Tuoreen tutkimuksen mukaan ennenaikaiset synnytykset ovat vähentyneet selvästi Skotlannissa sen jälkeen, kun maassa kiellettiin tupakointi julkisilla paikoilla. Samaan aikaan myös raskaudenaikainen tupakointi väheni.

Viimeksi päivitetty 13.3.2012

Vuonna 2006 voimaan tulleen tupakkalain vaikutuksia selvittääkseen tutkijat keräsivät tietoja vuosien 1996 ja 2006 välillä syntyneistä lapsista, joita kaikkiaan oli yli 700 000.

Tulokset osoittivat raskaudenaikaisen tupakoinnin vähentyneen selvästi tupakkalain voimaantulon jälkeen. Ennen lakia runsaat 25 prosenttia äideistä kertoi tupakoineensa raskauden aikana, mutta lain myötä heidän osuutensa tippui vajaaseen 19 prosenttiin.

Tupakointiin ja passiiviseen tupakointiin liitetyt haitat aloittivat vähentymisen jo muutamaa kuukautta ennen lain voimaantuloa, mikä tutkijoiden mukaan kertoo ennakoivasta käytöksestä. Ennenaikaiset synnytykset vähentyivät kaikkiaan noin 10 prosenttia, raskauden kestoon nähden pienikokoisena syntyneiden määrä tippui lähes 5 prosenttia ja erittäin pienikokoisena syntyneiden määrä 8 prosenttia.

Vaikutukset näkyivät yhtä lailla tupakoivilla kuin savuttomilla äideillä, mikä tutkijoiden mielestä kertoo passiivisen tupakoinnin ja sen haittojen vähentymisestä. On silti epäselvää miten suuri vaikutus juuri tupakkalailla oli, sillä hyvin monet muutkin seikat ovat voineet vähentää äitien tupakointia ja ennenaikaisia synnytyksiä.

Passiivinen tupakointi ja etenkin äidin tupakointi tiedetään ennenaikaisuuden ja monien muiden vauvan terveyteen vaikuttavien seikkojen riskitekijöiksi, joten tulokset ovat tältä osin uskottavia.

Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS Medicine 2012;9:e1001175)

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeli15 asiaa, joita äiti ei halua kuulla
Seuraava artikkeliNainen, sitten vasta äiti
JAA