Odottajia askarruttavat monenlaiset vauvaa ja raskausaikaa koskevat kysymykset ja uskomukset. Vakuutusyhtiö If pyysi kätilöä vastaamaan muutamiin odottajien kysymyksiin. 

Viimeksi päivitetty 16.1.2024

1. Milloin alkuraskauden väsymys helpottaa?

Alkuraskaudessa hormonaaliset muutokset saattavat aiheuttaa väsymystä, mutta terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta sekä raskauden eteneminen piristävät ja lisäävät energiaa. Jos väsymys kuitenkin on voimakasta, kannattaa asiasta mainita neuvolassa, jossa voidaan tarkistaa veren hemoglobiiniarvo sekä sokeriarvot ja tarvittaessa otetaan muitakin kokeita.

2. Kuinka pitkälle odottaja voi matkustaa lentokoneella?

Jos lentoaika on maksimissaan kaksi tuntia, voi matkustaa raskausviikoille 37+6 asti. Pidempiä kuin 2 tuntia kestäviä lentoja voi tehdä raskausviikoille 35+6 asti. Jos matkustat lentokoneella raskausviikolla 28. tai sen jälkeen, sinulta vaaditaan lääkärintodistus, joka todistaa, että raskaus on edennyt normaalisti. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa hyväksytään myös kätilön kirjoittama todistus.

Muista tarkistaa asia myös aina lentoyhtiöstä ennen matkaa, koska eri lentoyhtiöillä voi olla eri käytäntöjä.

3. Pitääkö sokeria vältellä, ettei saa raskausdiabetesta?

Jos sokeriaineenvaihdunnassa on aiemmin todettu poikkeavaa tai ollut raskausajan diabetes edellisessä raskaudessa, kannattaa sokerin käyttöä tarkkailla raskauden alusta alkaen.

4. Mistä tietää, että vauvalla on kaikki hyvin?

Seuraamalla sikiön liikkeitä siitä alkaen, kun ne voi selvästi tunnistaa. Illalla nukkumaan mennessä on hyvä hetki pysähtyä nauttimaan pienistä potkuista. Loppuraskaudesta liikelaskenta opetetaan neuvolassa, ja jos vauvan liikkeisiin tulee selkeää muutosta aiempaan verrattuna, on aina otettava yhteys heti synnyttäjien vastaanotolle tai neuvolaan tai lähimpään päivystykseen.

5. Voiko lapsivesi mennä niin, että sitä ei huomaa?

Jos kalvot puhkeavat synnytyskanavan päältä, se ei jää huomaamatta; housut kastuvat kunnolla. Joskus sikiökalvoon saattaa tulla reikä, ja silloin veden määrä voi olla niukempaa eli ns. tihkuttelua. Hyvä konsti on vaihtaa puhtaat valkoiset alushousut jalkaan, ja jos vettä edelleen tulee, sen kyllä huomaa. Ota silloin yhteys neuvolaan tai raskausviikoista riippuen omaan päivystykseen tai synnyttäjien vastaanotolle.

6. Mistä tietää supistusten olevan niitä oikeita?

Supistelut ovat alkuun epäsäännöllisiä ja niiden kesto ei ole pitkä. Kun supistukset muuttuvat säännöllisiksi ja ne kestävät pidempään ja niihin liittyy kipua vatsan/ selän tai molempien alueella ja sinun täytyy irvistää, silloin on todennäköisesti kyse supistuksista, joilla lapsi myöhemmin syntyy.

Jos raskauteen liittyy jotain akuuttia ja uutta vaivaa tai epäilet, että kaikki ei ole kunnossa, ota aina silloin yhteyttä omaan terveydenhuoltoosi.

Vastaukset: Luona Oy:n kätilö Anne-Maria Palm 

Mitä mieltä olet artikkelista?