Tupakoivien äitien lapsilla on myöhemmin elämässään rikosrekisteri 30 prosenttia todennäköisemmin kuin lapsilla, joiden äidit eivät tupakoi, tutkimuksesta selviää.

Viimeksi päivitetty 17.11.2011

Lapsen riski hairahtua rikoksen polulle on 30 prosenttia korkeampi, jos äiti polttaa yli 20 savuketta päivässä. Tulos pätee niin tyttöihin kuin poikiinkin, selviää Harvardin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, josta kerrottiin Journal of Epidemiology and Community Health –julkaisussa.

Tutkimuksessa oli mukana 3766 naista, jotka olivat raskaana vuosina 1959-1966. Tutkijat tarkastelivat vuoden 2000 rikosrekisteriä selvittääkseen, kuinka moni näistä tuolloin jo yli kolmikymppisiksi varttuneista lapsista löytyisi sieltä.

Lue myös: ”Tupakoin raskausaikana”

Entä muut lapsen elämään vaikuttavat tekijät?

Äidin tupakoinnin ja lapsen rötöstelyn välillä on havaittu yhteys useissa aikaisemmissakin tutkimuksissa, mutta niitä on kritisoitu siitä, että muita lapsen elämässä vaikuttavia tekijöitä ei ole otettu tarpeeksi huomioon.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena olikin yrittää selvittää, löytyykö äidin tupakoinnin ja lapsen rikollisen käyttäytymisen välillä syy-yhteys silloin, kun huomioidaan lisäksi koulutustaso, siviilisääty, isän työttömyys ja äidin mielenterveys.

Per Magnus Norjan kansanterveyslaitokselta (Folkehelseinstituttet) ei lähtisi kuitenkaan vetämään kovin suoraviivaisia johtopäätöksiä tämän tutkimuksen tulosten pohjalta.

”Voi toki olla, että äidin tupakoinnin ja lapsen rikollisen käyttäytymisen välillä on syy-yhteys, mutta taustalla voi olla myös monet muut tekijät”, hän kertoo Abcnews.no-verkkolehden haastattelussa.

Hän huomauttaa, että monet mahdolliset muutkin vaikuttavat tekjät on jätetty tässäkin tutkimuksessa huomiotta: esimerkiksi äidin mahdollista alkoholin tai huumeiden käyttöä ei ollut otettu mukaan selvitykseen.

Suomalaisnaisista 15,5 prosenttia tupakoi raskaana ollessaan

Noin 16 prosenttia raskaana olevista suomalaisnaisista tupakoi, vaikka tupakoinnin vaikutuksista sikiöön on paljon tietoa. Tupakoivia odottajia on Suomeakin enemmän Norjassa, Puolassa, Britanniassa ja Ranskassa. Ranskassa jopa 31 prosenttia odottajista tupakoi.

Muissa Pohjoismaissa tupakoivien odottajien määrä on laskenut tasaisesti 80-luvulta lähtien. Ruotsissa vain 6,5 prosenttia äideistä tupakoi. 

Keskustelua raskausajan tupakoinnista ja lopettamisyrityksistä Vau.fi-foorumilla.

Lähteet:

Journal of Epidemiol Community Health: Maternal smoking during pregnancy and criminal offending among adult offspringAbcnyheter.no, Iltasanomat

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliSuuria pieniä toiveita
Seuraava artikkeliNäin elvytät seksielämän raskauden jälkeen
JAA