Viimeksi päivitetty 26.5.2025
Mitä tarkoittaa endometrioosi?
Endometrioosi, eli kohdun limakalvon sirottumatauti, on tulehduksellinen sairaus, joka koskettaa noin 10 % lisääntymisikäisistä naisista. Endometrioosissa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa poikkeavasti kohdun ulkopuolella. Endometrioosi aiheuttaa tavallisimmin kipuoireita, joiden paikallistuminen riippuu merkittävästi siitä missä kohdassa endometrioosipesäkkeitä on.
Endometrioosia esiintyy erilaisissa muodoissa. Munasarjoihin paikantuvaa endometrioosia kutsutaan usein endometrioomaksi tai suklaakystaksi. Syvä endometrioosi voi sijaita kohdun kannattimissa, virtsarakon tai suolen seinämässä, kun taas pinnallinen endometrioosi esiintyy pieninä pesäkkeinä vatsakalvolla pikkulantiossa. Lisäksi adenomyoosi, jossa endometrioosikudosta kasvaa kohdun seinämän sisällä (joskus käytetään nimeä kohdun endometrioosi), luokitellaan usein endometrioosin muodoksi.
Endometrioosin oireet
Endometrioosin yleisin oire on vaikea ja pitkäkestoinen kuukautiskipu, joka usein alkaa jo ennen kuukautisvuotoa. Muita oireita voivat olla yhdyntäkivut sekä kivut virtsaamisen tai ulostamisen yhteydessä, jotka vaihtelevat usein kuukautiskierron eri vaiheissa. Osa potilaista voi kärsiä kroonisesta, epämääräisestä alavatsakivusta. Endometrioosi voi kuitenkin olla myös lähes oireeton ja löytyä sattumalta esimerkiksi lapsettomuustutkimusten yhteydessä.
Endometrioosi ja lapsettomuus
Endometrioosi voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta kaikki endometrioosipotilaat eivät kärsi lapsettomuudesta. On tärkeää huomioida, että endometrioosin lääkehoidot estävät raskauden tehokkaasti, joten hoitosuunnitelma tulee laatia yksilöllisesti.
Lievissä sairausmuodoissa voidaan seurata käynnistyykö raskaus spontaanisti hormonihoidon lopettamisen jälkeen. Endometrioosin oireet saattavat pahentua nopeasti lääkityksen tauottamisen jälkeen, tällöin on syytä selvittää tilannetta ja raskausennustetta lapsettomuuslääkärin kanssa. Vaikeammissa tapauksissa koeputkihoito voi olla tarpeen jo pian vaativan leikkaushoidon jälkeen. Hoitomuotojen suunnittelu ja toteutus tulee tehdä huolellisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa.
Mietityttääkö hedelmällisyys? Tule hedelmällisyyskatsastukseen.
Endometrioosin hoito
Moderni endometrioosin hoito perustuu pääasiassa hormonihoitoihin, jotka lievittävät oireita ja vähentävät taudin uusiutumisen riskiä. Leikkaushoitoa käytetään silloin, kun hormonihoito ei tuo riittävää helpotusta. Leikkauksen jälkeen hormonihoidon jatkaminen on usein suositeltavaa oireiden hallitsemiseksi.
Raskauden aikana endometrioosipotilaat voivat yleensä hyvin, mutta synnytyksen jälkeen olisi hyvä laatia suunnitelma hormonihoidon uudelleen aloittamiseksi. Hormonihoito kannattaa aloittaa viimeistään imetyksen päättymisen jälkeen, jotta oireet pysyvät hallinnassa.
Lisätietoa ja tukea
Lisätietoa endometrioosista, sen hoidosta ja vertaistuesta löydät gynekologisen potilasjärjestön Korennon verkkosivuilta: korento.fi.