Miehille on usein tärkeää kokea synnytys. Mukana oleminen ei kuitenkaan tarkoita, että mies voisi laukoa salissa, mitä mieleen juolahtaa. Tässä kymmenen aihetta, joita miehen ei kannata nostaa esille synnytyssalissa.

Viimeksi päivitetty 5.9.2013

1. Joko tuli valmista? Entä nyt? No höh! Entäpä nyt?

Televisiosta saattaa olla tulossa miehen suosikkiohjelmaa. On jopa mahdollista, että emäntä synnyttää samaan aikaan kuin Suomi taistelee Ruotsia vastaan jääkiekossa. Synnytyksen aikana ei kuitenkaan tapahdu mitään niin oleellista, että miehen kannattaisi tehdä siitä numeroa.

2. Et kai vaan pieraissut, kultsi? 

Synnytys on intiimi tilanne. Isän ei pidä huomioillaan aiheuttaa äidille häpeän tunteita. Synnytyksestä kun ei tule mitään, jos äiti yrittää suoriutua tehtävästään kuin prinsessa. 

Lue myös: Vahingossa isäksi 

3. Hitto, minkä kokoinen neula. Onneksi ei tule minulle!

Selkäydinkanavaan työnnettävä epiduraalineula ei ole pienintä kokoluokkaa. Miehen kannattaa kuitenkin olla kommentoimatta näkemiään hirvityksiä. Miehen ykköstehtävä on tukea ja tsempata äitiä – ei pelotella tätä.

4. Ole hiljaa! Eihän täällä kuule omia ajatuksiaan. Sitä paitsi lääkäri häiriintyy.

Synnytys voi olla äänekästä. Näin on luonto asettanut, eikä miehen kannata asiaa kauhistella. Lääkärit ja kätilöt ovat tottuneet ääniin, joten miehen on turha kantaa huolta henkilökunnan kuulosta.

Lue myös: Mokasin! 

5. Itse olet!

Äidiltä saattaa päästä suusta solvauksia synnytyksen tiimellyksessä. Jos mies on kopea, hän saattaa vastata solvauksiin. Äidin ärähtelyihin vastaaminen on kuitenkin virhe. Synnytys ei ole perheriidan paikka.

6. Hitto kun on kauhea kankkunen... Tuliko edes buranaa mukaan?

Huomautukset omasta olotilasta kannattaa jättää sanomatta. Kaksi syytä. Oli olo mikä tahansa, äidin vointi on synnytyksessä miljoona kertaa tärkeämpää kuin krapulapäänsärky. Toisekseen: Jos mies menee juomaan synnytystä edeltävä päivänä änkyräkännit, hän voi syyttää krapula-ajoituksestaan vain itseään.

Lue myös: Pissasinko housuun?

7. Kulta, vauvan sydänkäyrä taisi juuri hävitä! Ähäkutti. Menit lankaan. Ei tietenkään hävinnyt!

Vitsikkäällä isällä saattaa olla muutama hauska synnytyspila takataskussa. Tämä takatasku on syytä pitää suljettuna synnytyksen ajan. Pilailun aika on vasta vauvan syntymän jälkeen. Jos isän luonteenlaatuun kuuluu vääjäämättä vitsailu, heittäköön hän salissa äitiä piristävää juttua. Supliikkimieheltä sen luulisi onnistuvan.

8. Vauva syntyy! Pelastautukoon ken voi!

Joskus isäksi tuleminen pelottaa miestä. Äidin kannalta on kuitenkin ikävää, jos uuden roolin herättämät pelot laukeavat synnytyssalissa. Jos vauva pelottaa, miehen kannattaa puida ristiriitaisia tunteitaan hyvissä ajoin ennen synnytystä.

Lue myös: Koska lähteä synnärille? 

9. Kylläpä tuli hieno kuva! Oletpa sinä huvittuvan näköinen. Oho. Nyt kaveritkin jo tykkäävät siitä.

Toisten mielestä isän tehtävä synnytyksessä on taltioida tapahtuma jälkipolvia varten. Kuvaamisella ja kuvien jakamisella on kuitenkin rajansa. Useimmat synnyttäneet naiset ovat varmasti samaa mieltä siitä, ettei äidin ponnistusposeerausta ole tarkoitus ikuistaa, eikä sitä varsinkaan ole tarkoitus liimata naamakirjaan kaikkien ihasteltavaksi.

10. Poika tuli? Eiku kaljalle!

Monet isät tykkäävät juhlia lapsen syntymää. Siinä ei ole mitään pahaa. Miehen kannattaa kuitenkin miettiä, mikä on sopivin ajankohta juhlistaa uutta perheenjäsentä. Todennäköisesti paras hetki juhlimiselle ei ole heti synnytyksen jälkeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?