Sydän- ja verisuonitautien kehittymistä voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla jo lapsuudessa, pitkä suomalaistutkimus vahvistaa.

Vähemmän herkkuja, enemmän hedelmiä ja liikuntaa.

Tutkijat seurasivat 1 800 lasta 27 vuoden ajan ja havaitsivat lapsuuden elintapojen ja riskitekijöiden liittyvän siihen, missä kunnossa osallistujien kaulavaltimot olivat aikuisena.
Valtimoiden sisäpinnat olivat paksuuntuneet lähes kaksi kertaa enemmän henkilöillä, joilla oli vähintään kolme sydäntautien riskitekijää lapsena kuin niillä, joilla ei ollut lainkaan riskitekijöitä. Yhteys ei selittynyt aikuisiän riskitekijöillä eikä perinnöllisillä seikoilla.
Valtimoiden sisäpintojen paksuuntuminen kertoo sydän- ja verisuonitautien vaarasta.
Osallistujilta mitattiin toistuvasti veren kolesteroli- ja sokeripitoisuudet, verenpaine ja paino. Lisäksi kysyttiin tupakoinnista, liikunnasta ja hedelmien syönnistä. Erityisesti vähäinen hedelmien syönti ja vähäinen liikunta liittyivät valtimon paksuuntumiseen.
Yhdessä aikaisempien havaintojen kanssa tulokset korostavat lapsuuden elintapojen merkitystä. Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy kannattaisikin aloittaa varhain.
Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2010;doi:10.1093/eurheartj/ehq141)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2010/05/24/eurheartj.ehq141.abstract
Lue myös:
Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliKenkäostoksilla lapsen kanssa – näin onnistut
Seuraava artikkeliNoitia ja paholaisia