jo ennen anemian kehittymistä.

Rautavarastot ehtyvät salakavalasti

Nykyään tiedetään yhä paremmin, ettei pelkän hemoglobiinin mittaus kerro koko totuutta veren rautapitoisuuksista. Vaikka hemoglobiiniarvot olisivat hyvät, voi kehon varastoimassa raudassa eli ferritiinissä olla vajaus, jolloin henkilö saattaa tietämättään kärsiä raudan puutteesta.

Ferritiini on elimistön raudan varastoitumismuoto, jonka pitoisuutta veressä pidetään rautavarastojen mittarina. Matala ferritiinipitoisuus kertoo, että kyseessä on raudanpuute, ja ferritiinin mittauksella voidaan todeta raudanpuute jo ennen varsinaisen raudanpuuteanemian kehittymistä.

YLEISIMMÄT RAUDANPUUTTEEN OIREET

Väsymys
Yleisin raudanpuutteen aiheuttama oire. Raudanpuute vaikeuttaa hapen kulkeutumista kudoksiin, joka voi ilmetä väsymyksenä ja heikkouden tunteena.

Kalpeus
Hemoglobiinin puute heijastuu ihoon, koska hemoglobiini saa ihon hehkumaan.

Hiustenlähtö
Raudanpuutteessa keho siirtyy selviytymistilaan, jolloin happea ei välttämättä saada kuljetettua hiuksille. Tämä voi ilmetä hiustenlähtönä.

Levottomuus, hermostuneisuus
Selittämätön, stressaantunut ja hermostunut olo voi johtua raudanpuutteesta. Hapen vähyydestä johtuen keho ei voi rentoutua.

Hengästyminen ja huimaus
Raudanpuute voi tuntua yleiskunnon heikentymisenä, jolloin hengästyy helpommin. Myös huimausta voi esiintyä.

Alakuloinen mieliala
Rauta osallistuu aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joka vaikuttaa mielialaan.

Iho-ongelmat
Ihon kuivuminen, kynsimuutokset ja huulten rohtuminen voivat johtua raudanpuutteesta.

Rautavalmiste kannattaa ottaa kahdessa erässä

Kehon raudankuljettaja transferriini pystyy parhaimmillaan kuljettamaan 12 mg rautaa kerrallaan. Yleensä tästä kapasiteetista on käytössä vain 30 %, mutta mitä suurempi on raudan tarve, sitä suurempi prosenttiosuus saadusta raudasta käytetään.

Transferriinin pienen kuljetuskyvyn vuoksi raudan imeytyminen on tehokkainta, jos rautavalmisteen annos otetaan kahdessa erässä. Raudan imeytymistä tehostaa, jos rautavalmisteessa on myös C-vitamiinia.

Lue lisää tuotteesta: https://www.midsona.fi/salus/salus-floradix-rautavalmiste-500ml/

Mitä mieltä olet artikkelista?