Viimeksi päivitetty 2.7.2025
Kun ensimmäiset viikot lapsen syntymän jälkeen on vietetty vauvakuplassa, voi olla mukava lähteä tapaamaan muita perheitä ja viettämään aikaa kodin ulkopuolelle. Jo pienenkin vauvan kanssa voi harrastaa vaikka mitä, ja vaihtoehtoja löytyy usein pieniltäkin paikkakunnilta.
Vaikka esimerkiksi vauvajoogasta voi olla hyötyä synnytyksestä palautumiseen, harrastuksiin voi lähteä vanhemman sukupuolesta riippumatta. Harrastaa voi toki myös muiden läheisten kanssa, kuten vaikkapa kummin tai mummin. Kaikissa harrastuksissa on tärkeintä lapsen viihtyminen ja yhdessäolo – jos vauva ei tunnu viihtyvän harrastuksissa, ei häntä tulisi niihin myöskään pakottaa.
Värikylpy vauvoille
Vauvojen värikylvyssä aistitaan erilaisia värejä, koostumuksia ja materiaaleja turvallisin keinoin sekä tietysti ihmetellään omia luomuksia. Käytännössä värikylvyissä maalataan paperia koostumuksiltaan ja väreiltään erilaisilla soseilla, kiisseleillä tai marjoilla. Kaikki materiaalit ovat kuitenkin aina sellaisia, joita lapsi voi myös turvallisesti maistella. Sekä aikuisen että vauvan on hyvä varautua värikylpyyn sellaisilla vaatteilla, jotka saavat likaantua – tässä harrastuksessa sotkua voi hyvinkin tulla! Käytännössä värit ovat kuitenkin aina sellaisia, jotka lähtevät pesussa pois.
Ennen värikylpyyn ilmoittautumista on hyvä kertoa lapsen mahdollisista allergioista, jotta ohjaaja voi varmistua väreinä käytettävien raaka-aineiden sopivuudesta. Ikärajat on hyvä selvittää etukäteen, mutta pääsääntöisesti vauvan voi viedä värikylpyyn noin kolmen kuukauden iässä.
Värikylvyn voi tehdä myös kotona: esimerkiksi eriväriset kasvis- ja hedelmäsoseet, kiisselit tai marjat ovat loistavia vaihtoehtoja maalauspuuhiin.
Vauvauinti
Vauvauinti on turvallinen tapa totuttaa lasta käyttämään vartaloaan vedessä – se ei siis varsinaisesti vielä opeta uimataitoja. Se on kuitenkin mitä hauskin tapa tutustua veteen leikkimisen kautta!
Vauvauintiin voi mennä, kun lapsi on vähintään kolmen kuukauden ikäinen. Tällöin vauva jaksaa olla jo liikkua enemmän ja pysytellä hereillä kauempaan. On myös hyvä ottaa huomioon, että lapsen tulisi myös painaa vähintään 5 kg pysyäkseen lämpimänä +32 asteisessa vedessä.
Vauvauinti on suhteellisen yleinen harrastus, ja sitä onkin usein mahdollista harrastaa pienemmilläkin paikkakunnilla.
Vauvajooga
Vauvajooga on hyvä vaihtoehto etenkin sellaisille vanhemmille, jotka kaipaavat vauva-arkeensa lempeää liikuntaa. Usein vauvajoogat sopivat myös vasta synnyttäneille äideille, ja joogasta voikin löytää keinoja synnytyksestä palautumiseen ja liikkuvuuden lisäämiseen. Se voi tarjota myös rentouttavan hengähdystauon arjen keskelle!
Vauvajooga onkin ehkä enemmän vanhemmille suunniteltu harrastus, sillä useimmissa harjoitteissa vauva lähinnä pötköttelee matolla vanhemman vieressä. Joitain liikkeitä voi tehdä myös vauvan kanssa, ja tuntien sisältö voi vaihdella palveluntarjoajasta riippuen paljonkin. Samoin myös vauvan suositusikärajat vaihtelevat, mutta pääsääntöisesti joogaan voi tulla jo 1–2 kuukauden ikäisenä.
Vauvajoogaa voi harrastaa myös kotona netistä löytyvien ohjeiden ja videoiden avulla.
Vauvajumppa
Vauvajumpan konsepti on melko lailla samanlainen kuin vauvajoogan, mutta jumpassa liikunta voi olla jo hieman enemmän sykettä nostattavaa kuin joogassa. Vauva on liikkeissä mukana tai makoilee vanhemman vieressä patjalla. Ikärajat on hyvä tarkistaa ennen tunnille ilmoittautumista, mutta pääsääntöisesti jumppaan voi mennä, kun lapsi jaksaa kannatella päätään itse.
Vauvamuskari
Vauvamuskarissa herätellään lapsen mielenkiintoa musiikkia kohtaan erilaisin leikein ja lauluin. Muskarissa voidaan mm. lausua loruja, soittaa, laulaa, tanssia ja liikkua musiikin tahdissa. Sopiva ikä muskarin aloitukselle on noin kolme kuukautta tai silloin, kun lapsi jaksaa itse kannatella päätään.
Tutkimusten mukaan lapselle laulaminen vahvistaa vauvan kielellistä kehitystä, joten muskari onkin mitä mainioin paikka opetella hauskoja lastenlauluja – ja viihdyttää niillä lasta myös kotona.
Retkeily
Vähemmän ohjattua toimintaa kaipaaville esimerkiksi lähimetsässä retkeily on rentouttava – ja ennen kaikkea edullinen – harrastus. Kaupungeistakin löytyy helposti saavutettavia metsäreittejä, ja varusteiksi riittävät ulkoilukengät sekä kantoreppu tai -liina. Ulkoilu ylipäätään on hyväksi niin lapsille kuin aikuisille, ja mitä pienempänä lapsi tottuu luonnossa olemiseen, sitä todennäköisemmin hän jatkaa sitä myös vanhempana. Metsässä oleskelu myös tutkitusti parantaa mielialaa ja lievittää stressiä, mikä voi toisinaan olla tarpeen vauva-arjen keskellä.
Tärkeintä on yhdessäolo
Vauvat eivät varsinaisesti tarvitse harrastuksia – tärkeintä on yhdessä vietetty aika ja kiireetön läsnäolo. Harrastukset voivat tuoda arkeen vaihtelua ja iloa, mutta eivät ole välttämättömiä. Ei siis kannata potea huonoa omaatuntoa, jos viikot kuluvat ilman ohjattua toimintaa.
Yhteistä tekemistä löytyy myös ilman kalliita kursseja. Monet kirjastot ja seurakunnat järjestävät maksuttomia muskareita ja perhekerhoja, ja retki lähimetsään tai vaikka torille voi olla virkistävä kokemus sekä vauvalle että aikuiselle. Jo se, että pääsee välillä ulos kotoa ja näkee muita ihmisiä, voi tehdä ihmeitä jaksamiselle. Lapsi ehtii myöhemmin valita itse omat harrastuksensa – nyt riittää, että ollaan yhdessä.