Seitsemän viikkoa imetys sujui ongelmitta, mutta nyt tuoreesta äidistä on alkanut tuntua, että jokin on muuttunut. Voisiko imemisotteessa olla jokin vinksallaan? Lue koko kysymys ja imetysohjaajan vastaus.

Viimeksi päivitetty 12.6.2017

Kysymys:

Hei! Minulla on 7 viikon ikäinen suloinen tyttö, jota olen imettänyt melko lailla ongelmitta tähän asti. Nyt minusta on kuitenkin alkanut tuntua, että jokin on muuttunut, ihan kuin tyttöni ei saisi tarpeeksi maitoa enää.

Mietin voiko vauvan imemistavassa olla jotain vialla? Luin jostain, että nännin pitäisi olla aika syvällä vauvan suussa, mutta näin ei kyllä täällä ole. Tyttö imee rintaa jotenkin suu supussa. Jos imemisote on väärä, voiko vauvalle opettaa oikean tavan? Miten? Kiitos paljon.

Vastaus:

Imemisote

Vauvan rinnasta syömät vuorokauden aikaiset kokonaismaitomäärät vakiintuvat jo hyvin varhaisessa vaiheessa imetystä, eivätkä ne muutu juurikaan täysimetyskauden aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos vauva on ollut täysimetyksellä ensimmäiset viikot, hän saa riittävästi maitoa koko täysimetyskauden ajan.

Tiheän imemisen kausia

Vauva säätelee maitomäärää pitämällä välillä ns. tiheän imemisen kausia. Tällöin vauva saattaa olla muutaman päivän aikana hyvin tiheästi rinnalla ja äidistä saattaa tuntua siltä että maito ei riitä kun imemisrytmi tihenee yllättäen. Tiheän imun kausi on normaali osa imetystä ja vauva varmistaa sillä itselleen sopivan maitomäärän ylläpysymisen.

Mistä tietää, riittääkö maito?

 • Vauva saa riittävästi maitoa, jos hän:
 • kasvaa normaalisti
 • pissaa vähintään 5 kertaa / 24h
 • kakkaa vähintään kerran vuorokaudessa keltaista maitokakkaa, isommat useamman viikon ikäiset täysimetetyt vauvat voivat ulostaa useamman päivän – jopa reilusti yli viikon välein, mutta kerralla enemmän
 • Imetyskertoja olisi hyvä olla vähintään 8/vrk

Rintaraivareihin on monta syytä

Kysyjä kertoo vauvan imemiskäyttäytymisen muuttuneen. Kyseessä voisi olla joko tiheän imun kaudesta tai tämän ikäiselle vauvalle tyypillisistä ”rintaraivareista”, jotka voivat johtua useammastakin eri syystä.

Imemiskäyttäytymisen muutos saattaa johtua myös imemisrytmin muutoksesta. Vauva saattaa harventaa imemistään siksi että muu maailma alkaa kiinnostaa eikä hän malta imeä niin paljon ja usein kuin ennen. Vauvan imu on jo kehittynyt niin tehokkaaksi, että hän saa tarvitsemansa määrän lyhyellä imemisellä. Tällöin vauva saattaa joko kieltäytyä rinnasta tai hermostua kokiessaan että hänelle tuputetaan rintaa.

Vauvalle kannattaa tarjota rintaa rauhallisessa paikassa tai hänen ollessaan unisempi. Jos vauva ei halua imeä, kannattaa välttää tuputtamista. Ihokontakti, eli vauvan ottaminen pelkässä vaipassa ihollesi napa napaa vasten esimerkiksi paidan tai peiton alle, ja elämän rauhoittaminen pariksi päiväksi saattaa auttaa.

Nuorille vauvoille on tyypillistä nukahtaa rinnalle maidon herumisen hidastuessa. Isompi, yli kuukauden ikäinen vauva ei välttämättä nukahdakaan tässä vaiheessa, vaan saattaa joko päästää irti tai hermostua herumisen hidastuessa. Tämä ei johdu maidon määrän vähenemisestä vaan vauva reagoi maitovirran hidastumiseen saadakseen maitoa taas nopeammin suuhunsa. Tähän voi kokeilla apuna esimerkiksi rinnan vaihtoa, jolloin vauva saa uudesta rinnasta maitoa nopeammin ja malttaa rauhoittua imemään.

Vauvalle kannattaa tarjota rintaa ennen kuin hän ehtii tulla hurjan nälkäiseksi, sillä kovin nälkäinen vauva on valmiiksi kärsimättömämpi ja hermostuu herkemmin – kuten nälkäinen aikuinenkin.

Vauva voi myös saada rintaraivareita jos maitoa tulee enemmän kuin hän haluaa. Maitoa saattaa tulla vielä vaikka vauva on jo kylläinen ja haluaisi pelkästään imeä.

Mistä tunnistaa hyvän imuotteen?

 • Vauvan hyvästä imuotteesta kertovat seuraavat merkit:
 • Äidin imetysasento on mukava
 • Imetys ei satu
 • Vauvan rintamasuunta on äitiin päin, kasvot, hartiat, vatsa ja lonkat samassa
 • linjassa napa kohti äitiä
 • Vauvan nenä on äidin nännin kohdalla ennen kuin hän tarttuu rintaan
 • Vauva nostaa leukaansa ylöspäin siten, että leuan ja kaulan välinen kulma on
 • reilusti yli 90 astetta, kallistaa samalla päätään taaksepäin ja avaa suunsa
 • ammolleen.
 • Vauva ottaa suuhunsa myös nännipihaa, ei pelkkää nänniä.
 • Vauva ottaa rinnasta epäsymmetrisen otteen, nännipihaa on suussa leuan puolelta enemmän
 • Rintaa imiessä suupielien välinen kulma on suuri eikä suu ole supussa.
 • Huulet ovat kääntyneet ulospäin.
 • Vauva imee rytmikkäästi ja nielee herumisen käynnistyttyä.
 • Rinnanpää ei ole muovautunut imetyksen jälkeen.

Jos imuote jää pieneksi eli vauvan suu on supussa, voi otetta korjata ottamalla vauvan rinnalle ”alempaa” eli siten että nänni on reilusti nenän kärjen yläpuolella ennen kuin vauva tarttuu rintaan.

Nännipihasta nenän puolelta voi myös kokeilla painaa sormella, tällöin nänni nousee ylemmäs ja ikään kuin karkuun, jolloin vauvan pitää avata suutaan suuremmaksi saadakseen otteen.

Kannattaa varmistaa että vauva voi vapaasti kääntää päätään kunnolla taaksepäin. Tällöin hän pystyy avaamaan suunsa paremmin. Vauvan tulee itse antaa ottaa rinta suuhunsa silloin kun tämän suu on mahdollisimman auki.

Meri Haahtela, kätilö, imetysohjaaja

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliMunanjohtimen poisto ja raskauden yrittäminen
Seuraava artikkeliSiemenneste ei pysy sisällä – onko se ongelma?
JAA