Englantilainen Sarah Saunders jakoi videon luonnollisesta sektiosta. Saunders kommentoi videotaan Youtubessa: ”Jos et pysty synnyttämään luonnollisesti, luonnollinen sektio on seuraavaksi paras vaihtoehto!” Katso synnytysvideo.

Viimeksi päivitetty 6.6.2016

Luonnollisessa sektiossa vauva ryömii itse ulos kohdusta. Menetelmän uskotaan olevan stressittömämpi vauvalle ja lujittavan äidin ja vauvan välistä yhteyttä.


 


Katso tästä Sarah Saundersin synnytys.

Kuinka luonnollinen sektio tehdään?

Lääkäri leikkaa kohdun auki ja ottaa vauvan pään ulos. Tämän jälkeen vauvan annetaan liikutella hartiansa ulos kohdusta. Liikkeet vastaavat liikkeitä, joita vauva tekisi alatiesynnytyksen aikana.

Vauvan kiemurtelu ei tapahdu hetkessä. Vauvalla voi mennä jopa neljä minuuttia päästä kohdun ulkopuolelle. Tämän jälkeen vauva asetetaan äidin rinnalle.

Luonnollista sektiota ei ole olemassa

Sektio on aina lääketieteellinen toimenpide. Siksi operaation mainostaminen luonnolliseksi ärsyttää toisia lääketieteen ammattilaisia.

”Sektio ei ole luonnollinen synnytystapa eikä se tempuilla sellaiseksi muutu. Luonnollisessa alatiesynnytyksessä lapsi ei ryömi ulos synnytyskanavasta. Mikä siis tekee kohdun haavasta ryömimisen luonnolliseksi”, Hyvinkään sairaalan naistentautien osastonylilääkäri Tapio Väyrynen kysyy.

Väyrysen mukaan Hyvinkään sairaalassa luonnollinen sektio ei ole vaihtoehto.

”Kohtuun tehty haava vuotaa usein melko runsaasti verta ja ulosauton pitkittäminen lisää synnyttäjän verenhukkaa”, Väyrynen muistuttaa.

Tärkeää lähteä äidin ja lapsen voinnista

Tampereen yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkäri Jukka Uotila pitää luonnollista sektiota lähinnä positiivisena mielikuvana.

”Ei tässä mitään olennaisesti poikkeavia elementtejä ollut. Meillä voisi olla kehittämisen varaa siinä, miten äiti pystyy näkemään leikkausalueelle”, Uotila pohtii.

Tärkeintä on lähteä lapsen ja äidin voinnista myös luonnollisessa sektiossa. Jos napanuora ei ole kiertynyt kaulan ympärille ja sektiossa ei ole esiintynyt muita riskitekijöitä, hieman hitaampi ulosautto onnistuu Uotilan mukaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

”En usko, että luonnollinen sektio on lapselle lempeämpää, mutta osa äideistä saattaa toivoa tällaista hitaampaa prosessia”, Uotila kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?