Television katselun ja tietokoneen käytön vähentäminen saattavat auttaa ylipainoisia lapsia laihtumaan, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Viimeksi päivitetty 12.3.2008

Televisio ja ylipaino

Järkikin sen jo sanoo: Passiivinen elämäntapa lihottaa.

Tutkimuksessa tämä saavutettiin televisioon ja tietokoneeseen liitetyllä laitteella, joka pikkuhiljaa vähensi lapselle sallittua katselu- ja käyttöaikaa.
Tutkijat pitävät hyvänä sitä, että vaikka lapsen televisio- ja tietokoneaikaa rajoitettiin, lapsi sai päättää miten hän käyttöaikansa hyödynsi.
Tutkimukseen osallistui 70 yhdysvaltalaista 4-7-vuotiasta lasta. Puolet heistä satunnaistettiin koeryhmään, jossa tv:n katselua ja tietokoneen käyttöä vähennettiin asteittain puoleen entisestä. Lapset viettivät tv:n tai tietokoneen ääressä keskimäärin 24-26 tuntia viikossa.
Kahden vuoden seurannan aikana viikoittainen tv:n ja tietokoneen ääressä vietetty aika väheni keskimäärin 18 tunnilla rajoitusryhmässä, mutta vain noin viidellä tunnilla vertailuryhmässä. Lisäksi rajoitusryhmäläisten painoindeksi ja energiansaanti laskivat hieman enemmän kuin verrokkien etenkin köyhemmissä perheissä.
Muutokset eivät tosin olleet kovin suuria. Rajoitukset eivät lisänneet liikuntaharrastuksia.
Television katselu on monissa tutkimuksissa yhdistetty lasten ylipainoisuuteen. Runsas television katselu on mm. liitetty pikaruokien ja televisiossa mainostettavien elintarvikkeiden, herkkujen ja juomien nauttimiseen.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2008
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2008;162:239-245)

http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/162/3/239
Lue lisää lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista:
Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliKoliikki: kun itkusta ei tahdo tulla loppua
Seuraava artikkeliMinun vanhemmuuteni
JAA